km/óra
  2021.11.27., szombat  •  Virgil napja
Gulyás: ha a 2,5 milliót eléri a beoltottak száma, akkor egy héten belül kinyitnak az iskolák

Gulyás: ha a 2,5 milliót eléri a beoltottak száma, akkor egy héten belül kinyitnak az iskolák

Április 12-én vagy április 19-én nyithatnak ki az óvodák, iskolák, attól függően, hogy az oltottak száma Magyarországon mikor éri el a 2,5 milliót. A tanárokat, óvónőket a nyitás előtt beoltják koronavírus ellen - ismertette a kormány döntését Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

 

Az újraindítást akkor tudjuk megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva

 

Gulyás Gergely közölte, a kormány arról döntött, hogy ha eléri a 2,5 milliót az oltottak száma, akkor egy héten belül kinyitnak az óvodák, az általános és a középiskolák. A pedagógusok oltásával kapcsolatban hangsúlyozta, az oltás továbbra is önkéntes, ezért arra kérik a tanárokat, óvónőket, bölcsődei dolgozókat, regisztráljanak a koronavírus elleni vakcinára.

 

Egész Európában erősen terjed a járvány

 

Emlékeztetett arra, hogy a nap folyamán online uniós csúcstalálkozó is lesz, amelynek a járványkezelés a témája, hiszen a járvány terjedése az EU legtöbb államában "erősen felfelé tart". Közölte, szerdán Lengyelországban, Csehországban és Észtországban egymillió főre vetítve több fertőzöttet regisztráltak, mint Magyarországon. Úgy fogalmazott, a harmadik hullámnak nincs vége, a fertőzések száma továbbra is nő, ez az EU egészére igaz, de a helyzet Magyarországon is rossz.

 

A magyar egészségügy felkészült, a kórházakban járványügyi készültség van

 

A miniszter közölte azt is, az egészségügyi ellátórendszer - nemcsak tárgyi, hanem személyi feltételeket is tekintve - felkészült arra, hogy megfeszített munkával a jelenleginél magasabb adatok mellett is képes legyen mindenki számára az ellátást biztosítani.


Ismertette a koronavírussal kapcsolatos napi adatokat és azt mondta, a helyzet komoly, az egészségügyi ellátórendszer azonban képes biztosítani a megnövekedett betegszámhoz szükséges kapacitásokat. Köszönetet mondott "a megfeszített munkát végző" orvosoknak, ápolóknak.


Elmondta, 1678 lélegeztetőgéppel ellátott ágy van szabadon, a kórházakban rendelkezésre álló szabad ágykapacitás pedig 10 441. Jelezte, a kormánynak vannak tervei arra is, hogy ha szükséges, bővítse a kapacitásokat.


Gulyás Gergely azt mondta, megtettek mindent annak érdekében is, hogy "az élő erő is elegendő legyen": bármelyik orvos behívható egészségügyi ellátásra, illetve a rezidensek és medikusok is részt vesznek a munkában.

 

A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat

 

Hangsúlyozta, egyetlen megoldás van a járvány leküzdésére: a védőoltás. Közölte, 650 ezer nyugdíjas nem regisztrált az oltásra, őket az országos tisztifőorvos levélben kereste meg, regisztrációra kérve őket. Ha valakit beoltanak, a betegség kockázata lényegesen csekélyebb lesz - magyarázta. A miniszter elmondta, az idősotthonokban - ahol az oltások az első körben megtörténtek - 1 százalék alá csökkent a megbetegedések aránya. Ez mutatja, hogy ha beoltják a legidősebbeket, a legveszélyeztetettebbeket, akkor minimálisra csökken annak veszélye, hogy elkapják a fertőzést - tette hozzá.


Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány harmadik hulláma még nem tetőzött, de közel lehetünk hozzá. Megjegyezte: a szennyvízben található víruskoncentráció az egy héttel korábbihoz képest jelenleg stagnál vagy csekély mértékben csökken, ezt általában hét-tíz nappal szokta követni a változás.


A miniszter közölte: jó esély van arra, hogy április első felében, akár húsvétig a regisztrált 65 év felettieket beoltsák.

 

Magyarország az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzésen túl, nemzeti hatáskörben is szerzett be vakcinákat

 

Azt mondta, az oltások előrehaladtával kapcsolatban nagyon sok a bizonytalanság, az uniós vakcinaszállítmányok rendkívül bizonytalanul érkeznek.


Áprilisban minden korábbinál több vakcina fog az ország rendelkezésére állni, ez annak köszönhető, hogy mind Kínából, mind Oroszországból a szállítások folyamatosak - közölte. Úgy folytatta: az Európai Unióból eddig akadozó vakcinaszállítmányok esetén is joggal remélik azt, hogy a következő hónapban a korábbiaknál talán biztosabban és nagyobb számban fog oltóanyag érkezni.


Hangsúlyozta azt is, hogy csak azt az oltóanyagot nem adják be, amelyet még vizsgálnak, valamint azt, amelyet félre kell tenni a második oltásra.

 

A magyar oltási program az egyik leggyorsabb az EU-ban

 

A tárcavezető mindenkit arra kért, hogy tartsa be az érvényben lévő szabályokat. Kitért rá: Magyarország jól áll az átoltottság tekintetében, Málta mögött a második helyen van az unióban. Remélhetőleg az átoltottság mértéke lényegesen korábban eredményez társadalmi immunitást Magyarországon, mint más EU-tagállamokban - tette hozzá.


A miniszter szerint aggasztóak a számok, de mivel az elhunytak több mint 80 százaléka idős, remélhetőleg ha őket beoltják, radikálisan csökken majd az elhunytak száma.

 

Az újraindítási terv az oltottság mértékéhez lesz kötve

 

Úgy vélte, olyan nyitási tervet kell kidolgoznia a kormánynak, amely világos perspektívát ad. Ezt az oltási számoktól függően fogják kidolgozni - fűzte hozzá. Kérdésre válaszolva beszámolt arról is: az oltási igazolványhoz kapcsolódó jogosítványokról szóló döntést a kormány a nyitási tervvel együtt hozza nyilvánosságra.


Kijelentette: azt remélik, hogy május végéig aki oltás kíván kapni - beleértve a legfiatalabbakat is -, az megkaphatja legalább az első vakcinát.

 

Az Operatív törzs pénteken dönthet az üzletek kérdéséről

 

A miniszter kiemelte: az operatív törzs pénteki ülésén dönthetnek az üzletek kérdéséről. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan szabályozásra tett javaslatot, amely minden üzletre azonos elvek alapján vonatkozna: tíz négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég tartózkodhatna - magyarázta.


Elmondta: az operatív törzs megvizsgálja a javaslat életszerűségét, mert jó lenne ugyan egy ilyen szabályozás, de a húsvét előtti időben nem tudni, milyen hosszú sorokhoz vezetne.

 

A baloldal oltásellenes kampányt folytat

 

Arra a felvetésre, hogy a DK egy politikusa azonnal "ellenkampányt" indított a CanSino- és a CoviShield vakcinával szemben, Gulyás Gergely mindenkit arra kért, hogy tegye félre a pártpolitikát, és lássa be, hogy az oltás az egyetlen esély. Úgy vélte: rendkívüli nehézség, hogy a baloldal jó része oltásellenes, így nemcsak az embereket kell meggyőzni arról, hogy oltassák be magukat, hanem a kormánynak egy politikai vitát is meg kell vívnia.


Jelezte: ha nem lennének Magyarországon keleti oltások, akkor "összehasonlíthatatlanul rosszabb lenne a helyzet", hiszen a beadott vakcinák több mint fele onnan érkezik.

 

A magyar járványkezelés következetes, Magyarország az eredményesen védekező országok közé tartozik

 

Egy másik kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta: a helyzet komoly, ezt az adatok is alátámasztják, de a magyar mutatók nem térnek el az európai adatoktól. A többlethalálozás az egyetlen objektív összehasonlítási mód, és e statisztikák alapján Magyarország az eredményesen védekező országok közé tartozik - mutatott rá.


Úgy látja, mindig megfelelő időben hoztak döntést a szükséges intézkedésekről, míg más országok gyakran kapkodva léptek. A magyar járványkezelés intézkedései következetesek, és a valós adatokból kiindulva jobbak is a mutatók - jelentette ki.

 

Jelenleg nem az oltópont kevés, hanem a vakcina

 

A CoviShield- és a CanSino-vakcinákra még nem kötött a kormány szerződést, a Johnson & Johnson oltóanyagából Magyarország 4,36 millió dózist rendelt. Hogy ez mikor érkezik, "azt Brüsszel tudja megmondani" - jegyezte meg.


Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: jelenleg nem az oltópont kevés, hanem a vakcina.


Azt is mondta, próbálják úgy elosztani az AstraZeneca-vakcinákat, hogy az első oltás után 12 héten belül a második oltás is megtörténhessen, de ezt nehezíti ezt, ha a korábban ígért szállítmányok nem érkeznek meg.


Kifejtette: ha helyi hiba nem történik, nem fordulhat elő olyan, hogy valamelyik háziorvosi körzetbe ne érkezzen meg időben a második adag Sinopharm-vakcina. Elvileg mindenhova ugyanannyi második jutott, mint első, így tartható a 28 napos időkülönbség a két adag között - mondta.


Kérdezték arról, hogy a Szputnyik vakcinából a gyártó a szerződésben vállaltnál kevesebbet szállított március 23-áig a magyar félnek. Gulyás Gergely közölte, jövő hétfőn is érkezik még Szputnyik vakcina, így összesen 1,1 millió oltóanyagot kap meg Magyarország. Az uniós szerződésekben nem ilyen csekély, néhány napos késések voltak, mint az orosz félnél, amely utol is éri magát - jelentette ki.


Gulyás Gergely rámutatott: ha egy háziorvos már minden 65 év felettit beoltott a körzetében, aki kérte a vakcinát, akár egy fiatalabb krónikus beteggel folytathatja, de ha ők is megkapták a praxisban, bárki mást beolthat.

 

Továbbra is jut minden arra rászorulónak kórházi ellátás és lélegeztetőgép

 

Gulyás Gergely számos kérdést kapott a kórházi kapacitásokkal kapcsolatban. Kiemelte, bár sokan vannak kórházban, nem igaz, hogy nincs elegendő személyi kapacitás, és olyan beteg sincs, aki ellátatlan maradna. Mindenki megkapja a megfelelő ellátást, az egészségügyi irányítás képes arról gondoskodni, hogy mindenkinek jusson, ha szükséges, lélegeztetőgép, kórházi ágy, gyógyszer - mondta.


Arról is beszélt: 500 egészségügyi szakon tanuló és végzett önkéntes jelentkezett az Országos Kórházi Főigazgatóságon, az ő munkájuk is hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügyi védekezés biztonsága fenntartható legyen. A háziorvosok kirendelését egyelőre elvi lehetőségnek nevezte, amely pillanatnyilag nem szükséges, de egy járványhelyzetben gondolni kell erre is. Hozzátette: a háziorvosok már megkapták az oltást, csak az nincs beoltva közülük, aki nem kérte.


Közölte: álhírterjesztés, hogy ne kapna minden beteg megfelelő ellátást. Jelenleg 1784-en vannak intenzív osztályon - tette hozzá. Egy másik kérdésre válaszolva közölte: nemzetközi segítségre nincs szükség ahhoz, hogy az egészségügy el tudja látni a betegeket.  Kitért arra is: a veszélyhelyzet végéig fennmaradhat a rendelőintézetek állami felügyelete.


A kismamák olthatóságáról a miniszter elmondta: négy orvosi egyetem nőgyógyászati klinikájának vezetői kezdeményezték a korábbi oltási protokoll felülvizsgálatát, amely még nem javasolta oltásukat. Hozzátette: a nemzetközi tudományos tapasztalatokat követve közös egészségügyi szakmai állásfoglalás készül, amelynek eredményét az országos tisztifőorvos ismerteti majd.

 

A védettségi igazolványokról

 

Elmondta: nem terveznek változtatni a védettségi igazolványok adattartalmán. Az Európai Bizottságnak pillanatnyilag egy tervezete van erről, amely még alakul, azt követően még az Európai Parlament is megvitatja - magyarázta. Hozzátette: mire ebből európai vakcinaigazolvány lesz, reméli, túl lesz a kontinens a járványon. Gyorsított eljárásban is két hónap egy ilyen jogalkotási folyamat - jegyezte meg.


Közölte, Magyarország előrébb van az oltások beadásában, mint Európa többi országa, az a fontos, hogy az országhatárokon belül biztosítsák a szabadabb mozgás lehetőségét és ehhez szükséges az oltási igazolvány.

 

Az érettségi vizsgákról

 

Az érettségi megtartására vonatkozó kérdésre elmondta: azt tervezik, hogy május elején tartják az írásbeli, június elején pedig szóbeli vizsgákat, de a járványügyi helyzetből adódóan van lehetőség változtatni.

 

Azt, hogy a Nemzetközi Oltóközpont Kft. a jogszabályi környezet változására hivatkozva visszafizeti a koronavírus-oltásra beszedett előjegyzési összegeket, Gulyás Gergely úgy kommentálta: nem változott meg semmilyen jogszabály, Magyarországon és az EU mindegyik országában állami beszerzés van az oltások terén. Jelezte: a cég ellen fogyasztóvédelmi vizsgálat indult, ha lesz eredménye, akkor nyilvánosságra hozzák.

 

A sportrendezvényekről kiemelte: mindegyik zárt kapus, az a néhány, amelyet a legszigorúbb szabályok mellett rendeznek, az egészségügyi védekezést nem zavarja. Kitért rá: azok vehetnek rész a labdarúgó Európa-bajnokság magyarországi mérkőzésein, akiket beoltottak, és mivel az a terv, hogy május végéig mindenki kaphat oltást, aki kéri, remélhetőleg júniusra már magunk mögött hagyjuk ezt az időszakot. (MTI)

 

Forrás: MTI

kapcsolódó cikkek
Gulyás: Nincs itt az ideje a lazításnak
Gulyás: Nincs itt az ideje a lazításnak
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszéltek a legfrissebb járványügyi kormányzati döntésekről.
kapcsolódó cikkek
Gulyás: Nincs itt az ideje a lazításnak
Gulyás: Nincs itt az ideje a lazításnak
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszéltek a legfrissebb járványügyi kormányzati döntésekről.
Savaria Fórum 30. évfolyam 4.2 szám - 2021.11.19.
Savaria Fórum 30. évfolyam 4.2 szám - 2021.11.19.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: országos zárás maximum 20 napig, jövőre kötelező lesz az oltás
Újabb, mindenkire kötelező zárlatot vezet be hétfőn 0 órától Ausztria maximum 20 napos időszakra, jövőre pedig kötelező lesz oltás - az Unióban elsőként. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették pénteken délelőtt, a kijárási tilalom szabályai hasonlóak lesznek, mint korábban voltak.
Ausztria: döntés született az újabb zárásról, sajtótájékoztatón ismertetik a részleteket
Az ORF szerint Alexander Schallenberg kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter már csütörtökön Tirolba utaztak, ahol a tartományi vezetőkkel együtt arról döntenek, hogy általános, egész Ausztriára kiterjedő teljes zárást rendeljenek el, vagy Felső-Ausztrián és Salzburgon kívül (ezek a tartományok saját hatáskörben rendeltek el zárlatot saját területükre) a többi tartományban enyhébb intézkedéseket léptessenek érvénybe. A részletekről péntek délelőtt tartanak sajtótájékoztatót.
Szilveszter Kupa Szombathely 2021: már lehet jelentkezni a hagyományos teremtornára
35. alkalommal rendezik meg Szombathelyen a Szilveszter Kupa teremlabdarúgótornát, három kategóriában - tavaly a járványhelyzet miatt nem lehet megtartani a népszerű rendezvényt. A nevezési határidő december 3., a torna a megszokott időpontban, december 27. és 30. között zajlik majd.
Várakozás, késve érkező eredmények, leterhelt laborok: problémákat okozott a dolgozók tesztelése Ausztriában
Gondot okozott Ausztriában, hogy az aktuális szabályok miatt megnőtt a PCR-tesztek iránti kereslet: a tesztutcákban, a kiértékelő laborokban illetve a tesztkészletek kiszállításával is voltak problémák, írja összefoglalójában az ORF. Több helyről érkezett jelentés sorban álló emberekről illetve lassan megérkező eredményekről. Hétfőtől ugyanis minden oltatlan illetve fertőzésen át nem esett munkavállalónak kötelező a teszt (PCR vagy antigén) a munkavégzéshez.
Koronavírus-járvány Ausztria: a szakminiszter általános kijárási tilalmat szeretne, a kancellár ellenzi
Az osztrák egészségügyi miniszter a beoltottak számára is éjszakai kijárási tilalmat rendelne el, a kancellár viszont ellenzi ezt a lépést – vagyis a koalíciós partnerek között sincsen abban egyetértés, hogy az oltatlanok számára elrendelt korlátozások mellett milyen további lépésekre lenne szükség Ausztriában. A szakértők szerint a találkozások számával szorítható vissza a magas fertőzési ráta. Az ORF összefoglalója a témában. 
legfrissebbek
Közel 10 milliárdos beruházással lendítenék fel a magyar almatermesztést
9 ezer tonnás befogadóképessége mellett összesen mintegy 20 ezer tonna étkezési és ipari alma, illetve más gyümölcsök értékesítésére lesz képes.
Karanténba kerülnek a dél-afrikai régióból érkező magyarok  
A hétfőtől hatályba lépő szabályozás hét országra terjed ki: a Botswanai Köztársaságra, a Dél-afrikai Köztársaságra, a Szváziföldi Királyságra, a Lesothói Királyságra, a Mozambiki Köztársaságra, a Namíbiai Köztársaságra, valamint a Zimbabwei Köztársaságra. 
Orosz kémfőnök: Oroszország nem akarja megszállni Ukrajnát
Az ezzel ellentétes állításokat rosszindulatú amerikai propagandának minősítette Szergej Nariskin.
Rövidpályás gyorskorcsolya vk: Nincs érem, de Liu Shaolin az 500 méter vk-győztese
A magyarok nem szereztek érmet szombaton a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának utolsó, negyedik, dordrechti állomásán, amelyen Liu Shaolin Sándor szerepelt a legjobban, ugyanis 500 és 1500 méteren is negyedik lett. 
Lovaglás nélküli javaslat a 2028-as olimpiára, továbbra is Schormann az elnök
A végrehajtó bizottsága november 4-én hozta nyilvánosságra azt a döntését, hogy a párizsi olimpia után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak.