km/óra
  2021.04.21., szerda  •  Konrád napja
Kitört Hawaii legaktívabb vulkánja

Kitört Hawaii legaktívabb vulkánja

Kitört a Kilauea vulkán hawaii Nagy-szigetén – jelentette a Hawaii Vulkánok Nemzeti Park és a Hawaii Vulkáni Obszervatórium (HVO) is. A kitörés helyi idő szerint vasárnap éjjel kezdődött a vulkán Halemaʻumaʻu kráterében, írja az ABC News.

 

Az obszervatórium a vulkánon a riasztás szintjén „figyelmeztetésre” módosította, a légiközlekedési színkódját pedig vörösre változtatta. A hamu valószínűleg Pahala, Wood Valley, Naalehu és Ocean View településekre hull le – jelentette a Hawaii Meteorológiai Szolgálata. Arra is figyelmeztették a lakosokat, hogy kerüljék a hamuval való érintkezést, mert irritálhatja a bőrt, a szemet és a légutakat.

 

A Kilauea vulkán Hawaii második legnagyobb és a legaktívabb tűzhányója, a vulkáni működés 1983-tól 2018-ig folyamatos volt. Ez a Föld egyik legjobban megfigyelt vulkánján, HVO kutatói egy ideje már több változást is észleltek rajta. Az utolsó, 2018 májusi kitörése után a Halema'uma'u kráter beszakadt, így több mint 600 méter méllyé vált, a kráter alja pedig a talajvízszint alá került. 2019 márciusától pedig egyre magasabb lett a vulkán.

 

 

A HVO kutatói elmondták, hogy az elmúlt pár hétben a vulkán csúcsánál és keleti oldalán is megfigyelték a felszín deformációját és egyre gyakoribb földrengéseket is észleltek, amelyek meghaladták a 2018-as kitörés előtt mért rengések erősségét. November óta megnőtt a földrengések aránya, hetente átlagosan legalább 480 kisebb rengést regisztráltak a csúcs közelében.

 

Forrás: Telex

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 14. szám - 2021.04.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 14. szám - 2021.04.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szinte a teljes répcelaki tantestület otthon maradt, fegyelmit kapnak
A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola alsós tanárai közül egyetlen kivétellel senki nem ment ma be az intézménybe tanítani - értesült a Népszava.
Burgenland nem hosszabbít a lezáráson
Április 19-én véget ér a regionális zárlat, Burgenland nem követi Bécs és Alsó-Ausztria példáját, ahol május 2-ig meghosszabbították a lockdown-t, jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök. A lakosságot azonban gyakrabban teszteltetnék, olvasható az orf.at-n.
Megyei I. osztály: a Csepreg megszakította a Király SE tavaszi veretlenségi sorozatát
A Celldömölk a Vasvár, a Szentgotthárd a Rábapaty elleni magabiztos sikerrel tartotta otthon a három pontot. A Kőszeg kétgólos hátrányból mentette döntetlenre találkozóját, de a Jánosháza és a Lukácsháza is megosztozott a pontokon.
Ausztria keleti tartományaiban április 18-ig hosszabbítanák meg a lezárásokat
Ausztria mindhárom keleti tartománya, Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland is a jelenleg érvényben lévő járványügyi korlátozások meghosszabbítása mellett foglalt állást a kedden koradélután megkezdett egyeztetések során. A tartományok a lezárások április 18-ig való meghosszabbítását kérik a kormánytól, olvasható az orf.at-n.
Orbán: hétfőn nyitnak az óvodák és az alsó tagozatosok visszaülnek az iskolapadba
Három és félmillió oltásnál nyithatnak a teraszok – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Hétfőn az óvodák és az alsók nyitnak, a felsők csak május 10-én.
legfrissebbek
Híztak a magyarok a járvány alatt
Minden magyarnak átlagosan 2-5 kilóval nőtt a testsúlya a járvány alatt, miközben a mozgásszegény életmód miatt egyre többen küzdenek mozgásszervi panaszokkal.
E-autó futam érkezik a Hungaroringre
A Hungaroring is bekerült az idén rajtoló PURE ETCR-sorozat versenynaptárába.
A hetedik te magad légy: elhozta a kupát a Falco!
A Szolnok tükörsima legyőzése után a DEAC együttese ellen lépett pályára a Magyar Kupa fináléjában a Falco együttese. A debreceniek a másik vasi együttessel, a Körmenddel találkoztak a másik elődöntőben, és sima győzelem után kerültek a fináléba.
Uniós szabályozás védené a mesterséges intelligencia rendszereket
Az Európai Bizottság elsődleges célja, hogy korlátozza a magas kockázatú AI alkalmazások használatát.
Tudatos a brandépítés a Falconál
Tóth Kálmán, a Falco KC-t működtető gazdasági társaság felügyelőbizottsági elnöke még a kilencvenes években járt először Falco-meccsen, azóta fanatikus drukkere a sárga-feketéknek. A városi képviselő a helyszínen szurkolta végig a Magyar Kupa fináléját.