km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
Kivágásra ítélték a szentkirályi hársfákat

Kivágásra ítélték a szentkirályi hársfákat

Gyökerestől csavart ki az erős szél egy öreg hársat múlt vasárnap a szentkirályi plébánia előtt. A fa rázuhant a kerítésre és kidöntötte azt. Az egyházközség már két éve ki akarta vágatni a nagyra nőtt, koros hársfákat, de valódi határozat csak tavaly született róla. A munka azonban elmaradt. Most úgy határoztak, hogy a fasorban megmaradt négy hársat is el kell távolítani, helyükre új csemetéket ültetnek.

 

Megdőlt a szentkirályi plébánia kerítése, miután rázuhant egy hársfa a múlt vasárnapi erős szélben. A SZOMPARK munkatársai már másnap reggel összedarabolták és elszállították a kidőlt fát. Ezek a hársak legalább ötven évesek. Sok gondot okoztak már korábban is, gyökereik megrongálták a járdát és megemelték a kerítést. Két éve aláírásgyűjtést indított a szentkirályi egyházközség, 160-an támogatták, hogy vágják ki a fasort, és ültessenek újat helyettük.


Tóth Kálmán önkormányzati képviselő az SZTV érdeklődésére elmondta, most kiderült, hogy jogos volt az aláírók félelme. Jó eséllyel a város felelősségbiztosításának a kontójára fog megvalósulni a helyreállítás, egyeztetni kell az egyházmegyével, hiszen ők a tulajdonosok. Kiemelte, a szentkirályi egyházközség jó gazdája ennek a területnek, és emiatt a közösséget kár nem érheti, ha mulasztás történt. Azt is vizsgálják, hogy a többi fának a sorsa mi legyen. Szerinte a legjobb megoldás, ha most a többi fát is kivágják, így egy új fasor kerül a plébánia elé.


A városi főkertész írásban válaszolt kérdéseikre. Kiderült, hogy a 2010-ben és 2012-ben elvégzett műszeres vizsgálatok eredményei alapján a szakemberek nem javasolták a hársak kivágását, csupán a metszését. Az előírt beavatkozásokat minden esetben el is végezték. Tavaly augusztusban lakossági bejelentésre újra megvizsgálták a fákat, és kettőt kivágásra ítéltek – ezek közül az egyik dőlt ki most. A munkát az önkormányzat még szeptemberben megrendelte a SZOMPARK-tól. Megkérdezték Izer Gábort, a SZOMPARK ügyvezetőjét is, aki október 1-je óta vezeti a céget. Azt mondta, valószínűleg az átadás-átvételnél maradhatott el ez az információ. Hozzátette, hogy a szentkirályi hársfák esetében mindig vizsgálattal kellett alátámasztani a beavatkozásokat, mert nem számítottak egyértelműen balesetveszélyesnek. A viharban megdőlt, kiszáradt vagy veszélyes fákat minden esetben rögtön eltávolítják. Lakossági bejelentések alapján is dolgoznak, de mindig meg kell ítélni a veszélyesség mértékét.


A megmaradt négy hársfát a városi kertész és a parkfenntartó cég kertészeti munkavezetője együtt megvizsgálta, és a kivágásuk mellett döntöttek. A fákat haladéktalanul, de legkésőbb március végéig el kell távolítani. A SZOMPARK még lombfakadás előtt elvégzi a munkát. A fapótlás helyét külön egyeztetést követően jelölik majd ki.

 

 

Fotó: Tóth Kálmán Facebook-oldala

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Ennyibe kerülnek idén a jegyek a karneválra
Nem vitte el a részeg lányt a taxis, ököllel esett az autónak a barátnője
Egy szórakozóhelyhez kértek taxit vasárnap hajnalban a szombathelyi Szinyei Merse Pál utcába. A kiérkező autónak egy szinte önkívületi állapotban földön fekvő nőt kellett volna elszállítania.
Embert gázolt a vonat Táplánszentkeresztnél
A Szombathelyről 6:17-kor Zalaszentivánba elindult 9812 sz. személyvonat Hatmajor forgalmi kitérőnél ismeretlen személyt gázolt, közölte a GYSEV.
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!