km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Koronavírus: december közepétől karantén vár azokra, akik kockázatos országokból lépnek be Ausztriába - az ingázók kivételek

Koronavírus: december közepétől karantén vár azokra, akik kockázatos országokból lépnek be Ausztriába - az ingázók kivételek

Ausztria legkésőbb december közepétől tíznapos karanténkötelezettséget ír elő a koronavírus-fertőzés szempontjából magas kockázatú területekről érkezők számára. A cél a turizmus visszaszorítása - jelentette be szerdán a kormány. Erre azért van szükség, hogy a vírust a hazatérők vagy a turisták ne hozzák vissza az országba - mondta Sebastian Kurz szövetségi kancellár. A szigorítások január 10-ig lesznek érvényben - írja a Kronen Zeitung.

 

A karanténkötelezettség minden szomszédos országra és különösen a Nyugat-Balkánra vonatkozik - mondta. A kormány meg akarja akadályozni többek között azt, hogy a vendégmunkások hazatérjenek az ünnepekre a rendkívül magas fertőzöttségűnek számító országokba. Természetesen lesznek kivételek az ingázók és az üzleti utazók esetében.


Az összes szomszédos országot jelenleg kockázati területnek minősítették


Január 10-ig a kockázati területeket a pozitív koronavírusos esetek 14 napos előfordulása alapján osztályozzák, jelenleg Ausztria összes szomszédos országa ide tartozik. A kockázati területről belépőkre tíz napig karantén vár. Ingyenes tesztelésre öt nap elteltével van lehetőség PCR-teszt alkalmazásával. Ha a teszt eredménye negatív, akkor véget ér a karantén. 


"Cél, hogy minél kevesebben induljanak útnak"


Mindenkit érint ez a szabályozás - ideértve a külföldön élő osztrákokat is, akik családjukkal akarják tölteni a karácsonyt. "A cél az, hogy a karácsonyi ünnepek előtt korlátozzuk az utazást, ezzel elérve azt, hogy a visszatéréskor ne legyen tömeges számú új fertőzés" - mondta Karl Nehammer (ÖVP) belügyminiszter.


Ausztriában az új fertőzések száma jelentősen csökkent a lezárás miatt. A csökkenő tendencia azonban nem olyan mértékű, mint remélték. Szerdán 3972 új fertőzést regisztráltak egy napon belül. A lakosok számához viszonyítva ez az érték többszörösen magasabb, mint Németországban.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.
Megyei II. osztály, déli csoport: borsot tört a Telekes a Csákánydoroszló orra alá, nyolcig jutott a Körmend és Nádasd
Az Egyházasrádóc és a Bajánsenye hazai környezetben gyűjtötte be a három pontot, a Tanakajd és a Felsőcsatár viszont idegenben tudott nyerni.
Világsztárok az Aréna Savariában
A női kézilabda Magyar Kupa negyeddöntőjében a Győri Audi FC lesz a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia ellenfele szerdán este hat órától az aréna Savariában. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el.
Idegen nyelvi szakmai nap a Premontreiben
Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek elsajátítására. Mind a továbbtanulás, mind pedig a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szempontjából a közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsga megszerzése, valamint a használható nyelvtudás, nélkülözhetetlen. Az álláshirdetések nagy részében elsődleges elvárás az angol vagy a német nyelv ismerete, írja az intézmény hivatalos Facebook-oldala. A gimnáziumban a múlt héten tartottak szakmai napot.
Hagyományőrző versenyek a Derkóban
A múlt pénteken rendezte meg a Derkovits Gyula Általános Iskola a Komm, wir hören dich német nyelvi versmondó és a Gyermekszemmel rajzoló versenyt, írja az iskola honlapja.