km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Kinyitott ajtónak ment neki a segédmotor kerékpáros, elítélték a sofőrt

Kinyitott ajtónak ment neki a segédmotor kerékpáros, elítélték a sofőrt

A Sárvári Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 210.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy büntetlen előéletű férfit, kötelezte továbbá 195.621 forint bűnügyi költség megfizetésére, közölte a Szombathelyi Törvényszék.

 

A tényállás szerint a vádlott 2019. június 27-én 16 óra körül Celldömölkön, a Sági utcában közlekedett a vasút felől Alsóság irányába egy Volvo személygépkocsival. A vádlott a Celldömölk, Sági út 9. számú épület előtti útszakaszon a 3,8 méter széles jobb oldali forgalmi sáv mellett kialakított 2,3 méter széles várakozóhelyen személygépkocsijával megállt, majd úgy nyitotta ki a jármű bal első ajtaját, hogy nem győződött meg arról, hogy a személygépkocsija mellett halad mintegy 21-23 km/óra sebességgel Ztech Yodea típusú segédmotoros kerékpárján a bukósisakot nem viselő sértett. 


A sértett segédmotoros kerékpárjával a várakozóhely szélétől 0,3 méter távolságra nekiütközött a személygépkocsi ajtajának, majd az úttestre esett. A baleset következtében a sértettnél – a többszörös sérülései következtében – maradandó fogyatékosság alakult ki. 


Amikor a vádlott az ajtó kinyitását megkezdte, akkor a sértett járművével az ütközés helyétől 9-9,5 méter távolságra, féktávolságon belül közlekedett, hisz a segédmotoros kerékpár sebességéhez tartozó féktávolság még vészfékezés esetére is 9,6-10,5 méter. Amennyiben a sértett szabályosan becsatolt bukósisakot visel, abban az esetben sérülései közül több csontozati törés minden kétséget kizáróan nem következik be. 


A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 40. § (7) bekezdésében írtakat, mert úgy nyitotta ki a jármű ajtaját, hogy ezzel a személybiztonságot veszélyeztette, valamint mert a sértett megszegte a KRESZ 48. § (9) bekezdésében írtakat, mert zárt utastérrel nem rendelkező segédmotoros kerékpáron nem viselt motorkerékpár-bukósisakot.


Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére három munkanapot tartott fenn.

 

Fotó: archív/Tánczos Mihály/112Press
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.