km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Koncertek, színház, menhelyi angyalkavárás, kézműveskedés és az adventi vásár is várja a szombathelyieket

Koncertek, színház, menhelyi angyalkavárás, kézműveskedés és az adventi vásár is várja a szombathelyieket

Ahogy a szombathelyiek már megszokhatták, az előttünk álló hétvége és a jövő hét is sokféle, értékes programot tartogat. Szemelgessenek belőlük!

ADVENT 2023
December 15–22., péntek–péntek
FŐ TÉR
A Berzsenyi téren lévő adventi koszorú harmadik gyertyáját december 16-án, szombaton 17 órakor gyújtják meg. Az adventi vásár programjai:
12.15. péntek
Advent Színpad (Rendezvénytér)
16.00 Benczúr, Hétszínvirág és Mesevár óvodák műsora
17.00 Holdosi Attila és Ujvári Tímea
19.00 Zénó Band
20.30 Dj Szunyog Retro
Mikulás Színpad (Császárkő mellett)
18.00 Háklár Dóri és Háklár Péter
19.00 Kendik Péter
12.16. szombat
Advent Színpad (Rendezvénytér)
10.30 Aréna, Játéksziget és Szűrcsapó Óvodák műsora
17.00 Uniqm zenekar
19.00 Culture Cuvee
20.30 Iszak Dani
Mikulás Színpad (Császárkő mellett)
18.00 Ivett és Marci
19.45 RM Acoustic
A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!
12.17. vasárnap
Advent Színpad (Rendezvénytér)
10.30 Iszkiri zenekar

12.22. péntek
Advent Színpad (Rendezvénytér)
17.00 West Régió zenekar
19.00 Kugler
20.30 Sipőcz Band
Mikulás Színpad (Császárkő mellett)
18.00 Savaria Worship Band
19.45 RM Acoustic


ÖRÖKBEFOGADÁSI NAP AZ EBRENDÉSZETI TELEPEN
December 16., szombat
EBRENDÉSZETI TELEP
A telepen jelenleg 13 kutya reméli, hogy szerető gazdára találhat. Több olyan kutya is van, amely huzamosabb ideje várja, hogy boldog családban élhessen tovább. A nyílt napon ebrendészeik 9 órától 13 óráig várják az érdeklődőket a Szombathely, Hajnóczy utca 1. szám alatt található telephelyükön. Meleg tea mellett az állatok játékos megismerésére is lesz lehetőség. Örökbefogadás esetén munkatársaik a kutyus hazajutásában is segítenek az újdonsült gazdiknak.


KARÁCSONYI ÜNNEPSÉG A JOSKAR-OLÁN
December 18., hétfő 17.00
HORVÁT ÓVODA ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA
A rendezvényen a Miloradic Horvát Iskola tanulói adnak műsort. Ünnepi beszédet mond Kelemen Krisztián, a Joskar-Ola lakótelep önkormányzati képviselője. Az ünnepséget követően kerülnek kiosztásra az élelmiszercsomagok azoknak a jogosultaknak, akik írásos értesítést kaptak az alapítványtól. 


ANGYALKAVÁRÁS A MENHELYEN
December 23., szombat 10.00–14.00
FEKETE ISTVÁN ÁLLATVÉDŐ EGYESÜLET
Védenceikkel várnak mindenkit, lesz lehetőség az ajándékok személyes átadására is, meleg teával, sütivel. Ajándéktárgyak megvásárlására is lesz lehetőség!


SZÍNHÁZ
ÉNIS, TEIS
December 15., péntek 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Légrádi Gergely új darabját, mely az abúzust, az emberi és családi kapcsolatoknak ezt a sok szégyen és elhallgatás miatt szinte teljesen feltérképezetlen tartományát vizsgálja, Göttinger Pál állította színpadra.


HEGEDŰS A HÁZTETŐN
December 16., szombat 19.00 és december 20., szerda 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


HOLLE ANYÓ
December 17., vasárnap 10.00
MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ
A Grimm testvérek meséje különös világba röpít el bennünket. Itt beszél az almafa, a kemence, megsértődik a fazék, és énekelnek a hópihék. Holle anyóhoz bárki betévedhet egy szép napon, és csak a látogatón múlik, hogy mit hoz el magával ebből a titokzatos kunyhóból. Az árva lány története a kitartásról, bizalomról, a segítő szándékról szól. A boldogság elérhető, de nem elég csak kinyújtani a kezünket, tenni kell érte, és ez nem mindig egyszerű feladat...
Az ismert mese hagyományos bábszínházi technika segítségével elevenedik meg a színpadon.


KARÁCSONY A PORONDON 2023
December 17., vasárnap 15.00 és 19.00
December 18., hétfő 18.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Varázslatos karácsonyi hangulat, látványos revüműsor: immár 3. alkalommal látható a Szombathelyi Kötélugró Klub és a Weöres Sándor Színház közös ünnepi gálaestje, amely ezúttal a Karácsony a Porondon 3. Az eltűnt ajándékok címet kapta. A karácsonyi revüműsor 80 perces. 


ISTEN PÉNZE MUSICAL
December 20., szerda 19.00
AGORA – MSH
A Charles Dickens Karácsonyi ének című klasszikus kisregényéből írt magyar zenés mű a legtöbbet játszott musicalek egyike. Müller Péter írta a szövegkönyvet, Tolcsvay László szerezte a zenét, Müller Péter Sziámi költötte a dalszövegeket. Ez az alkotóhármas hozta létre a nagy sikerű Mária evangéliumát, Tolcsvay és Müller a Doctor Herzet, mely nyolc évig volt a Madách Színház műsorán.
Főhőse a lelkileg sivár, idősödő milliomos, Ebenezer Scrooge uzsorás, akit még karácsonykor is csak anyagi ügyei foglalkoztatják. Pénzt azonban nem adományoz a szegényeknek, mert úgy gondolja, a gyengének pusztulni kell. Ez a velejéig kapzsi ember kap egy utolsó esélyt halott üzlettársa szellemének képében, aki „látogatásakor” életének korábbi szentestéire invitálja. Emlékeiben kalandozva eszmél arra, mennyivel gazdagabb volt, amikor még nem a pénz volt az egyetlen érték, melyért lelkesedni tudott, és kibukkan belőle a lelke mélyén őrzött szeretet. Múltunk emlékei, jelenünk valói, jövőnk árnyai mind arról vallanak, kik voltunk, kik vagyunk, kivé válhatunk. Legendás karácsonyi történet, melyet mindenki ismer. Valódi mese, nem csak fiataloknak. Látványos, érzelmes, humorral átszőtt játék, korhatár nélkül mindenki gyönyörűségére szolgál.


ELŐSZILVESZTERI STAND UP COMEDY SHOW
December 29., péntek 19.00
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
Fellépnek a Showder Klub humoristái: Orosz Gyuri, Magyed, Gajdos Zoltán


KIÁLLÍTÁS
LUNA AZ ISEUMBAN. HOLDÁBRÁZOLÁSOK A SZENTÉLY LELETEI KÖZÖTT

December 17., vasárnap 15.00
ISEUM SAVARIENSE
Ingyenes tárlatvezetés. A Hold ősidők óta az időszámítás alapja. Bár a modern ember egyre inkább letér a természet által diktált útról, érdemes néha visszatekinteni a történelem korábbi időszakaira, hiszen rengeteg olyan dolgot találhatunk, amelyek mai életünkben is visszaköszönnek. A Hold talán az egyik legszembetűnőbb ezek közül mind fizikai valójában, mind szimbolikusan. Még a mai naptárrendszerünk is hordozza magán a holdfázisok rendjét, ez a körforgás pedig, az égitesthez tartozó vallási vonatkozásokkal együtt, halmozottan volt jelen az ókorban. A tematikus tárlatvezetés során a Holdat, mint isteni-istennői szimbólumot és természeti jelképet keresik az Iseumból előkerült műtárgyakon. Tárlatvezető: Nagy Diána


ELŐADÁS
SZENTÍRÁSOK STRASBOURGTÓL MOSZKVÁIG – BIBLIÁK A SMIDT MÚZEUMBAN

December 16., szombat 14.00
SMIDT MÚZEUM
Ingyenes előadás. Karácsony hónapjában a Smidt Múzeum régi könyveinek egyik legkülönlegesebb részét, a Bibliák világát ismerhetik meg a látogatók. Az előadás során terítékre kerül a múzeum legrégebbi ősnyomtatványa Strasbourgból, egy 17. századi orosz evangélium Moszkvából, a híres váradi Biblia egy példánya, valamint több hazai és külföldi Biblia egyaránt. Előadó: dr. Tangl Balázs történész.


A KIS JÉZUS ARANYALMA
December 16., szombat 15.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Hangolódjunk a közelgő ünnepekre mesékkel, közös mesehallgatással! Élőszavas mesemondással várja a családokat Molnár Enikő, a Meseszó Egyesület mesemondója.


KÖNYVBEMUTATÓ – BALLÓ LÁSZLÓ: ÉRTÉKES PORCELÁNJAINK
December 19., kedd 17.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Balló László: Értékes porcelánjaink – Európai porcelánkincsek gyűjteményeinkben című könyvének bemutatóján köszöntőt mond Putz Attila önkormányzati képviselő, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke (SZMJV). Közreműködnek: a beszélgetést moderálja Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója, Takács-Reichardt Gabriella történész, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum munkatársa Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó vezetője és a szerző. Zenei közreműködők: Horváth Imre karnagy, zenepedagógus és Simon Bulcsú, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum tanulója.


VILÁGJÁRÓK – MENNI KELL! 
December 19., kedd 17.00

AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
Utazások a komfortzónán kívül Brazíliától Kamcsatkáig. Előadó: Ertler Aliz – grafikus, író, világutazó. Az év utolsó Világjáró-előadásán körbejárhatjuk a Földet előadónk jóvoltából, akinek múlt hónapban jelent meg utazásairól szóló, élményekkel teli könyve. 32 témakör, 40 ország, 100 történet ABC sorrendben. Az előadás és a könyv olyan országokról szól, amik a köztudatban veszélyesek, koszosak, drágák, érdektelenek, vagy csak rossz infrastruktúrával rendelkeznek. Történetei mindennapi vagy kevésbé mindennapi témákról szólnak, amin keresztül bemutatja, mennyire mást jelent ugyanaz a dolog mondjuk Kolumbiában, Madagaszkáron vagy éppen Indonéziában, és ugye pont a másság miatt érdekes a mi kis világunk.


A TE DÖNTÉSED – BESZÉLGETÉS ZSIGA MELINDÁVAL
December 19., kedd 18.00
HALADÁS SPORTKOMPLEXUM
A programot ajánlják mindazoknak, akik szeretnének egy igazán motiváló és felemelő történettel találkozni. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött!


JELENLÉT
December 20., szerda 17.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
A Vasi Múzeumbarát Egylet versmondó körének karácsonyváró verses-zenés előadása. Ének és gitár: Melega Júlia, Nagy Gergely. A műsort szerkesztette és rendezte: Takóné Hoós Ildikó. Az ünnepi asztalt Marton Katalin művész-tanár alkotásai díszítik. Az adományokat a nehéz helyzetbe került közeli családok megsegítésére fordítják. 


KONCERT
SZOMBATHELYI ALTER-POP AKUSZTIK

December 15., péntek 20.00
MMIK CAFFE
Rengeteg kiváló hazai előadó dalai csendülnek fel Léhárt Míra és Polgár Patrik tolmácsolásában.


KARÁCSONYI JÓTÉKONYSÁGI KONCERT
December 16., szombat 16.00–17.30
JÉZUS SZÍVE TEMPLOM
A koncert bevételét Horváth Miki, 7 éves mozgássérült kisfiú családjának ajánlják fel. Vezényel: Tóth Máté és Bokor Patrik. Közreműködik: Szabó Tibor színművész, a Weöres Sándor Színház igazgatója. A belépés ingyenes.


NOVELZONE
December 16., szombat 18.00
BOHÉM


AWS, PLASTICOCEAN
December 16., szombat 20.00
VÉGÁLLOMÁS KLUB


ADVENTI-KARÁCSONYI KONCERT PETRÁS MÁRIÁVAL
December 17., vasárnap 16.30
SZÉKESEGYHÁZ
December 17-én, vasárnap délután fél 5-kor Petrás Mária jótékonysági műsora lesz a Székesegyházban, a részvétel díjtalan, adományokat az Aranyhíd Alapítvány javára köszönettel fogadnak.


ADVENTI ESTÉK SZOMBATHELY
December 19., kedd 19.00
SZALÉZI SZENT QUIRIN-TEMPLOM
Géjer Bálint, Swing karácsony duo koncertje. 


VARGA MIKLÓS ÉLETMŰKONCERT
December 21., csütörtök19.00 
AGORA – MSH
Varga Miklós és a Band. Máté Péter-díjas magyar énekes, színművész, rockzenész koncertje az AGORA – Művelődési és Sportházban.


ZENÉS KARÁCSONYI FESZTIVÁL
December 22., péntek 19.00
MMIK CAFFE
Laura Palmerz, ByeGunaRock, Prokofjev, és nem utolsósorban a Boogie Thing is fellép. A sztárfellépő: Mr Silent, Menyhárt Péter lesz. A belépőjegy árával a Barnahus kampány támogatható. Kapunyitás 19 órakor, koncert kezdése 20.30.


KARÁCSONYI ZÚZDA
December 22., péntek 20.00
VÉGÁLLOMÁS KLUB
A hagyomány folytatódik! Év végén ismét lecsap a Vadvágány–Red Rockets páros, de ezúttal egy karácsonyi nagykoncert keretein belül.

 


EGYÉB
KÉZMŰVES KUCKÓ 

December 16., szombat 9.00–12.00 
AGORA – MSH
Szeptember közepétől májusig szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várják az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy. Téma: Karácsonyfa díszítése.  


KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉS
December 16-17., szombat-vasárnap 
FAMILY CENTER
December 16.
10.00–13.00 Arcfestés
December 17.
10.00–13.00 Csillámfestés
14.00–15.00 Lufihajtogatás
15.00 Bábszínház 
A bábszínházi előadás után kisorsolják az adventi gyermekrajz pályázat nyerteseit! Ezen felül ugrálóvárral, játszóházzal és további játékokkal kedveskednek a gyermekeknek.


SAVARIA LEMEZBÖRZE
December 17., vasárnap 7.30
VÁSÁRCSARNOK
Karácsony előtt 1 héttel az év utolsó lemezbörzéje a szombathelyi piacon. Ezúttal az emeleti nagyteremben lesznek, ahol lemezek, CD-k, zenei DVD-k és könyvek is megtalálhatóak lesznek.


VASÁRNAPI KÖZÖS KILOMÉTEREK
December 17., vasárnap 8.30–11.00
CSÓNAKÓZÓ-TÓ
Találkozó 8.30-kor a tó parkolójában. Becsatlakozási lehetőség a bucsui út elején kb. 8.50-kor. Tervezett táv: 11., illetve 21 km (természetesen bármilyen távra lehet jönni, féltávnál fordulással). A 11 km-es távot választók Szinese major után Sé felé fordulnak és onnan futnak vissza. A 21 km-es útvonal: Szombathely – Bucsu – Torony – Sé – Szombathely. Frissítés egyénileg! 


KARÁCSONYI PÁROS KUPA
December 18., hétfő 14.00 – december 23., szombat 16.00
VAOSZ TEKEPÁLYA

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.