km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
Könyvtár: a humánum vonzereje

Könyvtár: a humánum vonzereje

Csend, nyugalom, béke; ez villan be az embereknek a könyvtárról. Ám ennél jóval árnyaltabb a kép, hiszen társas, társasági, társadalmi lények vagyunk: szükségünk van közösségi élményekre is. Mindezeket szintúgy átélhetjük a szombathelyi Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtárban, amelynek élén dr. Baráthné Molnár Mónika áll.

 

„Devecserben, szerető családban cseperedtem. A szüleimnek rengeteg könyvük volt. Igen korán életem részévé vált a könyvtárba járás. Máig vallom, a gyerek akkor lesz jó olvasó felnőtt korában, hogyha erre családi indíttatást kap. S ha még ehhez az iskola is hozzátesz, akár könyvtárhasználati órákkal is, elmélyül a könyvek szeretete. Teljesen más kinyomtatott kötetet kézbe fogni, mint mikor telefonon, elektronikus úton tekintik meg ugyanazt. Ezért is fontos, hogy milyen színvonalúak a könyvek illusztrációi, hiszen azok hozzátesznek a történethez, kiegészítik, változatossá teszik. 


Jó magyartanáraim voltak. Fölnéztem rájuk, mert érződött rajtuk, szeretik a hivatásukat. Engem mindig megkapott, amikor és ahogyan irodalmi művekről beszéltek. Szerettem a verseket is, talán József Attila, Radnóti Miklós állt a legközelebb a szívemhez.  Szerettem verseket elemezni, át tudtam érezni a költőt, a művet, a kort”, vázolja a kezdeteket dr. Baráthné Molnár Mónika igazgató. 


Magyar nyelv és irodalom szakos tanári, valamint könyvtáros végzettséget szerzett a főiskolánkon, informatikus-könyvtárosit a debreceni egyetemen. „Szerintem a habitusom miatt győzött a könyvtár a tanítás fölött. Tóth Pétertől a főiskola nyelvészeti tanszékén, Tóth Gyulától a könyvtár-tanszéken, valamint a gyakorlatokon a könyvtárosoktól meghatározó, maradandó élményeket kaptam. S olyan barátokat, ismerősöket szerezhettem, akikkel jó volt együtt lenni. Ma, a digitalizált világban is vallom: a könyv, annak létrehozása, kiadása az emberiségnek olyan magas minőségi csúcsteljesítménye, amit a világon nem lehet semmi mással helyettesíteni, pótolni. Sokan temették már a Gutenberg-galaxist, de én bizakodó vagyok, optimistán látom a jövőt. Mindig lesznek könyvek. A pandémia alatt is bizonyítottak. Hiába lehetett otthon bármit elektronikusan elérni, mert hiszen a számítógépes jelenlét kiteljesedett, a könyvtári kölcsönzés iránti igény viszont olyan mértéket öltött, hogy minden reményünket fölülmúlt. Miközben keressük azokat az új és új formákat, ’csatornákat’, hogy miként tudunk eljutni még szélesebb társadalmi rétegekhez. Ebben nagy segítségünkre vannak az iskolák, a nevelési-oktatási intézmények. Figyeljük a mai világ trendjeit, a kor kihívásait, miként tudnánk mi, könyvtárosok rácsatlakozni a közvélekedést, a közgondolkodást meghatározó témákra. Miként tudnánk véleményt formálni. Gondolok itt például a fenntartható szemléletre, fejlődésre. Nem szeretnénk olyan előítélet áldozataivá válni, hogy az olvasás, a könyv, a könyvtár avítt, ódon, unalmas. A digitalizált világban a könyvtárnak ki kell dolgoznia azokat a stratégiákat, amelyekkel – szemléletformálás szintjén is – tud segíteni azoknak, akik bejönnek hozzánk. A legkülönbözőbb korosztályoknak, például a kismamáknak és a legkisebbeknek, de a nagyobbacskáknak és másoknak éppúgy. Rugalmasak, mindenre nyitottak vagyunk. S nem csak itt, a könyvtárban, hiszen több mint kétszáz kistelepülés bibliotékájának az ellátását is mi végezzük, a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszeren (KSZR) keresztül, kiegészített állami támogatásból. Programokat szervezünk, szakmai tanácsokat adunk, dokumentumokkal látjuk el őket.


Meghallunk minden felénk irányuló kérdést, felvetést, ötletet, véleményt. Legyen az akár kritika is. Nagyon szeretnek az emberek a járvány után újra visszatérni a közösségi terekbe. Én magam is kedvelem a földszinti kávézónk zsivaját, mellette a hírlapolvasóban a nyüzsgést. Folyamatosan érkeznek a gyerekkönyvtárba az apróságok. Zajlik a felnőtt könyvkölcsönzés. Aki pedig szeretne csendben olvasni, kutatni, annak ott a második emeleti olvasóterem, a helyismereti kutató. A rendezvényeink hangulatára talán jellemző, hogy a minap az egyik után odajött hozzám dr. Banga Lajos azzal, elképesztő, hogy itt mennyire felemelő élményeket kap. Emberi, humánus a légkör. A látogató, a néző, az olvasó van a középpontban. 


Igyekszünk mindig valami kis pluszt nyújtani a rendezvényeinken is. Témában, előadóban, élethelyzetben. Csaknem ötven munkatársam azon van, hogy ki-ki otthon érezze magát nálunk. Innovatívak, kreatívak. Olyan csapatot, közösséget alkotunk, hogy így, együtt vagyunk erősek.”

 

„Ahogyan szerettem a verseket elemezni, s beleérezni az alkotók lényébe, úgy szeretek belehelyezkedni más emberek életébe. Talán az egymással való viselkedésben ez az empátia tudja előrevinni a dolgainkat. Mindenki megérdemli a fair partnerséget.”
Dr. Baráthné Molnár Mónika 


Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!
Megyei I. osztály: a Vasváré a nap egyetlen hazai győzelme
A Rábapaty a Csepreg, a Király SE a Táplánszentkereszt, míg a Szentgotthárd a Bük otthonából távozott három ponttal.
Folytatódik a meleg, napsütéses idő
Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
Anno: ezrek vonultak fel a Karneválon
A karneváli forgatagot, amit nagy színjátéknak és eleven történelemkönyvnek egyaránt neveztek, 1961 szeptemberének végén láthatták először a város lakosai. A Savaria Karnevált –1963 kivételével – 1969-ig minden év augusztus utolsó vasárnapján rendezték meg. A felvonulást 1965-ben, 1966-ban a televízió is sugározta.