km/óra
  2022.05.27., péntek  •  Hella napja
Kitüntetéseket adományozott a város a magyar kultúra napja alkalmából

Kitüntetéseket adományozott a város a magyar kultúra napja alkalmából

A magyar kultúra napja alkalmából díjátadó gálán kitüntetések adományozására került sor a városháza nagytermében. Az eseményen köszöntőbeszédet mondott dr. Nemény András, Szombathely polgármestere, majd kitüntetéseket adott át Horváth Soma alpolgármesterrel, valamint Putz Attilával, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnökével, olvasható a város honlapján.

 

A 2022-es év kitüntetettjei:


„KIEMELKEDŐ KULTURÁLIS MUNKÁÉRT DÍJ” I. fokozat: Dr. Czetter Ibolya


Az ELTE-SEK Magyar Irodalomtudományi Tanszékének tanára, tanszékvezetője. A megye és a régió általános és középiskoláiban rengeteg magyartanár pályára kerülését segítette. Oktatói, kutatói munkáján túl jelentős közéleti, társadalmi és kulturális tevékenységet is végez. A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesületben 5 évig alelnökként, majd újabb 5 éven át elnökként dolgozott. Rendszeres előadója a helyi szervezet Hölgyklubjának, lebonyolítója a Magyar Nyelv Hete rendezvénysorozatnak, előadója az Urbanisztikai Nyári Egyetemnek. 2019-ben megalapította a Szinesztézia Egyetemi Színpadot, nagy lelkesedéssel készíti fel tanítványait a „Szép magyar beszéd” versenyekre. Nevéhez fűződik két nemzetközi Márai-konferencia Szombathelyre hozatala, illetve szombathelyi írók és költők irodalmi munkásságának ápolása.


1999-ben jelent meg első önálló kötete, „A stílus és a formák” címmel, majd Márai Sándor naplóiból írt disszertációját az Akadémiai Könyvkiadó jelentette meg 2002-ben. Lokálpatriótaként 2011-ben jelent meg az igényes kivitelezésű Savariától Szombathelyig c. városalbuma. Kristóf Ágotáról írt életrajzi kötete pedig 2016-ban látott napvilágot.


Tagja a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Bizottságának, a Magyar Irodalomtörténeti és a Magyar Nyelvtudományi Társaságnak, valamint a Veszprémi Akadémiai Bizottság Magyar Irodalomtudományi Szakbizottságának, a Magyar Alkalmazott Nyelvészek Egyesületének, a Szombathelyi Tudományos Társaságnak. Sokrétű tudományos tevékenysége mellett elismerésre méltó a városunkban, városunkért végzett kulturális munkája. 

 

„KIEMELKEDŐ KULTURÁLIS MUNKÁÉRT DÍJ” II. fokozat: Paulik Ákos Dezső


A Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum tanára, itt tanít 30 éve. Meghatározó húzóember, aki számos kezdeményezésével öregbítette az iskola hírnevét. Intézményen belüli zenekari és kórusvezetői munkájával számos országos díjat kapott, nemzetközi porondon is fellépett.


A Szombathelyi Énekegyüttes hagyományait folytatva megalapította a Capella Cantorum énekegyüttest, mellyel több alkalommal lemezfelvételen is részt vett. Sokszor szerepelt hazai és külföldi koncerteken a Capella Savaria barokk zenekar felkérésére. Nagyobb oratorikus művek esetén karmesterként is közreműködött.


A családtagjaiból alakult Paulik Családi Zenekarként elnevezett együttesével több CD-nyi gyerekvers megzenésítéssel vált ismertté.


A Savaria Szimfonikus Zenekar kíséretével rendszeresen vállalt kisebb bariton áriákat a városban szervezett operaelőadásokon. 2019-ben a Szombathelyi Zonta Club „Az önzetlenség rózsája” díját is kiérdemelte.


Gyermekversek megzenésítésén kívül vegyeskari kórusművek komponálásával is foglalkozik, ezzel is elősegítve a városi és vidéki magyar kórusok repertoárjának bővülését.


Nevét minden, kultúrában jártas szombathelyi ismeri és városunkban nincs olyan templom, ahol ne szervezett volna egyházzenei koncertet. 

 

„KIEMELKEDŐ KULTURÁLIS MUNKÁÉRT DÍJ” II. fokozat: Nagy Marianna Zsuzsanna


Több évtizede aktív szerepet vállal a Berzsenyi Dániel Könyvtár házi kölcsönzés-szolgáltatásában. Érzékenysége, empátiája folytán nemcsak idős, mozgáskorlátozott, gyengén látó olvasókhoz visz havi rendszerességgel könyveket, CD-ket, hangoskönyveket és DVD-ket, hanem több intézménybe is. Ez a feladat minden alkalommal személyes beszélgetést, a gondozottak értő meghallgatását, lelki segítségnyújtást is jelent. A pandémia alatt telefonon tartotta a kapcsolatot több idős emberrel, a hajléktalanszállón is ő cserélte rendszeresen az olvasnivalót. Rendszeres felolvasást tartott a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ gondozóházában.  


Különös figyelmet fordít speciális csoportok ellátására, részükre foglalkozásokat, rendezvényeket szervez és vezet. Nagy sikert aratott „Önként vakon – Ismerkedés a könyvtárral látássérült olvasóink szemüvegén keresztül” című foglalkozásával.


Szintén mintaprojekt lett „A hétmérföldes csizma utasai - drámajáték a könyvtárban” című fejlesztése is.


Kiemelten maradandót alkotott a minden műfajt érintő zenei tájékozottságot igénylő zeneműtárosi tevékenységével egy olyan korszakban, amikor a zenehallgatás közösségépítő helyszíne volt a könyvtár.


Pályafutása alatt háromszor érdemelte ki „A Berzsenyi Könyvtárért” díjat.


Kiemelkedő az a készsége, amellyel a könyvtári események szervezésében, lebonyolításában részt vesz. Egyedülálló ötletek, és azok kivételesen kreatív megvalósítása jellemzi munkavégzését. Kedvességével, optimizmust, vitalitást sugárzó személyével hatalmas segítséget, támogatást nyújt a könyvtárba látogatóknak.

 

 „A KULTÚRA TÁMOGATÁSÁÉRT DÍJ”: Gombás Endre


A MISPRO Produkciós Iroda vezetője számtalan szombathelyi kulturális és sportrendezvény megálmodója, szervezője és kivitelezője. Kulturális és szolgáltató irodája tavaly ünnepelte 20. jubileumát.


Kulturális érzékenysége és érdeklődése a rendszerváltás előtt a fotózás és a könnyűzene felé fordult. Ő volt a „hősidőkben” a LORD zenekar fotósa és segítője, rengeteg sportházas koncert megörökítője. A 80-as évek végén megalakult Éhen Gyula Kör alelnöke lett, ahol számtalan rendszerváltó esemény résztvevője és szervezője volt, amelyek közül a legjelentősebb a Lenin-szobor 1990 márciusi letakarása.


A Művelődési és Sportházban is számos kulturális projekt elindítása fűződik a nevéhez, ilyen volt többek között a Karácsonyi Tárlat és az Isis Dance Open.  A szombathelyi tánckultúra alakításában is komoly szerepet vállalt a Savaria TSE elnökeként.


Politikusi pályafutását is végig kísérték a kulturális és civil kapcsolatokat erősítő események. Mint a város tanácsnoka, főszervezője volt a 2004-es Fő téri Európa Napnak, amely azóta is az egyik leglátogatottabb rendezvénye volt városunknak.


Kulturális szolgáltatóként magas színvonalon segítette a város nagyrendezvényeinek technikai kiszolgálását a Savaria Táncversenyeken, a Szentivánéji Vigasságokon, a Savaria Karneválon vagy éppen a tánc világnapján, de közreműködött Operaházi és MÜPA produkciók megvalósításában is.


Az elmúlt években produkciós vezetőként számtalan könnyűzenei műsort hozott létre, rengeteg szombathelyi szereplővel. Kiemelt figyelmet fordít a helyi tehetségek felkarolására és bemutatására. Tevékenységének középpontjában mindig ott volt a kulturális és civil szféra segítése és az erős lokálpatriotizmus.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Ne hívj rendőrt, sokat ittam! – kérte a BMW sérült sofőrje, majd elmenekült a helyszínről
Nagy csattanásra ébredtek több háznál az acsádi Béke utcában és többen azonnal kiszaladtak az utcába megnézni, hogy mi történt. Addigra egy vérző fejű ember szállt ki a betonáteresznek ütközött roncsból.
A nagy halászléharc – Szegedi kontra bajai
A hal ősi ókeresztény szimbólum. Krisztus és a megtért ember jelképe, ünnepnapokon pedig Jézus csodatetteit és a belé vetett hitet jelenti. Szenteste számos országban kerül hal az asztalra a legkülönbözőbb formában, nálunk a halászlé vált hagyománnyá. Hogy a bajai vagy a szegedi a jobb, ízlés dolga, lényeg, hogy jól elkészítve mindkettő finom.
Orbán: Ukrajna megtámadása agresszió
A miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart három nappal a választások után.
legfrissebbek
Váradi vezérletével hosszabbításos Falco-siker Szegeden, ott van a legjobb négy között a címvédő
A szombathelyiek 79-87-re diadalmaskodtak és készülhetnek az Alba Fehérvár elleni elődöntőre.
Putyin megerősítette Nehammerenek, hogy Ausztria továbbra is kapni fogja az orosz gázt 
A moszkvai tájékoztatás szerint Putyin felhívta Nehammer figyelmét arra, hogy az ukrán hatóságok szabotálják az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat.
Vasúti csapórudat tört le a pótkocsival a 86-os főúton
A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen közlekedés biztonsága ellen elkövetett vétség miatt 100.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy büntetlen előéletű férfit, közölte az ügyészség.
Ukrajnai háború - Zelenszij: a nagyhatalmak "flörtölnek" Oroszországgal ahelyett, hogy megszorongatnák 
Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője egy interjúban kifejezte véleményét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kész elhúzódó háborút folytatni Ukrajna ellen, legalább az év végéig, de talán még annál tovább is.
Visszaáll a normál látogatófogadás a hazai börtönökben
A látogatófogadásra ismét négy kapcsolattartó érkezhet a fogvatartottakhoz az ország valamennyi büntetés-végrehajtási intézetében és újra lehetőség nyílik a büntetés-végrehajtási intézeten kívüli kapcsolattartásra is.