km/óra
  2024.07.20., szombat  •  Illés napja
Koncertekkel, kiállításokkal, Guinness-csapolással és Bloomlandia himnuszával érkezik Szombathely kortárs művészeti fesztiválja, a Bloomsday

Koncertekkel, kiállításokkal, Guinness-csapolással és Bloomlandia himnuszával érkezik Szombathely kortárs művészeti fesztiválja, a Bloomsday

Június 14-én veszi kezdetét Szombathely egyedülálló kortárs művészeti fesztiválja, a Bloomsday. Az idén háromnapossá bővült rendezvény programjairól szerdán tartottak sajtótájékoztatót a Képtár teraszán.

Ahol Joyce kilép a falból

A hagyományoknak megfelelően, a Fő téri James Joyce-szobornál ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a 2024-es Bloomsday június 14-én, pénteken, tudtuk meg Horváth Soma alpolgármestertől, aki hozzátette, hogy az 1994 óta megrendezésre kerülő szombathelyi kulturális esemény az elmúlt három évben igazi kortárs összművészeti fesztivállá nőtte ki magát.

Az idei év legnagyobb attrakciója kétségtelenül az, hogy a Bloomsday 2. napján, június 15-én 17 órakor, a Leopold Bloom Művészeti Alapítványnak, illetve a műpártoló Ward családnak is köszönhetően megnyílik a Képtárban az a kortárs művészeti tárlat, mely a Leopold Bloom-díjasok és más kortárs művészek munkáiból válogat.

A Rákóczi utca idén is Bloom sétánnyá avanzsál majd, ahol a zenéé, a gasztronómiai és az irodalmi élményeké lesz a főszerep. Szántó István és a Murális Műhely projektjeként folytatódik az Ulysses-fejezeteket tematizáló kültéri falfestmények elkészítése: egy magyar és egy ír művész munkája készül el a Bloomsday napjaira, részeként annak a tervnek, melynek eredménye Közép-Európa legnagyobb szabadtéri kortárs kiállítása valósul meg Szombathelyen.

A Bloomsday, melynek mindhárom napján itt lesz városunkban Ragnar Almquist, Írország budapesti nagykövete, olyan programokat valósít meg, melyek minden bizonnyal nemcsak Szombathelyről, de más városokból is sok látogatót vonzanak majd. Szombathely, Bloomsdayre fel! -- zárta szavait Horváth Soma.

Kortárs művészeti tárlat

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója elárulta, hogy a Képtár és a Schrammel-gyűjtemény intenzív szerepet kap az idei fesztiválon is. A kiállításokból, melyek a Bloomsday apropóján nyílnak majd, két programot emelt ki: az egyik a Westwerk Egyesület Talajközelben című kiállítása, mely a művészet eszközeivel az ökoszisztéma problémáira irányítja a figyelmet, a másik pedig a Leopold Bloom Művészeti Alapítvány letéti gyűjteményéből kialakítandó tárlat, mely változó, gyarapodó anyagú kortárs művészeti kiállítás lesz, így bevonzza a Képtárba azt a korsztályt is, mely nem feltétlenül tartozik a rendszeres múzeumlátogatók közé.

A Schrammel-gyűjtemény kiállítótere irodalmi beszélgetéseknek ad helyet, és ingyenes tárlatvezetéseken vehetünk részt a Bloomsday fesztivál mindhárom napján az Iseumban, a Schrammel-gyűjteményben és a Képtárban, az utóbbi pedig meghosszabbított nyitvatartással, pénteken 21, szombaton 20 óráig várja látogatóit.

Ulysses-fejezetek a város falain

Szántó István képzőművész-tanár, a Murális Műhely vezetője elárulta, a Bloomsday ünnepélyes Fő téri megnyitója után vonulnak át a résztvevők a Kőszegi utcai parkolótömbhöz, melynek két falfületére  Joyce regényének 7. és 9. fejezete alapján fest képet Koleszár Stella magyar és Mark Joyce ír képzőművész. A 7., Aiolosz című fejezet az élet elbizonytalanító tényezőit jeleníti meg, benne a főhős, Leopold Bloom a Dublini Nemzeti Könyvtárba vonul át, a 9. fejezet pedig itt játszódik – ennek freskóján Mark Joyce a könyvtár mozaikját fogja megjeleníteni.

Koncertek Bloomlandiában

A falfestmények átadása után a művészeti negyedben folytatódik majd a program, vette át a szót Prieger Szabolcs programszervező, ahol felvonják majd Bloomlandia zászlóját, és elhangzik annak himnusza is, valamint Guinness-csapolás is lesz – az utcát 35 óriás héliumos lufi díszíti majd, Joyce arcképével. Bemutatják Horváth Csaba Árpád szombathelyi származású művész Vendégmunkások című alkotását, itt lesz a Joyce Klub is Dragomán Györggyel és Szabó T. Annával Vincze Bence és Fehér Renátó vezetésével.

James Joyce biography-kiállítás nyílik a Képtár csigalpécsőjén, és elmaradhatatlanok a koncertek, melyeket fényfestés kísér majd: az első napon a Kugler kezd a Rákóczi utcai nagyszínpadon, őket követi a Csaknekedkislány, fő attrakcióként a Mirror Glimpse, szombaton a Hundred Sins zenél.

Az igazi Joyce-rajongók idén nemcsak pólót, de cilindert és Joyce-bajuszt is vásárolhatnak a fesztivál ideje alatt -- zárta szavait Prieger Szabolcs.

 

A 2024-es Bloomsday részletes programja:

2024. június 14. péntek

14.00 Megnyitó – Joyce-szobor (Fő tér-Joyce szobor)
Megnyitó beszédek, Szombathelyi-Bloom díj átadása, pecsételés a murális művekig.

15.00 Murális művek átadása (Kőszegi utcai parkoló)
Útvonal: Mark Joyce és Koleszár Stella alkotása


16.00 Bloomlandia zászlófelvonás és sörcsapolás (Zeneiskola előtti tér)

16.30 Horváth Csaba Árpád – Sipos Eszter: Vendégmunkások - public art bemutató (Zeneiskola előtti tér)

Hazánk nagyvárosaiban, így Szombathelyen is hangsúlyos az építőipari beruházások nyomán megjelenő vendégmunkások egyszerre nagyon hangsúlyos, mégis láthatatlan jelenléte. A környék köztereit használva lépten nyomon halljuk a beszélgetéseiket, történeteiket, amik mesélnek arról a sajátos életformáról, amely a hely átutazóivá tette őket. Sokszor akár hónapokat is eltöltenek itt anélkül, hogy a rövid szociális interakciókon kívül bármilyen kapcsolódást alakítanának ki a hellyel, ahol dolgoznak. Ezzel a jelenséggel, az ő történeteikkel foglalkozik a projekt.
A public art mű két elemből áll, egyrész két szoborelemből, másrészt a belőlük szóló hanginstallációból. A párbeszédek nem folyamatos szöveget alkotnak, hanem körülbelül 45 percnyi ismétlődő anyagot, amely összességébe 10-14 darab hosszabb rövidebb, szünetekkel megszakított részből állt. Nagyon fontos volt, hogy a dokumentarista szándékon túl szórakoztató párbeszédek megírása is volt a cél. Olyanoké, amelyek érdemesek arra, hogy az arra járók lehetőség szerint hosszan hallgassák őket.

16.30 Joyce Klub (Bernstein Béla Kulturális Központ udvar – Zrínyi 17.)

2 alkalmas irodalmi szövegműhely a Bloomsdayen - szeptembertől havi rendszerességgel elindul az első évad. Műhelyvezetők: Fehér Renátó, író, költő és Vincze Bence, kultúraszervező, író


16.30 Talajközelben – a Westwerk Egyesület kiállítása (Képtár alatti terület)

A Westwerk Egyesület meghívásos kiállítást szervez a 2024-as Bloomsday programsorozat keretében. 
A kiállítás központi témája a talaj. 
Életmódunkból adódóan a földfelszínen töltjük életünk legnagyobb részét, amit sokféleképpen elemeztek már társadalomtudósok, de mi történik a föld alatt? Az ökoszisztémák, az emberek, növények és állatok életközösségének összetettsége szorosan összefügg a talaj minőségével. A kiállítás az ember tevékenység hatásainak kitett urbanizált talajt, és így az ember-környezet interakciót tematizálja.  Átalakítható a talajokról való gondolkodásmódunk?
Joyce Ulysses című regényében a növekedés és a pusztulás körforgása kozmikus jelentőségre tesz szert. Ezen keresztül az egyedi dolgok visszaoldódnak a kozmikus sárba, amelyből kinőtek. A regény talajközegében a hulladék – legyen szó húsról, vízről, moslékról, csontokról, belsőségekről – folyamatosan kering, majd a földbe szivárog. 
A talaj vertikális életközössége részt vesz a születés és a temetés, de az étkezés és az ürítés körforgásában is. 


17.30 James Joyce Roll-up biography megnyitó (Szombathelyi Képtár - csigalépcső)


James Joyce, az egyik legismertebb ír művész 1882-ben született Dublinban. Felnőtt élete jelentős részét Európa különböző országaiban, emigrációban töltötte, munkássága kiemelkedően fontos szerepet játszott az irodalmi modernizmusban.
1922-ben megjelent könyvét, az Ulyssest, sokan a modern kor legnagyobb hatású regényének tartják, amelyet napjainkban is világszerte tanulmányoznak, illetve újabb és újabb nyelvekre fordítanak le.
Kiállításunkon Joyce életét és munkásságát mutatjuk be, valamint azokat az embereket, akik hozzájárultak lenyűgöző művészi teljesítményéhez.

A kutatást, az anyag összeállítását és a kurátori teendőket Írország Irodalmi Múzeuma végezte dr. Angela Byrne közreműködésével a Külügyminisztérium számára. Köszönetnyilvánítás az alábbi személyek és intézmények részére: James Maynard és a University at Buffalo egyetem költeménygyűjteménye, Zürich James Joyce Foundation alapítvány, Írország Nemzeti Könyvtára, dr. Katie Mishler, prof. Anne Fogarty, prof. Margaret Kelleher, Katherine McSharry, Suzanne Lopez és Glenn Johnston.


18.00 Kugler zenekar koncert (Nagyszínpad – Rákóczi utca)


19.00 Szarka Péter kiállítás megnyitó (Új Irokéz Galéria)

20.00 Csaknekedkislány koncert (Nagyszínpad – Rákóczi utca)

21.00 Fényfestés
Fényhangár Vizuális Műhely – Zeneiskola és Képtár

22.00 Mirror Glimpse koncert (Nagyszínpad – Rákóczi utca)

Ulysses-udvar (Göncz Árpád tér)
ELTE SEK Vizuális tanszék szabadtéri installáció
Elizabeth Ledersberger kültéri installáció – Rákóczi utca
Festőudvar (Szimfónia átjáró)
Bloomlandia merchandise (Zeneiskola előtti tér)
Ajtóprojekt 2 elem
Gasztronómia (Csíkos-Hotdogos, Sümegi Sör, Guri Serház Burger, Modam, Moló Borterasz, Félkilences, Füleppék)
35 db óriás léggömb

2024. június 15. szombat


11.30 Bonyhádi Károly plakátkiállítás megnyitó – Szombathelyi Képtár

13.00 Joyce Klub (Szimfónia udvar)

2 alkalmas irodalmi szövegműhely a Bloomsdayen - szeptembertől havi rendszerességgel elindul az első évad. Műhelyvezetők: Fehér Renátó, író, költő és Vincze Bence, kultúraszervező, író

16.00 Pódiumbeszélgetés Dragomán Györggyel (Schrammel-gyűjtemény - aula)

Pódiumbeszélgetés Dragomán György íróval szombathelyi és kortárs irodalomról, pályáról, Joyce hatásról.
Beszélgetőtárs: Vincze Bence

17.00 Leopold Bloom Gyűjtemény kiállítás megnyitó – Szombathelyi Képtár
benne: 18.00 konkoi x Balla Gergely (Platon Karataev) folyamatzene és szöveg


18.00 Túlzás koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca)


18.00 Szombathelyi emberek - zenés, irodalmi előadás. Szereplők: Szabó T. Anna, Fehér Renátó, Vincze Bence, Tóth Kinga, Kustos Júlia, Szijj Ferenc (Schrammel-gyűjtemény - aula)

Zenés, irodalmi est. Joyce "stílusban" prózareflexió a Dublini emberek című novelláskötet nyomán Szombathelyi emberek témában. Novellák Szombathelyről, zenei kísérettel.

21.00 Hundred Sins koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca)


21.00 Fényfestés
Fényhangár Vizuális Műhely – Zeneiskola és Képtár


22.30 Arc of Yesod – kortárs Afterparty a Szimfónia udvarban

+

Ulysses-udvar (Göncz Árpád tér)
ELTE SEK Vizuális tanszék szabadtéri installáció
Elizabeth Ledersberger kültéri installáció – Rákóczi utca
Festőudvar (Szimfónia átjáró)
Bloomlandia merchandise
Ajtóprojekt 2 elem
Gasztronómia (Csíkos-Hotdogos, Sümegi Sör, Guri Serház Burger, Modam, Moló Borterasz, Félkilences, Füleppék)
35 db óriás léggömb

2024. június 16. vasárnap


10.30 Murális séta 
A 9 mű bejárása Salamon Julival és Szántó Istvánnal

14.00 Záró – Fő tér, Joyce szobor
Bujtás Ervin dalok, felolvasás és zászlólevonás a Rákóczi Ferenc utcában.

15.00 Kiállítás séta vezetéssel

Leopold Bloom Gyűjtemény
Szarka Péter kiállítás
Westwerk kiállítás
Bonyhádi Károly kiállítás
James Joyce roll-up biography

 

Tp

Fotók: Nagy Jácint
 

kapcsolódó cikkek
Bloomsday és új kortárs állandó kiállítás - Háromoldalú megállapodást írt alá a város
Bloomsday és új kortárs állandó kiállítás - Háromoldalú megállapodást írt alá a város
Megállapodást kötött a szombathelyi önkormányzat, Írország Magyarországi Nagykövetsége és a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány ma délelőtt Budapesten. A képtárban helyezik el az alapítvány kortárs művészeti magángyűjteményét, és szorosabbra fűzik az együttműködést a Bloomsday és a Murális Projekt kapcsán.
Bloomsday 2024: Háromnapos fesztivállal készül Szombathely
Bloomsday 2024: Háromnapos fesztivállal készül Szombathely
Bemutatkozó találkozásra érkezett szerdán Írország új magyarországi nagykövete.
Bloomsdayre fel! Kétnapos fesztivállal ünnepli Szombathely az Ulyssest
Bloomsdayre fel! Kétnapos fesztivállal ünnepli Szombathely az Ulyssest
30. alkalommal ünnepeljük június 16-17-én Szombathelyen a Bloomsdayt, abból az apropóból, hogy James Joyce Ulysses című regényének főhősét, Leopold Bloomot városunk szülötteként alkotta meg. A sajtótájékoztatón az idén kétnapos fesztivál programjairól esett szó. 
kapcsolódó cikkek
Bloomsday és új kortárs állandó kiállítás - Háromoldalú megállapodást írt alá a város
Bloomsday és új kortárs állandó kiállítás - Háromoldalú megállapodást írt alá a város
Megállapodást kötött a szombathelyi önkormányzat, Írország Magyarországi Nagykövetsége és a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány ma délelőtt Budapesten. A képtárban helyezik el az alapítvány kortárs művészeti magángyűjteményét, és szorosabbra fűzik az együttműködést a Bloomsday és a Murális Projekt kapcsán.
Bloomsday 2024: Háromnapos fesztivállal készül Szombathely
Bloomsday 2024: Háromnapos fesztivállal készül Szombathely
Bemutatkozó találkozásra érkezett szerdán Írország új magyarországi nagykövete.
Bloomsdayre fel! Kétnapos fesztivállal ünnepli Szombathely az Ulyssest
Bloomsdayre fel! Kétnapos fesztivállal ünnepli Szombathely az Ulyssest
30. alkalommal ünnepeljük június 16-17-én Szombathelyen a Bloomsdayt, abból az apropóból, hogy James Joyce Ulysses című regényének főhősét, Leopold Bloomot városunk szülötteként alkotta meg. A sajtótájékoztatón az idén kétnapos fesztivál programjairól esett szó. 
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
legfrissebbek
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Szerb lítiumbányán keresztül vezethet az út az EU energiafüggetlenségéhez
2028-ban nyithat újra az a szerbiai lítiumbánya, amelynek készletei Európa lítiumszükségletének 90 százalékát fedezni tudnák. A lítium a rézhez, nikkelhez, kobalthoz hasonlóan olyan ritkafém, amely a fenntartható energiatároláshoz, például az elektromos autók és a mobileszközök akkumulátoraihoz, kulcsfontosságú. Ma Belgrádban Szerbia és az Európai Unió a stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött.
A Fidesz érdekét szolgálták vagy szolgálhatták a választási kamupártok, de ezzel nem sérült a párt jóhírneve, a bíróság szerint
A Győri Ítélőtábla ítélete szerint dr. Czeglédy Csaba nem sértette meg a Fidesz jóhírét, amikor egy 2022-es írásában azt kérte számon az ügyészségen, hogy az úgynevezett választási kamupártok kapcsán, a választás rendje elleni bűntett miatt történt vádemeléssel összefüggésben "a vádlott vagy vádlottak monogramjait sem közölte, pedig a nyilvánosságra tartozik, ki vagy kik azok a személyek, akik a vád szerint választási csalást követtek el Szombathelyen – Hende Csaba és a Fidesz érdekében”.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Visszavonták a gyerekbántalmazó karateedző városi kitüntetését
A jászberényi önkormányzat visszavonta a szolnoki kalandparkban egy gyereket a múlt héten felrúgó helyi karateedző városi kitüntetését.