km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Kiss Norbert: négy EB-cím után is új célok, tervek viszik előre

Kiss Norbert: négy EB-cím után is új célok, tervek viszik előre

2014, 2015, valamint 2021 után a tavalyi esztendőben is megnyerte a kamion Európa-bajnokságot, amivel már négyszeres győztesnek mondhatja magát, a szakági örökrangsorban pedig csupán a német Jochen Hahn előzi meg. A szombathelyi Kiss Norberttel az előző idény legfontosabb momentumairól, az idei várakozásokról, de a kamionsport jövőjéről is beszélgettünk.

 

Eltelt egy kis idő azóta, hogy tavaly a Te győzelmeddel zárult a 2022-es idény. Sikerült „megbarátkoznod” a gondolattal, hogy négyszeres Európa-bajnok vagy?


– Azt gondolom, hogy sikerült, bár nyilvánvalóan ez egy hosszú folyamat. Ahogy halad előre a szezon, és az ember látja az eredményeket, úgy egyre inkább érzi, hogy mi sülhet ki ezekből. Szerencsére jó bajnokságot zártunk, amibe mindenki rengeteg munkát rakott, amit ezúton is szeretnék megköszönni.


Egy picit kanyarodjunk vissza a kezdetekhez. Egyértelmű volt, hogy a benzingőz lesz az, ami magával ragad? Illetve, a korábbi sorozatok után, melyekben versenyeztél, hogyan kötöttél ki a kamionnál?


– Édesanyám népművelő volt, édesapám pedig mozdonyvezető, így aztán bármennyire is szerettem az autósportokat, nem igazán volt valószínű, hogy tudnák finanszírozni ezt az egészet, ha komolyabban szeretném csinálni. Az élet azonban szerencsére hozott olyan lehetőségeket, amelyekkel élni tudtam, így aztán anélkül, hogy az ő kasszájukat ez megterhelte volna, elindult a pályafutásom. Ami a váltást illeti, 2011-ben az Oxxo Racing Team Szobi Balázs tragikus balesete után pilótát keresett, ekkor kerültem hozzájuk, itt kezdődött el életem kamionos szakasza.


Ami az előző idényt illeti, végig nagyon kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottál, amelyhez nyilván egy igencsak komoly teammunka is kellett. Hogy egy példát említsek: a Hungaroringen egy baleset következtében nagyon csúnyán megsérült a kamionod, ami után érthető módon rendkívül csalódott voltál, de úgy fogalmaztál, hogy ha valamelyik csapat képes megoldani ezt a helyzetet, az a Révész Racing. Nos, ez olyannyira sikerült, hogy másnap futamgyőzelmeket ünnepelhettél. Ez a fajta „egy mindenkiért, mindenki egyért” attitűd, a bizalom a siker egyik titka?


– Abszolút így van. Azért is szeretem a kamion EB-t, mert a Forma-1-en kívül ez az a szakág, ahol a csapatok konstruktőrök, azaz terveznek, mérnöki munkát végeznek, nyugodtan fogalmazzunk úgy, hogy alkotnak. Itt nem lehet megvásárolni például alkatrészeket, motort egy gyártótól. Ezért is van szükség arra, hogy csapatként működjünk, figyeljünk egymás tanácsaira, meglátásaira, és ez nálunk hála Istennek remekül működik. Ami a budapesti balesetet illeti, meglehetősen bosszús voltam, de a csapat fantasztikus volt, egész éjjel dolgozott, és ahogy láttam, hogy alakulunk, egy más érzés lett úrrá rajtam, másnap pedig hatalmas lelkesedéssel mentem ki a pályára.


Gondolom a szünet alatt nem kizárólag a kanyarkombinációk, a pályák vonalvezetései járnak a fejedben. Ilyenkor mi az, amivel teljes mértékben ki tudsz kapcsolódni?


– Szeretek otthon lenni a párommal, filmet nézni, emellett van három macskánk, akikkel úgyszintén imádunk időt tölteni, nagyon szeretjük az állatos programokat, és a szívünkön viseljük a sorsukat. Ezeken kívül azért például sokat szoktam szimulátorozni, illetve más játékokkal játszani, általában ilyennel ütöm el az időmet.


Bő három és fél hónap múlva lesz az esztendő első futama Olaszországban, Misanóban. Jelen pillanatban milyen fázisban van a felkészülésed, mi vár Rád a hátralévő időszakban?


– Természetesen már gőzerővel dolgozunk azon, hogy a lehető legjobb kamionnal vágjunk neki a szezonnak, fejlesztünk, ötletelünk, ezeket pedig felírjuk egy papírra. Bizakodóak vagyunk, szeretnénk idén is komoly célokért küzdeni és ha lehet, még az eddiginél is magasabbra rakni a lécet.


Mit vársz a 2023-as szezontól, ahol például egy új helyszínnel, a lengyelországi Poznannal bővül majd a versenyhétvégék listája?


– Izgatottan várom a következő idényt, már csak az új pálya miatt is. Szerencsére azt mondhatom, hogy amikor egy addig kvázi ismeretlen helyszínre érkezett a mezőny, nagyon jól tudtunk reagálni, alkalmazkodni, felmérni a dolgokat, alapvetően fekszik nekünk ez a szituáció. A poznani pályát eddig csak videón láttam, de biztos vagyok benne, hogy izgalmas kihívás lesz, aminek állunk elébe.


Az elmúlt időszakban több változáson is keresztülment a kamionsport. Hogy látod a szakág jövőjét?


– Ahogyan az élet egyre több területén, úgy egyre inkább előtérbe kerül itt is a zöldtechnológia, bár én továbbra sem látom tisztán, hogy a szállítmányozási ipar, illetve ez a terület hol helyezkedik el ebben a dologban. Amiben szinte biztos vagyok, hogy kamion EB-k lesznek, hiszen mindig lesznek olyan „őrültek”, akik időt, energiát, munkát invesztálnak abba, hogy részt vehessenek, szerepelhessenek ebben a sorozatban.

 

Malomsoki Cintia
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Szójaliszt izzott a siló belső falán
Apró vadnyulaknak segített életben maradni a Noé Állatambulancia
Két pici vadnyúl érkezett a Noé Állatambulanciára, akiket egy kedves család mentett meg egy lakótelepről. A betonon hevertek testvérükkel, aki a megtaláláskor sajnos már nem élt, osztotta meg a hírt az állatambulancia közösségi oldalán.
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.