km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Kitüntetéseket adtak át Gencsapátiban

Kitüntetéseket adtak át Gencsapátiban

A Vasi Népdalstúdió énekével kezdődött az augusztus 20-ai megemlékezés az ünnepi szentmisét követően Gencsapátiban, számolt be róla a közösség Facebook-oldala.

 

A Félnótás Népdalkör dalcsokrát követően Bodorkós Ferenc polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta Szent István államalapító szerepét és a jelenkorban is fontos intelmeit, keresztény értékeink, hagyományaink továbbörökítését, védelmezését. 


Gencsapáti Község Önkormányzata az 1848–49-es Forradalom és Szabadságharc alkalmából kitüntetéseket, elismeréseket adományozott, amelyet csak most tudtak átadni. Elsőként a jubiláló dolgozókat köszöntötték: Bejczi Mónikát, az Apponyi Albert Általános Iskola igazgatóhelyettesét és Nagyné Burkon Andrea óvodapedagógust több évtizedes példaértékű munkájukért. Posztumusz adták át Németh Kálmánné, Irma néni vasoklevelét, aki generációkat tanított és nevelt Gencsapátiban több évtizeden keresztül. Az elismerést leánya, Csire Istvánné Nelli vette át.


A „Gencsapátiért végzett kiemelkedő munkájáért” kitüntetést Varga Lajos Csabáné asszisztens és Csire Imre nyug. Földhivatal-vezető vehették át a településért, közösségért végzett tevékenységükért. 


Mint írták, a Boróka együttes „Elvégeztük, elvégeztük az aratást” c. énekére a Borbarát hölgyek és családtagjaik, gyermekek kínálták a megszentelt kenyeret és bort a résztvevőknek. Zárásként a Zsivány Zenekar muzsikájára a Gencsapáti Hagyományőrző NE táncosai verbunkot és csárdást táncoltak, majd a Szózat közös éneklésével ért véget az ünnep az Apáti templom előtt. 

 

Fotó: Németh Alfréd/Facebook

 

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.
Egyhetes munkaszünet bevezetését kezdeményezte az orosz kormány
Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban. 
Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolnában
Az aszály nem tett jót a napraforgó minőségének sem, a magok olajsavtartalma 42-48 százalék volt, ami szintén kevesebb a megszokottnál.