km/óra
  2023.12.03., vasárnap  •  Ferenc napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?

Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?

A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.

Mint írják, "Bizonyos mennyiségű, leginkább frissen ültetett koros fa kiszáradása nem tekinthető szokatlannak, ez a városi kertészet velejárója. Az átültetett fák minden esetben egy bizonyos mértékű sokkot kapnak, és ezt néhány egyed, a kiültetett állomány pár százaléka, nem éli túl. Ebben az évben azonban a kiszáradó fák aránya jelentősen, nagyságrendileg 50%-kal, megnövekedett. Ami ennél is aggasztóbb, hogy idősebb, akár 25-30 éves fák esetében is előfordul a kiszáradás. Ez a folyamat azonban nem kizárólag az idei év szélsőséges csapadékhiányának tudható be, okai ennél összetettebbek.

Mindemellett a megnövekedett arányú, és az idősebb fákat is érintő kiszáradásokért a fő felelős egyértelműen a szélsőségesen száraz és meleg időjárás miatt kialakult légköri aszály, aminek következtében a levegő páratartalma 10-15%-kal tartósan alacsonyabb az ilyenkor szokásosnál. Ez azért kifejezetten problémás, mert míg a talaj kiszáradását ellensúlyozni lehet öntözéssel (egy bizonyos mértékig, mivel az öntözővíz egy része a felforrósodott talajra érve egyszerűen elpárolog), a páratartalom alapvetően a lehulló csapadék mennyiségétől függ. A fák a levegő szárazsága ellen fokozott párologtatással reagálnak, ennek következtében viszont leveleik nagyon hamar kiszáradnak, anélkül, hogy az ősszel megszokott elszíneződési folyamat végbe menne.

A hiányzó, legalább 100-150 milliméternyi csapadékmennyiséget öntözéssel sajnos csak részben lehet pótolni. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy minél több fának adjuk meg a lehető legtöbb segítséget, hogy átvészelje ezt a kegyetlen időszakot.

(Forrás: Főkert)

A Szombathelyi Parkfenntartási Kft. a következő hetekben, a szélsőséges időjárási viszonyok miatt, 100 db öntözőzsákot fog kihelyezni a fiatal fák tövébe, valamint az öntözési feladatokat egy korszerű 3 m3-es tartálykocsi fogja ellátni.

Hálásan köszönünk minden civil akciót, amely a frissen ültetett fáinkat segít életben tartani a klímavészhelyzet idején!

Vigyázzunk együtt a fáinkra!

Vigyázzunk együtt Szombathelyre!"

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak