km/óra
  2020.10.28., szerda  •  Simon, Szimonetta napja
Körmendnél már tetőzött a Rába, az árhullám holnap éri el Sárvárt

Körmendnél már tetőzött a Rába, az árhullám holnap éri el Sárvárt

Egy hete Zala megyében a havi csapadékátlag kétszerese esett néhány óra alatt, az elmúlt napokban a Rába ausztriai vízgyűjtő területén hullott jelentősebb mennyiség. A folyó kedden este tetőzött Szentgotthárdon, szerdán pedig Körmendnél, szerencsére a vártnál kisebb volt az árhullám. Néhány kiöntés azért előfordult, mert uszadéktorlaszok alakultak ki.

 

Óránként 70 centiméterrel nőtt a Rába vízszintje kedden, elsőfokú készültséget rendeltek el a szentgotthárdi szakaszon. A szakemberek négy méter feletti tetőzésre számítottak, de végül kisebb volt az árhullám.


Hercsel Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy Szentgotthárd térségében 3 méter fölé emelkedett a vízállás, Körmendnél 260 centinél volt a tetőzés ma hajnalban.


A településeket töltések védik, a nyílt szakaszokon viszont előfordult, hogy az árterekre kiöntött a folyó. Körmenden a Büdös-ároknál volt szükség védekezésre, az épülő új zsilipet kellett megóvni a mederből kilépő víztől.Csütörtökön délután Körmendnél már óránként 12 centivel csökkent a vízszint.


A csapadék legnagyobb része a Rábának és a Lapincsnak a középső és felső vízgyűjtőjét érte el. De mivel ez egy zivataros góc volt, nem túl nagy kiterjedéssel, ezért a Pinka vízfolyást és a Gyöngyöst, Répcét egyáltalán nem érintette.


A Rába vízgyűjtőjén területi átlagban csak 20-30 milliméter esett, de a zivatargócokban akár a 80 millimétert is elérte a csapadék mennyisége. A folyó medrének vízlevezető képességét jelentősen csökkentette a feltorlódott uszadékfa. Becslések szerint az egyik szakaszon 150 méter hosszúságban gyűlt össze.


Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy egyelőre pontos adatokat nem tudnak, de a körmendi erőmű feletti uszadéktorlaszban több száz köbméter fa található. Idén pedig már Ikervár környékéről szedtek ki egy uszadéktorlaszt, amiben 400 köbméter fa volt, ezek nagyon nagy mennyiségek.


A Rába pénteken tetőzik Sárvárnál. Az árhullám levonulás után tudják pontosan felmérni, hogy hol, mennyi uszadék torlódott fel. Ezután döntenek majd annak elszállításáról.

 

 

Fotó: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 39. szám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam 39. szám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Új korlátozások érvényesek Ausztriában
A koronavírus-járvány megfékezésére vonatkozó új rendelet számos szigorítást tartalmaz Ausztriában. Kibővül többek között a maszk viselésének kötelezettsége, jelentősen csökken az események maximális létszáma, és ismét kötelező lesz a távolságtartás szabálya, olvasható az orf.at-n.
Közel 2500 fertőzött egy nap alatt Ausztriában
Az Egészségügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium ma 2435 újonnan regisztrált koronavírus-esetet jelentett be. Ez az eddigi legmagasabb érték, olvasható az orf.at-n.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Ausztria szigorít: legfeljebb hatan tartózkodhatnak egy légtérben a magánjellegű ünnepségeken
Szigorúbb intézkedéseket vezet be az osztrák kormány a koronavírus terjedése miatt – jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn. Péntektől legfeljebb hat ember tartózkodhat egy légtérben a magánjellegű ünnepségeken is, de ezt a hatóságok nem fogják ellenőrizni, hisz jogszabályt sértenének, olvasható az orf.at-n.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Újra kiírták a pályázatot a víztorony kávézójának a bérbeadására
A közönség kedvence lett a Rózsabors Műhely
Újabb játék kap netflixes adaptációt
Az Assassin's Creed széria élőszereplős és animált feldolgozása is tervben van.
Férfi kézilabda-vb: szigorú óvintézkedések mellett rendezik a tornát
A koronavírus-járvány miatt szigorú óvintézkedések mellett rendezik meg januárban a férfi kézilabda-világbajnokságot Egyiptomban.
Többgenerációs otthonokat ösztönöz a CSOK
Tetőtér-beépítésekre is elérhető lesz jövőre az új lakásokra szóló támogatási és hitelösszeg.