km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Kivágásra ítélték a szentkirályi hársfákat

Kivágásra ítélték a szentkirályi hársfákat

Gyökerestől csavart ki az erős szél egy öreg hársat múlt vasárnap a szentkirályi plébánia előtt. A fa rázuhant a kerítésre és kidöntötte azt. Az egyházközség már két éve ki akarta vágatni a nagyra nőtt, koros hársfákat, de valódi határozat csak tavaly született róla. A munka azonban elmaradt. Most úgy határoztak, hogy a fasorban megmaradt négy hársat is el kell távolítani, helyükre új csemetéket ültetnek.

 

Megdőlt a szentkirályi plébánia kerítése, miután rázuhant egy hársfa a múlt vasárnapi erős szélben. A SZOMPARK munkatársai már másnap reggel összedarabolták és elszállították a kidőlt fát. Ezek a hársak legalább ötven évesek. Sok gondot okoztak már korábban is, gyökereik megrongálták a járdát és megemelték a kerítést. Két éve aláírásgyűjtést indított a szentkirályi egyházközség, 160-an támogatták, hogy vágják ki a fasort, és ültessenek újat helyettük.


Tóth Kálmán önkormányzati képviselő az SZTV érdeklődésére elmondta, most kiderült, hogy jogos volt az aláírók félelme. Jó eséllyel a város felelősségbiztosításának a kontójára fog megvalósulni a helyreállítás, egyeztetni kell az egyházmegyével, hiszen ők a tulajdonosok. Kiemelte, a szentkirályi egyházközség jó gazdája ennek a területnek, és emiatt a közösséget kár nem érheti, ha mulasztás történt. Azt is vizsgálják, hogy a többi fának a sorsa mi legyen. Szerinte a legjobb megoldás, ha most a többi fát is kivágják, így egy új fasor kerül a plébánia elé.


A városi főkertész írásban válaszolt kérdéseikre. Kiderült, hogy a 2010-ben és 2012-ben elvégzett műszeres vizsgálatok eredményei alapján a szakemberek nem javasolták a hársak kivágását, csupán a metszését. Az előírt beavatkozásokat minden esetben el is végezték. Tavaly augusztusban lakossági bejelentésre újra megvizsgálták a fákat, és kettőt kivágásra ítéltek – ezek közül az egyik dőlt ki most. A munkát az önkormányzat még szeptemberben megrendelte a SZOMPARK-tól. Megkérdezték Izer Gábort, a SZOMPARK ügyvezetőjét is, aki október 1-je óta vezeti a céget. Azt mondta, valószínűleg az átadás-átvételnél maradhatott el ez az információ. Hozzátette, hogy a szentkirályi hársfák esetében mindig vizsgálattal kellett alátámasztani a beavatkozásokat, mert nem számítottak egyértelműen balesetveszélyesnek. A viharban megdőlt, kiszáradt vagy veszélyes fákat minden esetben rögtön eltávolítják. Lakossági bejelentések alapján is dolgoznak, de mindig meg kell ítélni a veszélyesség mértékét.


A megmaradt négy hársfát a városi kertész és a parkfenntartó cég kertészeti munkavezetője együtt megvizsgálta, és a kivágásuk mellett döntöttek. A fákat haladéktalanul, de legkésőbb március végéig el kell távolítani. A SZOMPARK még lombfakadás előtt elvégzi a munkát. A fapótlás helyét külön egyeztetést követően jelölik majd ki.

 

 

Fotó: Tóth Kálmán Facebook-oldala

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.