km/óra
  2022.10.03., hétfő  •  Helga napja
Kiálltak a szombathelyi diákok is a pedagógusokért

Kiálltak a szombathelyi diákok is a pedagógusokért

Az ADOM diákmozgalom Budapest és Sopron után Szombathelyen is kiáll a pedagógusokért. A szolidaritási megmozdulás célja, hogy ne merüljenek feledésbe a tanárok kitartó törekvései, melyeket helyzetük javítása érdekében tettek.

 

Kinek kell egy olyan munka, amiből egy albérletet sem lehet kifizetni? Mennyire szabad az oktatás? Jobb lenne-e a tanórákat 9-kor kezdeni? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekben fogalmazta meg 12 oktatásügyi reform pontját az ADOM diákmozgalom, a szervezők interaktív programokkal is készültek. Az alapjogokról és a tanár-diák helyzetről nyíltan kommunikálni vágyó fiatalokat várták, akiket az intézményük retorzió nélkül elengedett a megmozdulásra.


Schermann Fruzsina, az ADOM elnöke az SZTV érdeklődésére elmondta, az ADOM diákmozgalom egy 100 százalékban diákokból álló, alulról szerveződő mozgalom, a céljuk az oktatás megreformálása.


Az aktivista hozzátette, a diákok nem az iskolától ódzkodnak, hanem a poroszos tananyagtól és a tanrendtől. Véleménye szerint a tanárok keze meg van kötve. Másik tévhit, hogy a diákok a tanárokat nem szeretik. A diákok átérzik tanáraik nehéz helyzetét, ezen szeretnének változtatni, ezért jött létre ez az esemény.


Véleményvonal játékkal kezdődött a megmozdulás, melynek célja, hogy az eltérő véleményekből egy mindenki számára megfelelő kompromisszum alakulhasson ki, például a szabad tankönyvválasztással, vagy a tanítási nap reggeli kezdési időpontjával kapcsolatban.


A diákok elmondták, látják tanáraikon a túlhajszoltságot. Az ADOM mozgalom adatai szerint nettó 180.000 forint a tanári átlagfizetés, így a fiatalabb generáció elfordul a tanári-értelmiségi pályamodelltől.


Lutor Katalin fotós, felszolgáló évet töltött el a pályán, 130 ezer forintos kezdő fizetéssel és úgy érezte, ettől kiégett. Mint mondta, ha az ember egy belvárosi albérletben lakik és 130 ezer forintot keres, akkor az életszínvonala nagyon alacsony.


A megmozduláson részt vevőkkel Mihalics Lili történelem szakos hallgató, ADOM tag beszélgetett a szabad tankönyvválasztásról és a hasznos tananyagról. Elmondta, összefogásra van szükség, ezért kiállnak tanáraik sztrájkjogainak megnyirbálása, és az iskolai megfélemlítés ellen. 

 

 

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Fokozatosan csökken parlagfű pollenkoncentrációja
Továbbra is az alacsony-közepes tartományban van az allergén növény virágpor-koncentrációja.
Szombathelyen és Sárváron is többször tankolt, de egyszer sem fizetett
Az ősemberek genetikájának kutatása kapta az orvosi Nobelt
Pääbo munkásságával átalakította az ember eredetének kutatását, mivel az általa kifejlesztett megközelítések lehetővé tették a DNS-ben lévő bázisok sorrendjének a vizsgálatát. 
Burgonyát kapnak a rászorulók: egyre kevesebb az adomány, pedig egyre többre lenne szükség
Burgonyát oszt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a rászorulóknak 3,2 millió forint értékben. Elsősorban olyan nagycsaládosok részesülnek az adományból, akik az élelmiszermentő akcióban nem vesznek részt. A tízkilós zsákokat a plébániák osztják szét Vas és Zala megyei településeken.
Maradandó fogyatékosságot szenvedett el a motoros, vádat emeltek a sofőr ellen