km/óra
  2022.08.13., szombat  •  Ipoly napja
Kinyitott ajtónak ment neki a segédmotor kerékpáros, elítélték a sofőrt

Kinyitott ajtónak ment neki a segédmotor kerékpáros, elítélték a sofőrt

A Sárvári Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 210.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy büntetlen előéletű férfit, kötelezte továbbá 195.621 forint bűnügyi költség megfizetésére, közölte a Szombathelyi Törvényszék.

 

A tényállás szerint a vádlott 2019. június 27-én 16 óra körül Celldömölkön, a Sági utcában közlekedett a vasút felől Alsóság irányába egy Volvo személygépkocsival. A vádlott a Celldömölk, Sági út 9. számú épület előtti útszakaszon a 3,8 méter széles jobb oldali forgalmi sáv mellett kialakított 2,3 méter széles várakozóhelyen személygépkocsijával megállt, majd úgy nyitotta ki a jármű bal első ajtaját, hogy nem győződött meg arról, hogy a személygépkocsija mellett halad mintegy 21-23 km/óra sebességgel Ztech Yodea típusú segédmotoros kerékpárján a bukósisakot nem viselő sértett. 


A sértett segédmotoros kerékpárjával a várakozóhely szélétől 0,3 méter távolságra nekiütközött a személygépkocsi ajtajának, majd az úttestre esett. A baleset következtében a sértettnél – a többszörös sérülései következtében – maradandó fogyatékosság alakult ki. 


Amikor a vádlott az ajtó kinyitását megkezdte, akkor a sértett járművével az ütközés helyétől 9-9,5 méter távolságra, féktávolságon belül közlekedett, hisz a segédmotoros kerékpár sebességéhez tartozó féktávolság még vészfékezés esetére is 9,6-10,5 méter. Amennyiben a sértett szabályosan becsatolt bukósisakot visel, abban az esetben sérülései közül több csontozati törés minden kétséget kizáróan nem következik be. 


A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 40. § (7) bekezdésében írtakat, mert úgy nyitotta ki a jármű ajtaját, hogy ezzel a személybiztonságot veszélyeztette, valamint mert a sértett megszegte a KRESZ 48. § (9) bekezdésében írtakat, mert zárt utastérrel nem rendelkező segédmotoros kerékpáron nem viselt motorkerékpár-bukósisakot.


Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére három munkanapot tartott fenn.

 

Fotó: archív/Tánczos Mihály/112Press
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Joskar-Ola Napok 2022: koncertek, gyermekprogramok, bemutatók a hétvégén
Pénteken kezdődött a Joskar-Ola Napok programsorozata koncertekkel, bemutatókkal, vidámparkkal és gasztrotérrel. 
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet
Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.
Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén
Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
Kiadták a figyelmeztetést: zápor, zivatar, jégeső is lehet
Szombaton Magyarország egész területén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Szünetel hétfőn a melegvíz-szolgáltatás a Váci Mihály utcában és környékén