km/óra
  2024.07.20., szombat  •  Illés napja
Könyv jelent meg Mécs László premontrei pap-költő emlékére

Könyv jelent meg Mécs László premontrei pap-költő emlékére

Katakombák magyarja címmel megjelent a szombathelyi születésű Czapáry-Martincsevics András könyve, amely Mécs László premontrei pap-költőnek állít emléket. A Kádár-korszak jelentős alakját szoros állambiztonsági megfigyelés alatt tartották. A Berzsenyi Dániel Könyvtárban megtartott könyvbemutatón hatalmas volt az érdeklődés.

 

"Mécs László: Katakombák magyarja Plakáthősöcskék pöffeszkedjetek". A címadó vers is elhangzott a Berzsenyi Dániel Könyvtárban megrendezett könyvbemutató megnyitóján. A kötet a premontrei szerzetes és költő életének egy jelentős időszakát dolgozza fel. A kiadványt a szombathelyi születésű Czapáry-Martincsevics András jegyzi, aki újszerű módon, eddig ismeretlen állambiztonsági megfigyelések dokumentumait is felhasználta.


Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a történelmi egyházak államvédelmi és állambiztonsági megfigyelésére próbálta a szerző helyezni a hangsúlyt. Úgyhogy ezért volt fontos Mécs László premontrei pap-költő tevékenységének több évtizeden keresztüli megfigyelése és ebből való vizsgálati anyagok tanulságainak a levonása. Valamint a nagyközönséggel való megismertetése. 


Az igazságügyi informatikai szakértő négy év alatt több mint tízezer oldalnyi, Mécs László tevékenységéről szóló állambiztonsági anyagot olvasott el. Ezek feldolgozása után a pap-költő élettörténetét és verseit is teljesen új színben tünteti fel. A szerző leginkább az 1945 és 1978 közötti időszakra, a bujkálás éveire fókuszált. A kötet tavaly az ünnepi könyvhéten jelent meg. 


Czapáry-Martincsevics András szerző elárulta, hogy a harmadik év táján erőt vett rajta az a felismerés, hogy ebből muszáj egy könyvet írni. Mert egyrészt nagyon érdekes, tanulságos történetek bomlottak ki a dokumentumokból, másrészről pedig azt gondolja, hogy az úgynevezett puha Kádár-diktatúra egyházak elleni tevékenysége mindenképpen egy közérdeklődésre számot tartó téma és meg kell ismerni.


A második világháború után jellemző volt, hogy a szabadon gondolkodó szerzők, költők akár 10 év börtönt is kockáztattak, ha munkásságukat államellenesnek minősítették. A könyvbemutatón elhangzott: Mécs László élete legyen intő jel, hiszen könnyen felejtünk és nem szabad, hogy fontos történetek a múlt homályába merüljenek.

 

Forrás: SZTV
Fotó: Berzsenyi Dániel Könyvtár Facebook-oldala

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
legfrissebbek
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Szerb lítiumbányán keresztül vezethet az út az EU energiafüggetlenségéhez
2028-ban nyithat újra az a szerbiai lítiumbánya, amelynek készletei Európa lítiumszükségletének 90 százalékát fedezni tudnák. A lítium a rézhez, nikkelhez, kobalthoz hasonlóan olyan ritkafém, amely a fenntartható energiatároláshoz, például az elektromos autók és a mobileszközök akkumulátoraihoz, kulcsfontosságú. Ma Belgrádban Szerbia és az Európai Unió a stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött.
A Fidesz érdekét szolgálták vagy szolgálhatták a választási kamupártok, de ezzel nem sérült a párt jóhírneve, a bíróság szerint
A Győri Ítélőtábla ítélete szerint dr. Czeglédy Csaba nem sértette meg a Fidesz jóhírét, amikor egy 2022-es írásában azt kérte számon az ügyészségen, hogy az úgynevezett választási kamupártok kapcsán, a választás rendje elleni bűntett miatt történt vádemeléssel összefüggésben "a vádlott vagy vádlottak monogramjait sem közölte, pedig a nyilvánosságra tartozik, ki vagy kik azok a személyek, akik a vád szerint választási csalást követtek el Szombathelyen – Hende Csaba és a Fidesz érdekében”.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Visszavonták a gyerekbántalmazó karateedző városi kitüntetését
A jászberényi önkormányzat visszavonta a szolnoki kalandparkban egy gyereket a múlt héten felrúgó helyi karateedző városi kitüntetését.