km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Könnyen megduplázódhat egy-egy műalkotás értéke

Könnyen megduplázódhat egy-egy műalkotás értéke

A műkincspiac szakemberei szerint az egyik leginkább értékálló befektetés műtárgyakat birtokolni.

 

Hiába a járvány, a műtárgybefektetés lehetősége vonzóbbá vált Magyarországon a BÁV közleménye szerint. Kiemelték, egy Rolex Daytona karóra például az öt évvel ezelőtti árának több mint másfélszeresét értheti, egy Gorka Lívia kerámia pedig megnégyszerezte vételárát ugyanezen időszak alatt.

 

A hazai és nemzetközi műkereskedelmi piacon is az élvezeti vásárlás volt az aukciókon való részvétel legjellemzőbb indoka 2020-ban. Az, hogy valaki a szemet gyönyörködtető ékszereket vagy műtárgyakat keresi, természetesen nem zárja ki, hogy közben olyan tárgyakkal gazdagodjon, melyek hosszú távon is őrzik értéküket. Ilyen lehet egy különleges arany ékszer, óra, festmény vagy műtárgy is, feltéve, ha azokat szakértőktől vásároljuk meg, akik hitelt érdemlően bizonyítják az eredetiségüket.

 

Mint írták, a műkereskedelemben fellelhető alkotások ezen tulajdonságára az elmúlt év kihívásai is rávilágítottak.

 

Forrás: BÁV

 

Sokan dönthettek úgy, akár magukat, akár a szeretteiket akarták megajándékozni, hogy inkább valami olyanra költik a pénzüket, ami értékálló, sőt, az idővel befektetésnek is kiváló. Így pedig a jövőről való gondoskodás is motivációként szolgálhat egy-egy ékszer, festmény vagy műtárgy megvásárlása mögött. Jó példa erre, ha a sokak által kedvelt és előszeretettel vásárolt elektronikai cikkek értékállóságát hasonlítjuk össze a BÁV árveréseinek egy-egy népszerű darabjával.

 

A közlemény szerint érdekes eljátszani a gondolattal, amikor legközelebb meg akarjuk lepni magunkat vagy szeretteinket egy ajándékkal, hogy az elektronikai cikkek a 2015-ös áruk töredékét érik jelenleg: egy LCD televízió eredeti áránál 88, egy mobiltelefon 85, míg egy játékkonzol 44 százalékkal ér kevesebbet. Ne legyenek illúzióink afelől sem, hogy ez a pénz nem lenne elég semmire a műtárgypiacon, mert ugyanennyiért már egészen komoly alkotásokat akaszthatunk a falra egy tévé helyett. A nagyon népszerű, ám valódi értéket nem képviselő bizsu ékszerek megvásárlásakor is hatalmas (mintegy 68 százalékos) értékcsökkenésre számíthatunk.

 

Ráadásul ezeknek az ára is sokszor vetekszik a valódi, nemesfémből készült ékszerekével. Ezzel szemben, ha megnézzük a hosszú távú befektetési portfóliók kötelező elemét, a félunciás (kb. 14 gramm) befektetési aranytömböt, az 54 százalékkal ér többet most, mint öt éve.

 

Egy aranygyűrűnek 77, míg egy igen keresett Rolex Daytona arany karórának 60 százalékkal nőtt az értéke a 2015-ös vételárához képest. A festmények esetében az utóbbi idők egyik befutójának, Czene Bélának a rendszerváltás előtti magyar társadalmat ábrázoló festményei 260 százalékkal emelkedtek. Gorka Lívia, a magyar modern kerámia kiemelkedő alakjának szoborszerű térplasztikái 289 százalékkal növelték értéküket az elmúlt öt év során.

   

 

Befektetési szempontból napjainkban világszerte a legnagyobb áremelkedést a kortárs alkotások érik el. A májusi árverásen érdemes tehát ezekre, köztük az absztrakt képek kedvelőinek Gerzson Pál konstruktív formákat ábrázoló olajfestményére figyelniük. De jó befutók lehetnek az utóbbi években rendkívül népszerű ipartervesek is, köztük Nádler István, akinek Firenze című akvarellje 1,2 millió forintos kikiáltási árral indul az aukción.

kapcsolódó cikkek
Több mint egymillió ellopott műtárgyat keres az olasz csendőrség művédelmi egysége
Több mint egymillió ellopott műtárgyat keres az olasz csendőrség művédelmi egysége
Olaszországból ellopott ókori szobrokat, ritka könyveket, Raffaello és Van Gogh festményeit kutatja az olasz csendőrség művédelmi egysége (Tpc), amely június első hetében a graffitiművész Banskynak a párizsi Bataclanból ellopott művét találta meg egy olasz faluban Roberto Riccardi csendőrtábornok beszámolója szerint.
címkék
kapcsolódó cikkek
Több mint egymillió ellopott műtárgyat keres az olasz csendőrség művédelmi egysége
Több mint egymillió ellopott műtárgyat keres az olasz csendőrség művédelmi egysége
Olaszországból ellopott ókori szobrokat, ritka könyveket, Raffaello és Van Gogh festményeit kutatja az olasz csendőrség művédelmi egysége (Tpc), amely június első hetében a graffitiművész Banskynak a párizsi Bataclanból ellopott művét találta meg egy olasz faluban Roberto Riccardi csendőrtábornok beszámolója szerint.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.
Egyhetes munkaszünet bevezetését kezdeményezte az orosz kormány
Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban. 
Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolnában
Az aszály nem tett jót a napraforgó minőségének sem, a magok olajsavtartalma 42-48 százalék volt, ami szintén kevesebb a megszokottnál.