km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Kinyitott ajtónak ment neki a segédmotor kerékpáros, elítélték a sofőrt

Kinyitott ajtónak ment neki a segédmotor kerékpáros, elítélték a sofőrt

A Sárvári Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 210.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy büntetlen előéletű férfit, kötelezte továbbá 195.621 forint bűnügyi költség megfizetésére, közölte a Szombathelyi Törvényszék.

 

A tényállás szerint a vádlott 2019. június 27-én 16 óra körül Celldömölkön, a Sági utcában közlekedett a vasút felől Alsóság irányába egy Volvo személygépkocsival. A vádlott a Celldömölk, Sági út 9. számú épület előtti útszakaszon a 3,8 méter széles jobb oldali forgalmi sáv mellett kialakított 2,3 méter széles várakozóhelyen személygépkocsijával megállt, majd úgy nyitotta ki a jármű bal első ajtaját, hogy nem győződött meg arról, hogy a személygépkocsija mellett halad mintegy 21-23 km/óra sebességgel Ztech Yodea típusú segédmotoros kerékpárján a bukósisakot nem viselő sértett. 


A sértett segédmotoros kerékpárjával a várakozóhely szélétől 0,3 méter távolságra nekiütközött a személygépkocsi ajtajának, majd az úttestre esett. A baleset következtében a sértettnél – a többszörös sérülései következtében – maradandó fogyatékosság alakult ki. 


Amikor a vádlott az ajtó kinyitását megkezdte, akkor a sértett járművével az ütközés helyétől 9-9,5 méter távolságra, féktávolságon belül közlekedett, hisz a segédmotoros kerékpár sebességéhez tartozó féktávolság még vészfékezés esetére is 9,6-10,5 méter. Amennyiben a sértett szabályosan becsatolt bukósisakot visel, abban az esetben sérülései közül több csontozati törés minden kétséget kizáróan nem következik be. 


A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 40. § (7) bekezdésében írtakat, mert úgy nyitotta ki a jármű ajtaját, hogy ezzel a személybiztonságot veszélyeztette, valamint mert a sértett megszegte a KRESZ 48. § (9) bekezdésében írtakat, mert zárt utastérrel nem rendelkező segédmotoros kerékpáron nem viselt motorkerékpár-bukósisakot.


Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére három munkanapot tartott fenn.

 

Fotó: archív/Tánczos Mihály/112Press
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.