km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Kölcsönért csapott be egy házaspár egy banki ügyintézőt

Kölcsönért csapott be egy házaspár egy banki ügyintézőt

A Szombathelyi Járásbíróság az I. rendű vádlottat 1 rendbeli társtettesként elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntette, 1 rendbeli számvitel rendje megsértésének bűntette és 1 rendbeli társtettesként elkövetett hamis magánokirat felhasználásnak vétsége miatt halmazati büntetésül 1 év 10 hónap – végrehajtásában 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett – börtönre és 350.000 forint pénzbüntetésre ítélte. A II. rendű vádlottat 1 rendbeli társtettesként elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntette és 1 rendbeli társtettesként elkövetett hamis magánokirat felhasználásnak vétsége miatt halmazati büntetésül 1 év 6 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre és 250.000 forint pénzbüntetésre ítélte, közölte az ügyészség.

 

A terheltek közül a II. rendű vádlott egy szombathelyi székhelyű cég vezető tisztségviselője volt 2015. szeptember 7-től a társaság felszámolásának elrendeléséig. A cég tényleges, napi irányítását – ideértve a könyvelővel való kapcsolattartást is – a férje, az I. rendű vádlott látta el.


2018-ban a cég hitelt kívánt felvenni egy banktól. Az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat a vádlottak együtt folytatták le a sértett ügyintézőjével. A hitel ügyintézése során I. rendű vádlott 2018. július 27-én készített, a II. rendű terhelt pedig aláírt egy olyan „Lejárt vevő és szállító kimutatás” elnevezésű dokumentumot, amely szerint a cégnek 2018. május 31-én nem volt lejárt tartozása. Ezen irat azonban valótlan tartalmú volt, mert a társaságnak ekkor volt lejárt tartozása, s erről mindketten tudomással bírtak, ahogy arról is, hogy a cég ellen 2018-ban felszámolási eljárás megindítására irányuló kérelmet nyújtottak be. A terheltek a valótlan tartalmú okiratot a hitel ügyintézése során benyújtották a sértett pénzintézethez, ezzel felhasználva azt. A vádlottak a hitel megszerzése érdekében a valótlan tartalmú „Lejárt vevő és szállító kimutatás” sértetthez történő benyújtásával, a felszámolási eljárás megindítására irányuló kérelem és azon tény eltitkolásával, hogy a társaság vagyona 2018-ban már nem nyújtott fedezetet tartozásainak kiegyenlítésére, jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtették a bank ügyintézőjét. 


Amennyiben a sértett tudomással bírt volna a „Lejárt vevő és szállító kimutatás” valótlanságáról, a felszámolási eljárás megindítására irányuló kérelem benyújtásáról és a társaság tényleges vagyoni helyzetéről, akkor nem biztosított volna hitelkeretet a cégnek, a megtévesztés hatására azonban 2018 szeptemberében folyószámlakölcsön szerződést kötött a társasággal, amelynek részéről azt II. rendű vádlott írta alá. A szerződés keretösszege 30.000.000 forint volt, amelyet 2018. október 31-ig a terheltek teljes egészében ki is merítettek. A vádlottak magatartásukkal jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtették a bank ügyintézőjét, és a sértettnek összesen 30.000.000 forint kárt okoztak, amelyből egy hitelgarancia cég 24.000.000 forintot, továbbá a bírósági eljárásban a vádlottak 9 millió forintot megtérítettek.


Az ítélet mindkét vádlottra jogerős.

 

Illusztráció: pixabay.com
 

 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
legfrissebbek
Foci Eb 2024: átszáguldott a német válogatott a harmatos skótokon a nyitómeccsen
A papírforma érvényesült a labdarúgó Eb nyitómeccsén: a házigazda Németország 5-1-re verte Skóciát. A magyar válogatott szombaton lép  pályára Svájc ellen. 
A Nemzeti Választási Bizottság befejezte az újraszámlálást, Karácsony maradt a főpolgármester
Több órás tárgyalás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) befejezte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Sasvári Róbert, az NVB elnöke kihirdette, hogy a 24592 érvénytelen szavazat közül 560 szavazatot minősítettek érvényesnek, olvasható a 444.hu-n.
Rossi: Nincs kérdőjel a Svájc elleni kezdőcsapatot illetően
Marco Rossinak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a fejében már készen van az a kezdőcsapat, amelyet pályára küld majd a németországi Európa-bajnokság szombaton 15 órakor sorra kerülő Svájc elleni mérkőzésén.
Inkantáció: légies és lírai pillanatok feketén-fehéren a fotókon
Légies és lírai pillanatok feketén-fehéren - ezt az alcímet viseli Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása, amely a könyvhét keretében nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. 25 fénykép látható a tárlaton, közös vonásuk, hogy táncot és a zenét örökítenek meg.
Programajánló – Szombathely: Bloomsday, ökofesztivál és szurkolói ház
A június 14-15-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.