km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Koronavírus: akkora botrány lett a tiroli fertőzésekből, hogy már az ügyészség vizsgálja, időben léptek-e a hatóságok

Koronavírus: akkora botrány lett a tiroli fertőzésekből, hogy már az ügyészség vizsgálja, időben léptek-e a hatóságok

Rengeteg fertőzött turista, kiszivárgott belső információk, hazaküldött vagy Ausztriában karanténban ragadt szezonmunkások (köztük magyarok is), indokolatlanul sokáig nyitva hagyott síterepek: akkora botrány lett abból, hogy tiroli síterepeken sokan kapták el a koronavírust, hogy már az osztrák ügyészség vizsgálja, időben léptek-e a helyi hatóságok.

Korábban már írtunk arról, hogy közel 1000 (becsült szám), Európában regisztrált koronavírusos esetben az egyik tiroli síterepen fertőződtek meg a betegek. Síeltek, buliztak, vagy éppen dolgoztak – majd hazatértek, sokszor úgy, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy elkapták a vírust.


Hosszabb ideje arról számolnak be a német lapok, hogy könnyen előfordulhat, az osztrák hatóságoknak fontosabb volt a turizmusban érintettek érdeke, mint az egészségügyi intézkedések meghozatala, az utóbbiakkal ugyanis – szerintük – elkéstek. Az biztosnak látszik, hogy a márrcius 13-án elrendelt lezárás előtt legalább két hétig teljes fordulaton ment a turisztikai nagyüzem akkor is, amikor egyre aggasztóbb hírek érkeztek a járványról Európából, és többen a régióban járva fertőződtek meg. Hogy Tirolba hogyan kerülhetett a vírus, azzal egyelőre senki nem foglalkozott.


A történetnek magyar szála is van, magyarok (és nyilván más nemzetiségűek is) is dolgoztak a régióban, az Index megszólaltatott egy szezonmunkást, aki megfertőződött, illetve  a YouTube-ra is felkerült egy videó, amin egy magyar nő meséli el, hogyan kapta el a betegséget. Azóta kiderült, hogy többen úgy térek haza, fogalmuk sem volt arról, hogy fertőzöttek.


Ma (kedd) a krone.at arról közölt írást, hogy Ischglben és környékén más szempontokat is figyelembevettek március első felében, nemcsak a koronavírus elleni védekezést.


Előre tudták a helyi vállalkozók, hogy lezárják a régiót

 

Rengeteg támadás érte az elmúlt napokban a koronavírus gócpontjának számító tiroli osztrák falut, Ischgl-t. Hétfőn bejelentették, hogy a tiroli tartományvezetőség maga kér kormányvizsgálatot, hogy kiderüljön, az első koronavírusos esetről miért nem számoltak be. Valamint arról, hogy a Paznaun-i turisztikai szövetség előre figyelmeztette-e a síparadicsom vállalkozóit, hogy karantén alá kerül a település, írja a krone.at

 

Több mint egy órával azelőtt, hogy Sebastian Kurz (ÖVP) szövetségi kancellár március 13-án  bejelentette, karantén alá helyeznek több Tirol tartományban lévő települést (a lezárás a Paznaun-völgyre és St. Anton am Arlbergre vonatkozott), az idegenforgalmi szövetség levelet küldött több Ischgl-i turisztikai vállalkozásnak a várható lezárásról. A levélben informálni akarták a helyieket arról, hogy az ellenőrző pontokat 14 órától telepítik. Ez a levél azonban mostanra - nem meglepő módon -  eltűnt.


Hazaküldött vagy karantéban maradt szezonmunkások


Ennek eredményeként a munkaadók egy része állítólag felkérte alkalmazottait, hogy hagyják el gyorsan a helyet, írja a krone.at. Egy szezonmunkás elmondása szerint „parancsot kaptak” arra, hogy összecsomagolják a holmijukat, s hagyják el a szállásukat és Ischgl-t is.

(A portálunkhoz eljutott információk alapján amellett, hogy a dolgozók egy részének gyorsan haza kellett menniük, nagyon sok magyar szezonmunkás kinn ragadt a karantén alá vont osztrák településeken. Közben újabb levelet kaptunk egy másik magyar szezonmunkástól:
Mi is  itt ragadtunk  a párommal és  még  sok  más  magyar  dolgozóval. Nem  tudunk  semmit arról, hogy  meddig  leszünk  fizetve,  nem tudjuk  mit  akarnak  még velünk  itt  csinálni.  Tesztet  nem végeznek, így nem tudjuk  hogy pozitívak  vagyunk  vagy nem.. De  el akarnak  bennünket  inditani  haza  szombaton, tesztelés  nélkül,  csak ne  legyünk  itt. Jogilag  az AK szerint  addig  kellene  itt  maradnunk, amíg nincs  feloldva a karantén,  és  addig  fizetniük  kell.  Ezért  szeretnének  ők  most  tőlünk  megszabadulni...)


Az idegenforgalmi szövetség vezetője nem tudta megmondani, honnan kapta az előzetes információkat a karanténnal kapcsolatban.


A tiroli tartományvezetőség maga kér kormányvizsgálatot, az ügyészség is bekapcsolódott


Miután Ischgl miatt rengetegen támadták az utóbbi napokban, a tiroli tartományvezetőség maga kért kormányvizsgálatot azért, hogy kiderüljön, mi az igazság egy február végi koronavírusos eset ügyében.  Emellett a tartományi kormányzat bevonta az ügyészséget is, amely aztán nyomozást rendelt el, hogy kiderítse, megvalósult-e emberek gondatlan veszélyeztetése fertőző betegségek révén.
 

A rendőrségi vizsgálat előzménye, hogy a landecki járási vezetőség továbbította a ZDF kérdését az ügyészségnek, a tévécsatorna arról érdeklődött, igaz-e az a hír, hogy egy Ischgl-ben lévő vendéglátóhely egyik alkalmazottja már február végén megfertőződött a koronavírussal, azonban az esetet akkor nem jelentették a hatóságoknak.


A rendőrség meg is kezdte a nyomozást az érintett egységnél a biztonsági előírások betartásával, mert közben egész Tirolban karantént rendeltek el. Az ügyészséghez további feljelentések érkeztek hasonló esetekről, és még továbbiak várhatóak, mondta a szervezet szóvivője. 


A tartomány válságstábja napok óta éles kritikák kereszttüzében áll – a megszólalók leginkább azt kifogásolják, hogy a hatóságok későn léptek, pedig már tudniuk kellett, hogy az Ischgl-i és más síterepeken megnövekedett fertőzésveszéllyel kell számolniuk.


Az ügybe bekapcsolódott a fogyasztóvédelmi szövetség is, ennek vezetője azt mondta, erős bizonyítékok utalnak arra, hogy a síterepeket és a hoteleket a működtetők érdekei miatt későn zárták le. St. Anton am Arlberg és Ischgl sírégió lezárása későn és szervezetlenül zajlott. Egy bécsi jogi szakértő ugyanezen az állásponton van, több osztrák és külföldi érintettel már fel is vette a kapcsolatot. Hogy valójában mi és hogyan történt, s az mennyire felelt meg a törvényeknek, azt s bíróságoknak kell megvizsgálniuk és megítélniük.


Az egyre jobban duzzadó esetnek politikai következményei is lettek: az ügyészség és a rendőrség mellett független szakértői bizottság deríti ki, megfelelően cselekedett-e a tartományi válságstáb. (krone.at, ORF)


Korábbi írásunkban már foglalkoztunk a témával. 

 


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.