km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Koronavírus-járvány Ausztriában: újabb szigorítás jön hétfő éjféltől, itt vannak a részletek

Koronavírus-járvány Ausztriában: újabb szigorítás jön hétfő éjféltől, itt vannak a részletek

Új korlátozások lépnek életbe Ausztriában hétfőn 24 órától: egyebek mellett a lakhelyet este 8 és reggel 6 óra között, csak megfelelő indokkal lehet elhagyni - a tervezet részletei már megjelentek, de hivatalosan szombat késő délután, este jelentik be.  A szabályozás egyelőre november 30-ig lesz érvényes. 

Az ORF összefoglalója a kijárási korlátozások a lakhelyeket, a szállásokat, ápolási intézményeket és az idősek otthonait egyaránt érintik. A kivételek az alábbiak - vagyis milyen esetekben lehet utcára lépni:


- testi épséget, életet, tulajdont veszélyeztető helyzet elhárítása okán
- támogatásra és ellátásra szoruló személynek történő segítségnyújtás, családi jogok és kötelességek gyakorlása esetén
- a mindennapi alapszükségletek miatt
- munkavégzésből fakadó okok
- szabadban gyakorolt testi és fizikai pihenés, sport


Az éjszakai kijárási korlátozások célja, hogy megelőzze az egészségügyet fenyegető összeomlást vagy más veszélyhelyzetet, így egyelőre november 12-ig érvényesek. 


Bezáró intézmények


A szabadidős és kulturális intézmények, létesítmények közül több bezár: a fürdők, gyógyfürdők, színházak, operák, fogadóirodák - és a sport- és fitnesz stúdiók. Az első változat még nem számolt a múzeumok és állatkertek bezárásával, az újabb verzió viszont igen. A parkok, könyvtárak és levéltárak nyitva maradnak.

Valamennyi nyilvános rendezvényt törölnek - kivétel az élsport sportrendezvényei, utóbbiakon viszont nem lehetnek jelen nézők. A színházi próbákat és előadásokat megtarthatják, de közönség nélkül, a távolságtartási és higiéniai szabályok betartásával. A tüntetések, demonstrációk, munkahelyi összejövetelek, vallási események kivételt képeznek. A temetésen résztvevők számát 50 főben maximalizálják. 


Személyes találkozásokra otthon alapvetően lesz mód, azonban ezekre is új korlátozások vonatkoznak majd. A legfontosabb ezek közül, hogy a privátrendezvények helyszíneit a lakáscélú helyiségekre korlátozták, a rendelkezés szövege külön megemlíti, hogy kertben, garázsban, pajtákban, csűrökben - ahol a derék osztrákok eddig szívesen buliztak - nem lehet semmiféle összejövetelt tartani. A fentebb részletezett helyeken maximum 6 hat, két külön háztartásból érkező ember tartózkodhat egyszerre. A krone.at úgy tudja, tilos lesz esküvőt, születésnapi és egyéb jubileumi rendezvényt tartani.
 

Tesztelik az egészségügyi személyzetet


Az idősotthonok és az ápolási intézmények dolgozói számára a rendelettesztelési kötelezettséget ír elő. Az új változat szerint a személyzetet egy héten egyszer tesztelik majd, a korábbi verzióban heti kettő vizsgálat szerepelt. A látogatók számára kötelező lesz a helyszínen végzett antigén-teszt vagy a maszkviselés, így szólt a korábbi tervezet. Az újabb szerint 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel is lehetséges a látogatás. Ezek hiányában maszkot kell viselni, a friss előírások szerint az FFP-2 helyett úgynevezett CPA-légzésvédőkre lesz szükség. Korlátozott az egy gondozott által fogadott személyek számát. 


A kórházak és rehabilitációs intézmények látogatóira nem vonatkozik a tesztelési előírás, az ott dolgozókra viszont igen, heti egy alkalommal ellenőrzik őket. Amennyiben nincsen lehetőség tesztekre, a munkatársaknak maszkot kell viselniük - az egyes intézmények ettől szigorúbb előírásokat is hozhatnak. 

 

Sport és munkahelyek: távolságtartás
 

A sporttevékenységeket is korlátozzák: futni például a szabadban lehet, de teremben zárt helyen mindenfajta mozgásforma tilos. Kivételt az élsportolók képeznek az intézkedés alól. Az amatőrök akkor sportolhatnak a szabadban, ha tevékenységük közben nincsen testi kontaktus másokkal - ez utóbbi a kulcsszó a munkahelyeken is, ahol a munkatársak között meg kell lenniük az egy méter távolságnak, amennyiben egyéb intézkedésekkel nem csökkenhető a fertőzésveszély. A maszkviselésről a munkaadónak és a munkavállalóknak közösen kell megegyezniük. Ahol lehetséges, ott a kormányzat a home office-ra való áttérést javasolja. 
 

Vendéglátás

 

A vendéglátóhelyeket gyakorlatilag lezárják a vendégek előtt, tilos a kiszolgálás - ez vonatkozik a kocsmákra, bárokra és klubokra is.  Az éttermekből, melegkonyhával rendelkező helyekről az ételek és italok elvitele nem tilos reggel hat és este nyolc között, vagyis a konyhák működhetnek. Az üzemi, iskolai, kórházi konyhákra, kantinokra nem vonatkozik az előírás. A vasúti büfékocsik továbbra is működhetnek, ezekben lehetséges a felszolgálás. Bezárják a hoteleket is, a jelenleg ott tartózkodó vendégek a foglalásuk végéig még maradhatnak.  Az előírás nem vonatkozik a munkavégzés miatt éjszakázásra (üzlei úton, kiküldetésben lévők) illetve a képzésekre, tanfolyamokra. A tervezet a gyógyhelyek szállásait is a kivételek közé sorolja. Meg nem erősített információk szerint a kormány kárpótolja az étterem- és szálláshely-tulajdonosokat: a tavaly novemberi forgalmuk 80 százalékát kapnák meg az államtól kártérítésként.


Kereskedelem


A boltok nyitva maradnak, viszont korlátozzák a vevők számát: tíz négyzetméterenként egy, maszkot viselő vásárló tartózkodhat az üzletben. Ha egy bolt ennél kisebb, akkor egyszerre csak egy ember léphet be. A vevő és eladó között kötelező az egy méteres védőtávolság -  ha egyéb intézkedésekkel nem csökkenhető a fertőzésveszély. A szolgáltatók (fodrász, műkörmös stb.) továbbra is dolgozhatnak. 

 

Iskolák

 

Az óvodák és az általános iskolák nyitva maradnak, a felsőbb évfolyamok és a felsőoktatási intézmények online oktatásra térnek át.

 

Végleges verzió szombat este

 

Az ORF szerint Van der Bellen államelnök szombaton tárgyalt a kormánnyal a részletekről, majd pedig a tartományi főnökkel is találkozott. A kormány ezután a parlamenti pártokkal is egyeztet. Az egyik központi kérdés, hogy kártalanítják a vállalkozásokat, továbbá mindenképpen szeretnék, ha az óvodák és az iskolák továbbra is nyitva maradnának. 

 

Közzétették a szigorítások részleteit

 

Sebastian Kurz szövetségi kancellár sajtótájékoztatón ismertette az új járványügyi szigorításokat. Mint ahogy azt megírtuk, az intézkedések közül a legszigorúbbnak az este 8:00 és reggel 6:00 óra közötti kijárási tilalom számít. A részletekről már korábban beszámoltunk, ezt annyival egészítették ki, hogy privát összejöveteleket csak legfeljebb két, egy háztartásban élő személyek jelenlétével lehet megtartani. A lakáson, családi házon kívül megrendezett összejövetelek tiltottak. Újdonság, hogy az autókban, ha nem egy háztartásban élnek az utasok, akkor egy üléssoron csak két utas ülhet. 


Mivel bezárják az éttermeket, s turisztikai céllal nem lehet a szállodákban szobát kiadni, kivenni, az érintett vállalkozásoknak anyagi támogatást biztosít a kormány azzal, hogy az előző év ezen időszakát alapul véve az akkori bevételük 80 százalékát átutalja a cégeknek. Továbbá kibővítik a rövidített munkaidőt. 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.