km/óra
  2024.07.20., szombat  •  Illés napja
Kinek a dolga a hóeltakarítás?

Kinek a dolga a hóeltakarítás?

Az elmúlt héten megmutatta igazi arcát a tél, több mint 10 centiméter hó hullott. A Magyar Közút és a Szova Zrt. felkészült a helyzetre, és mindent meg is tettek, amit tudtak, mégis kissé kaotikussá vált a helyzet a közlekedésben. Csütörtököt mondtunk? De miért is? Egész egyszerűen elszoktunk a hótól. No, meg azt sem át tisztázni, hogy ilyenkor kinek mi a feladata.

 

Múlt csütörtökön nemcsak egyszerűen leesett egy nagy adag hó, hanem folyamatosan és intenzíven havazott. Ez pedig azt eredményezte, hogy az úttakarítás eredménye csak rövid ideig látszott. Újra és újra vissza kellett térni ugyanazokra a helyekre. Így, aki nem közvetlenül a hótoló után kelt útra, az már problémásnak látta a helyzetet. A SZOVA Nonprofit Zrt. munkatársai folyamatosan figyelték az útviszonyokat, megelőző síkosságmentesítést (alásózást) is végeztek.


A városi cég közleményben tudatta: A SZOVA Nonprofit Zrt. 15 gépjárművel és csaknem 50, a munkálatokban részt vevő kollégával vág neki idén a hó- és síkosságmentesítéssel kapcsolatos feladatok ellátásának. Ez a tevékenység Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában és kezelésében lévő közútjait és azok műtárgyait, járdáit, buszmegállóit, kerékpárútjait, valamint a belvárosi parkolók útjait, parkoló automaták környékét, hulladékgyűjtő szigeteket és a belvároson kívüli parkolók útjait érinti.


A közutak takarítása fontossági sorrendben történik: elsőbbséget élveznek a busz- és főútvonalak, a lejtős szakaszok, ezután kerül sor a mellékutak és a parkolók takarítására.


A hó- és síkosságmentesítés az úttestek esetében 3 ütemben és 23, illetve 21 körzetben történik, gépi erővel. A járdák, parkolók, kerékpárutak, buszmegállók rendbe tétele szintén körzetekre osztva, gépi és kézi erővel zajlik.


A hótolás minimum 8 cm hóvastagság esetén lehetséges, a síkosságmentesítés szükségessége pedig több időjárási körülmény (hőmérséklet, páratartalom, csapadék) együttállásának függvénye.


Potyondi Nikolett, a SZOVA sajtószóvivője a Szombathelyi Televízió kérdésére elmondta, hogy a szezon első hóhelyzetének napján kemény csatát vívtak az időjárással. Kezdetben sóztak, majd, mikor már a lehullott hó vastagsága lehetővé tette, tolták a havat saját, illetve bérelt gépekkel. Egy időben 22-en dolgoztak azon, hogy rendben legyenek az utak.


A SZOVA – SZOMPARK téli üzemeltetési ütemterve egyébként a szombathely.hu és a szova.hu oldalakon is elérhető.


Az új városvezetés Horváth Soma kezdeményezésére már tavaly is komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy hatékonyabban működjön a hóeltakarítás, ahogy a városi köztisztasági feladatok ellátása is. Az alpolgármester a Savaria Fórumnak elmondta, képviselőként tapasztalta, hogy mindig vannak olyan területek, amelyek tisztításáról vita folyik. Épp ezért fontos tisztázni, hogy kinek hol vannak kötelezettségei. A hóeltakarítást két rendelet szabályozza (lásd keretes anyagainkat), ezek a város intézményeire és az ingatlantulajdonosokra is vonatkoznak. Ha baleset történik a síkos járdán, okozza azt hó, jég vagy akárcsak lehullott falevél, az intézményvezetőt vagy az ingatlantulajdonost vonják felelősségre, szerencsére ilyesmire az elmúlt években nem volt példa. 

 

Az ingatlanok és közterületek tisztán tartását az 1/1986. (II.21.) ÉVM-EüM együttes rendelet szabályozza.
6. § (1) Ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik, a tulajdonos köteles gondoskodni
a) az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg, ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület);
b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá
c) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

 

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 33/2012. (XI. 12.) önkormányzati rendelete így szól:
12. § (1) Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója, bérlője) köteles gondoskodni:
a) az ingatlan előtti járda (járda hiányában 1 m széles területsáv, illetve, ha a járda mellett sáv (vendégjárda) is van, az úttestig terjedő teljes terület) tisztán tartásáról, a járdán a hóeltakarításról és síkosságmentesítésről.
b) járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai fennálló állapotának megóvásáról és tisztításáról.
c) tömbtelken a különálló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról, illetve a téli síkosságmentesítésről és hóeltakarításról
d) az ingatlan előtti járdaszakasz hótól való megtisztításáról, a hótól, jégtől és ónos esőtől síkossá váló járda síkosság mentesítéséről, szükség szerint naponta többször is.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
legfrissebbek
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Szerb lítiumbányán keresztül vezethet az út az EU energiafüggetlenségéhez
2028-ban nyithat újra az a szerbiai lítiumbánya, amelynek készletei Európa lítiumszükségletének 90 százalékát fedezni tudnák. A lítium a rézhez, nikkelhez, kobalthoz hasonlóan olyan ritkafém, amely a fenntartható energiatároláshoz, például az elektromos autók és a mobileszközök akkumulátoraihoz, kulcsfontosságú. Ma Belgrádban Szerbia és az Európai Unió a stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött.
A Fidesz érdekét szolgálták vagy szolgálhatták a választási kamupártok, de ezzel nem sérült a párt jóhírneve, a bíróság szerint
A Győri Ítélőtábla ítélete szerint dr. Czeglédy Csaba nem sértette meg a Fidesz jóhírét, amikor egy 2022-es írásában azt kérte számon az ügyészségen, hogy az úgynevezett választási kamupártok kapcsán, a választás rendje elleni bűntett miatt történt vádemeléssel összefüggésben "a vádlott vagy vádlottak monogramjait sem közölte, pedig a nyilvánosságra tartozik, ki vagy kik azok a személyek, akik a vád szerint választási csalást követtek el Szombathelyen – Hende Csaba és a Fidesz érdekében”.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Visszavonták a gyerekbántalmazó karateedző városi kitüntetését
A jászberényi önkormányzat visszavonta a szolnoki kalandparkban egy gyereket a múlt héten felrúgó helyi karateedző városi kitüntetését.