km/óra
  2024.07.21., vasárnap  •  Dániel, Daniella napja
Kocsmaária: Bödőcs Tibor „Thuróczyul”

Kocsmaária: Bödőcs Tibor „Thuróczyul”

Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című nagysikerű szatírájának színpadi változatát mutatja be Kocsmaária címmel Thuróczy Szabolcs az AGORA – MSH-ban, szeptember 27-én. A sokoldalú, népszerű színész azt a szatirikus, fájdalmas humort kedveli, amikor úgy nevetünk, hogy belül megfacsarodik a szív.

 

Thuróczy Szabolcs (1971) gimnazistaként játszott már szülővárosa, Nyíregyháza teátrumában Gaál Erzsébet rendezésében. Húszévesen ugyanott Zsótér Sándor instruálta.  Diplomát a jogi(!) egyetemen szerzett. 1998 óta a budapesti Pintér Béla Társulat oszlopos tagja. A Tiszta szívvel, a Fehér Isten, a Valami Amerika 3. filmekben is láthattuk, valamint tévésorozatokban: az Aranyéletben, A tanárban. Telefonon beszéltünk vele sportházbeli vendégszereplése apropóján.


„Voltak kételyeim, mielőtt belevágtam a Kocsmaáriába. Meg tudom-e tanulni, elő tudom-e adni? Van-e elég kreativitásom, szuggesztivitásom? Leköti-e a nézőket? Aztán körülvettem magam szerethető, rendkívül tehetséges emberekkel. Maga Bödőcs Tibi az, amiként Keresztes Tamás rendező, Enyedi Éva dramaturg is. Hiszek bennük. Tavaly nyáron volt a bemutató a budapesti Hatszín Teátrumban, s azóta félszáz előadást ért meg. Csapatjátékosként nagy kihívás számomra, hogy egyedül vagyok a színpadon. Sokrétű mondandója van a Meg se kínáltak-nak. Megjelenik Oszkár, a főhős egész élete, családja. Az alkohol miatti lecsúszás. Szinte pillanatok alatt lepereg ötven-hatvan év. Számos ilyen sorsú ember van, akik óriási tehetségnek indulnak, s ha más közegben születnek, szocializálódnak, nőnek föl, meg tudnák futni azokat a köröket, amikre a tehetségük feljogosítaná őket. De hát az élet valahogy másképp adagolja a dolgokat. Az egész szarkasztikus, fájdalmas humorral van átitatva, amikor úgy nevetsz, hogy belül megfacsarodik a szíved. Vannak kellemetlen, fájdalmas témák, amikre rá kell kérdezni, amikről beszélni kell. Például, mikor Oszkár megkérdezi, te milyen példát adsz a gyerekeidnek? Olyat fogsz nekik adni, amilyent te kaptál a szüleidtől. És ahogyan te bánsz a szüleiddel, úgy bánnak majd veled a gyerekeid is. A színházban könnyebb kimondani ezeket, mint az életben. Van, aki terápiaként éli meg az előadást. Igazából persze minden néző mást szűr le belőle. Az biztos, nagy hullámvasút. Valahogy úgy beránt. Átmossa az embert. S fura, könnyes végbe megy át. Folyamatosan csiszolgatom. Sok helyre viszem. Nagy öröm, hogy sikeres, telt házakkal megy. Számomra – állami kitüntetések híján – ezek jelentik a díjakat. Remélem, külföldre is eljutok vele, ahol sok magyar él. Szeretném megmutatni nekik is, hogy az ember igazából mindenhol lehet boldogtalan, és boldog is. Ha valaki nincs szinkronban önmagával, akkor teljesen mindegy, hol él. Ha igazán őszinte vagy magadhoz, a családodhoz, a gyerekeidhez, akkor van értelme élni. Egyébként máshogy nincs.”

 

Szenkovits Péter
Fotó: Facebook

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
legfrissebbek
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.
Magyar Nagydíj: Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.
A nyári betegségek egy része megelőzhető
Napszúrással, felfázással és a kánikula idején nem megfelelően használt légkondicionáló készülékek okozta megbetegedéssel keresik fel leginkább a betegek az orvosi rendelőket a napokban. A legtöbb bajt ugyanakkor a szakértők szerint meg lehet előzni kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel.
Lovaglás, népzene és tánc a Vasi Skanzenben
Játékos természetismereti programok, nemezelés, agyagformázás, csuhézás, fafaragás, íjászkodás, lovaglás, népzene és tánc várta a gyerekeket a 27. alkalommal szervezett Pajta Táborban. Szabad levegőn, a Vasi Skanzen területén tartják a foglalkozásokat.
Újabb fejlesztés indult el a Gondosóra programban
Ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre a kormány azok számára, akik még nem regisztráltak a Gondosórára, és az internet helyett inkább telefonon intéznék a regisztrációt - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebookon.