km/óra
  2023.06.04., vasárnap  •  Bulcsú napja
Kiosztották az idei anti-Nobel-díjakat

Kiosztották az idei anti-Nobel-díjakat

Valaki a szakáll evolúciós szerepét kutatta, mások a rágógumikat.

 

A szakáll evolúciós szerepének megállapításáért is járt az IgNobel idén, a Nobel-díj paródiájaként ismert anti-Nobel-díjak 31. alkalommal megtartott átadásán. Az elismeréseket csütörtökön adták át az Annals of Improbable Research tudományos humormagazin szervezésében.

 

A szakáll nemcsak menő és divatos, hanem egy evolúciós fejlődés eredménye: segít megvédeni a férfi érzékeny arcbőrét, arccsontjait az ütésektől. Erre a megállapításra jutott az Utahi Egyetem tudóstriója, s a furcsa tudományos felfedezésért anti-Nobel-díjjal ismerték el munkájukat.

 

A díjazottak között volt egy olyan tanulmány, amely azt vizsgálta, hogyan lehet jobban, olcsóbban kordában tartani az amerikai haditengerészet tengeralattjáróin lévő csótányokat, illetve díjazott lett az a kutatás is, amely arra kereste a választ, hogy biztonságosabb-e fejjel lefelé szállítani az orrszarvúkat. De kiderült az is egy tudományos módszerekkel végzett kutatásból, hogy milyen undorító a cipőre ragadt rágógumi.

 

A díjátadó ceremóniát a pandémia miatt már a második egymást követő évben egy 90 perces, előre felvett esemény helyettesítette. Néhány vonása azonban megmaradt a hagyományos gálának: például az, hogy a valódi Nobel-díjasok jelentették be a díjakat.

 

Az IgNobelt rendszerint a massachusettsi Cambridge-ben, a Harvard Egyetem Sanders Színházában adják át mókás rítusok közepette, például papírrepülőket repítenek szerteszét, a túl hosszú beszédekbe pedig egy kislány egy idő után belekiabálja, hogy unalmas.

 

A szakálltanulmányban, amely az Integrative Organismal Biology című tudományos folyóiratban jelent meg, az Utahi Egyetem tudósai, Ethan Beseris, Steven Naleway és David Carrier szálas epoxikompozittal szimulálták az emberi csontot, és gyapjas, illetve lenyírt birkabőrrel helyettesítették az emberi bőrt. Az ütéseket azzal szimulálták, hogy súlyokkal dobálták a mintákat. Kiderült, hogy a gyapjas minta több energiát nyelt el, mint a lenyírt bőrű minta. A kutatók ezzel igazolták, hogy a szakáll segíthet megvédeni az arc csontjainak sérülékeny részeit, például az állkapcsot a káros ütésektől.

 

Az utcán eldobott, cipőre ragadó rágógumik vizsgálata a valenciai egyetem spanyol kutatóinak Nature.com tudományos portálon közzétett tanulmánya szerint igenis fontos lehet például a fertőző betegségek elleni védekezésben, illetve a kidobott rágók bioremediációjában, azaz káros környezeti hatásának csökkentésében vagy semlegesítésében.

 

Az amerikai haditengerészet kutatói egy olcsóbb és hatékonyabb módszert találtak a tengeralattjárókon lévő csótányok elleni védekezésre. A Journal of Economic Entomology című folyóiratban 1971-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy a hagyományos módszerek, mint például a karboxidos füstölés és a korábban használt rovarirtószer nem vált be, viszont a diklórfosz nevű rovarirtószer eredményesnek bizonyult. 

 

Egy török, német és brit tudósok által végzett kutatás megállapította, hogy az orrlégzés "jelentősen javult a csúcspontot elérő szexuális együttlétet követően", és ez a javulás legalább hatvan percig egyenértékű volt azzal, mintha az illető orrcseppel javította volna a légzését. A közgazdasági IgNobelt Pavlo Blavatsyy kapta, aki azt fedezte fel, hogy egy ország politikusainak elhízottsága jó jelzője lehet az ország korrupciós szintjének.

 

A győztesek a saját maguk által egy PDF-nyomtatványból elkészíthető trófeán kívül egy tízbillió dolláros hamis zimbabwei bankjegyet is kaptak.

 

Marc Abrahams, a díjátadót szervező Annals of Improbable Research magazin főszerkesztője a díjátadón elmondta: a cél az, hogy a jövő évi ünnepségen már visszatérjenek a hagyományos ceremóniához a Harvardra, de sok múlik azon, hogy a világjárványt sikerül-e megfékezni, és hogy milyen utazási korlátozások lesznek érvényben világszerte.

 

Forrás: MTI

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
legfrissebbek
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet eljuttattak az MTI-hez.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
Elektromos zárlat okozhatott tüzet egy szombathelyi konyhában
A Március 15. térre riasztották a szombathelyi tűzoltókat és a mentőket, ahol egy második emeleti lakásból dőlt ki a füst. A házigazda nem volt otthon.
„Legyen közös a történelmi Magyarország, mert akkor a miénk is”
Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
Vádat emeltek a lánnyal szemben, aki felgyújtott egy seprűt egy szombathelyi szupermarketben
A Szombathelyi Járási Ügyészség most közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a fiatalkorú lánnyal szemben, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.