km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Kivágásra ítélték a szentkirályi hársfákat

Kivágásra ítélték a szentkirályi hársfákat

Gyökerestől csavart ki az erős szél egy öreg hársat múlt vasárnap a szentkirályi plébánia előtt. A fa rázuhant a kerítésre és kidöntötte azt. Az egyházközség már két éve ki akarta vágatni a nagyra nőtt, koros hársfákat, de valódi határozat csak tavaly született róla. A munka azonban elmaradt. Most úgy határoztak, hogy a fasorban megmaradt négy hársat is el kell távolítani, helyükre új csemetéket ültetnek.

 

Megdőlt a szentkirályi plébánia kerítése, miután rázuhant egy hársfa a múlt vasárnapi erős szélben. A SZOMPARK munkatársai már másnap reggel összedarabolták és elszállították a kidőlt fát. Ezek a hársak legalább ötven évesek. Sok gondot okoztak már korábban is, gyökereik megrongálták a járdát és megemelték a kerítést. Két éve aláírásgyűjtést indított a szentkirályi egyházközség, 160-an támogatták, hogy vágják ki a fasort, és ültessenek újat helyettük.


Tóth Kálmán önkormányzati képviselő az SZTV érdeklődésére elmondta, most kiderült, hogy jogos volt az aláírók félelme. Jó eséllyel a város felelősségbiztosításának a kontójára fog megvalósulni a helyreállítás, egyeztetni kell az egyházmegyével, hiszen ők a tulajdonosok. Kiemelte, a szentkirályi egyházközség jó gazdája ennek a területnek, és emiatt a közösséget kár nem érheti, ha mulasztás történt. Azt is vizsgálják, hogy a többi fának a sorsa mi legyen. Szerinte a legjobb megoldás, ha most a többi fát is kivágják, így egy új fasor kerül a plébánia elé.


A városi főkertész írásban válaszolt kérdéseikre. Kiderült, hogy a 2010-ben és 2012-ben elvégzett műszeres vizsgálatok eredményei alapján a szakemberek nem javasolták a hársak kivágását, csupán a metszését. Az előírt beavatkozásokat minden esetben el is végezték. Tavaly augusztusban lakossági bejelentésre újra megvizsgálták a fákat, és kettőt kivágásra ítéltek – ezek közül az egyik dőlt ki most. A munkát az önkormányzat még szeptemberben megrendelte a SZOMPARK-tól. Megkérdezték Izer Gábort, a SZOMPARK ügyvezetőjét is, aki október 1-je óta vezeti a céget. Azt mondta, valószínűleg az átadás-átvételnél maradhatott el ez az információ. Hozzátette, hogy a szentkirályi hársfák esetében mindig vizsgálattal kellett alátámasztani a beavatkozásokat, mert nem számítottak egyértelműen balesetveszélyesnek. A viharban megdőlt, kiszáradt vagy veszélyes fákat minden esetben rögtön eltávolítják. Lakossági bejelentések alapján is dolgoznak, de mindig meg kell ítélni a veszélyesség mértékét.


A megmaradt négy hársfát a városi kertész és a parkfenntartó cég kertészeti munkavezetője együtt megvizsgálta, és a kivágásuk mellett döntöttek. A fákat haladéktalanul, de legkésőbb március végéig el kell távolítani. A SZOMPARK még lombfakadás előtt elvégzi a munkát. A fapótlás helyét külön egyeztetést követően jelölik majd ki.

 

 

Fotó: Tóth Kálmán Facebook-oldala

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.