km/óra
  2022.06.25., szombat  •  Vilmos napja
A Dal 2020: Kóbor Zsóka és Polgár Patrik akusztikus örömzenéjükkel lopják be magukat a közönség szívébe

A Dal 2020: Kóbor Zsóka és Polgár Patrik akusztikus örömzenéjükkel lopják be magukat a közönség szívébe

Március 7-én, szombaton együtt izgulhatunk A Dal 2020 döntőjében a vasi duónak, Kóbor Zsókának és Polgár Patriknak. Elárulták, hogy sosem határozzák meg előre egy dalszöveg témáját vagy a zene harmóniáját, ezek a dolgok mindig csak jönnek maguktól valahonnan mélyen belülről, talán ezért is őszinték a dalaik.

 

Kóbor Zsóka és Polgár Patrik 6 éve ismerik egymást. Kezdetekben ketten kezdtek el zenélni, majd alapítottak egy rockzenekart, ami bő egy évig működött. A formáció feloszlását követően egy ideig külön utakon folytatták tovább, majd 2018-tól duóként zenélnek együtt egyre nagyobb sikerekkel. Ahogy Patrik fogalmaz, nehéz meghatározni a stílusukat. Ők akusztikus örömzenének hívják, de Boros Csaba a Petőfi Rádióban akusztikus folk-pop stílusként határozta meg a munkásságukat, és valószínűleg igaza is lehet.


– 2018 óta alkotunk hivatalosan is duót – folytatja Patrik. – Dalainkban fellelhető a melankólia, a mély érzelmesség, de ugyanakkor olykor a játékos vidámság is, legtöbbször alternatív zenei köntösbe bújtatva. Mindketten Vas megyéből származunk, és itt is élünk, nevezetesen Felsőszölnökön és Rábagyarmaton. Zsóka Pécsett hallgat festészetet, én pedig több zenei projekttel és koncertszervezéssel foglalkozom a hétköznapokban.


Kiemeli, bár sokféle rendezvényen és helyszínen lépnek fel, minden esetben úgy keresik meg őket, hogy azt a repertoárt kérik, amit alapból is szoktak, mindenhol a saját és az általuk kedvelt feldolgozásokat játszhatják. A kisebb klubkoncerteken túl eljutottak már országos hírű nagy fesztiválokra is, például: Strand, Fishing On Orfű, Open Road, Ördögkatlan, Belvárosi Sörfesztivál, BME Napok. 


A zenéért és a szövegért Patrik felel. Van egy alapötlet, amit végül Zsóka tesz teljessé, így lesz kerek egész a dal magja. 


– Természetesen az alkotói folyamat szerves része az is, hogy az ember visszahallgatja az ötleteit, utólag pedig mi is szoktunk változtatásokat végezni egy készülő dalnál – teszi hozzá. – Nehéz kedvenc dalt mondani, hiszen mondhatni mindegyik dal a saját gyerekünk, így talán nem is szeretnénk kiemelni egyiket sem. A saját dalok alkotása kapcsán sosem találjuk ki előre vagy határozzuk meg a dalszöveg témáját vagy a zene harmóniáját, ezek a dolgok mindig csak jöttek maguktól valahonnan mélyen belülről, talán ezért is őszinték a dalaink, és úgy érezzük, ez nagyon fontos ma egy dalban. Példaképeink persze nekünk is vannak, rengeteg zenészt kedvelünk és elismerünk, csak hogy néhány nevet mondjak: 30Y, Bagossy Brothers Company, Hiperkarma, Elefánt.


A Valamiért című dal szövegét és zenéjét is Patrik írta. A dal egy mély fájdalomról, elvesztésről szól, így talán ez az érzés sokaknak ismerős lehet. 


– Nem nagyon hittük, hogy bekerülhetünk A Dal 2020-ba, az, hogy ráadásul a döntőbe is bejutottunk, fantasztikus, számunkra egy ajándék, amit leginkább a közönségnek köszönhetünk – mondja Patrik. – Az élőadást sok-sok próba előzi meg, így a megmérettetés hetében többször is kénytelenek vagyunk Budapestre ingázni. Persze tudtuk, hogy ez ezzel jár, nincs is vele baj. A legelső válogatón nagyon izgultunk, illetve tudni kell, hogy nekünk ez az első tv-s szereplésünk, így elsőre minden nagyon új volt. Második alkalommal talán már egy kicsivel könnyebb érzés volt a színpadra lépni, persze az ember mindig izgul. A tudat, hogy körülötted hemzsegnek a kamerák, négyen szúrós tekintettel figyelnek az asztalnál, a képernyők mögött pedig több százezer ember figyel, majd elindul a 4 kattanás a füledben, és neked kezdened kell. Ez kicsit nehéz pillanat, de úgy véljük, eddig sikerült véghezvinni a terveinket. Különösebb rituálénk nincsen, a színpadra lépés előtt egy ölelés és egy pacsi most elcsattant. Lehet, a döntőben sem kéne ezt kihagynunk.


Zsókának és Patriknak márciusban indul a koncertezés, de fontos leszögezni, hogy néhány helyszín még szervezés alatt van. A következő helyeken biztosan koncerteznek: március 18. Budapest –TRIP hajó, április 3. Székesfehérvár – Petz, április 10. Monor – Nicolette Étterem, április 11. Pápa - Nekünk Nylc Klub, április 25. Szombathely – Herényi Virágút. 

 

Borítókép: Kóbor Zsóka és Polgár Patrik

Savaria Fórum 31. évfolyam 23.szám - 2022.06.17.
Savaria Fórum 31. évfolyam 23.szám - 2022.06.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Fergeteges koncertet adott a Kugler zenekar (képgaléria)
100 éve jelent meg James Joyce Ulysses című regénye, Szombathely kétnapos Bloomsday-jel ünnepelte az évfordulót június 16-án és 17-én. A kortárs képzőművészeti kavalkád bővelkedett koncertekben, kiállításokban, alkotói performanszokban és gasztro-élményekben.
Szikora Róbert és az R-Go adott koncertet Szombathelyen (képgaléria)
A rajongók megtöltötték a Fő teret.
TFA-FCC Hungary-Szombathely tűzoltóverseny és koncertek a Fő téren
Szombathely Fő terén rendezik meg a TFA-FCC Hungary-Szombathely, az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyt a mai napon.
Felfüggesztették a Gothard iskola egyik tanárát
Ne öntse ki, inkább dobja a kontérbe!
Városszerte kilenc helyszínre helyeztek ki használt sütőolaj begyűjtésére szolgáló konténert. Szombathely 2021 márciusában csatlakozott a Cseppetsem! Programhoz. Akkor a város 18 óvodájába került gyűjtőedény, tavaly októberben pedig a Vásárcsarnok oldalához tették ki a vakítósárga konténert.
legfrissebbek
Montenegrói győzelem a magyar csoportban a férfi vízilabdatornán
A csoportgyőztesek a szerdai negyeddöntőbe jutottak, a második és harmadik helyezettek a nyolc közé kerülésért játszanak hétfőn, míg a negyedikek - Kanada visszalépése nyomán hárman - az alsóházban (13-15. hely) folytatják.
Hosszú: nagyon kedves volt nekem ez a világbajnokság
Szombati egyéni számban címvédőként negyedik lett 400 méter vegyesen. 
Meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseket adott ki vasárnapra
A jövő héten már 38 fokos maximumokat is mérhetnek.
Rapport a hetedik meccsén kikapott 
Rapport Richárd hat döntetlen után hetedik mérkőzésén kikapott a sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős madridi tornáján.
Franciaországban alkotmányba foglalnák a terhességmegszakítás jogát
A kormányszövetség és a NUPES együtt 296 képviselővel rendelkezik. A javaslat elfogadásához 289 szavazat szükséges, ami az abszolút többség.