km/óra
  2023.09.28., csütörtök  •  Vencel napja
Kiálltak a szombathelyi diákok is a pedagógusokért

Kiálltak a szombathelyi diákok is a pedagógusokért

Az ADOM diákmozgalom Budapest és Sopron után Szombathelyen is kiáll a pedagógusokért. A szolidaritási megmozdulás célja, hogy ne merüljenek feledésbe a tanárok kitartó törekvései, melyeket helyzetük javítása érdekében tettek.

 

Kinek kell egy olyan munka, amiből egy albérletet sem lehet kifizetni? Mennyire szabad az oktatás? Jobb lenne-e a tanórákat 9-kor kezdeni? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekben fogalmazta meg 12 oktatásügyi reform pontját az ADOM diákmozgalom, a szervezők interaktív programokkal is készültek. Az alapjogokról és a tanár-diák helyzetről nyíltan kommunikálni vágyó fiatalokat várták, akiket az intézményük retorzió nélkül elengedett a megmozdulásra.


Schermann Fruzsina, az ADOM elnöke az SZTV érdeklődésére elmondta, az ADOM diákmozgalom egy 100 százalékban diákokból álló, alulról szerveződő mozgalom, a céljuk az oktatás megreformálása.


Az aktivista hozzátette, a diákok nem az iskolától ódzkodnak, hanem a poroszos tananyagtól és a tanrendtől. Véleménye szerint a tanárok keze meg van kötve. Másik tévhit, hogy a diákok a tanárokat nem szeretik. A diákok átérzik tanáraik nehéz helyzetét, ezen szeretnének változtatni, ezért jött létre ez az esemény.


Véleményvonal játékkal kezdődött a megmozdulás, melynek célja, hogy az eltérő véleményekből egy mindenki számára megfelelő kompromisszum alakulhasson ki, például a szabad tankönyvválasztással, vagy a tanítási nap reggeli kezdési időpontjával kapcsolatban.


A diákok elmondták, látják tanáraikon a túlhajszoltságot. Az ADOM mozgalom adatai szerint nettó 180.000 forint a tanári átlagfizetés, így a fiatalabb generáció elfordul a tanári-értelmiségi pályamodelltől.


Lutor Katalin fotós, felszolgáló évet töltött el a pályán, 130 ezer forintos kezdő fizetéssel és úgy érezte, ettől kiégett. Mint mondta, ha az ember egy belvárosi albérletben lakik és 130 ezer forintot keres, akkor az életszínvonala nagyon alacsony.


A megmozduláson részt vevőkkel Mihalics Lili történelem szakos hallgató, ADOM tag beszélgetett a szabad tankönyvválasztásról és a hasznos tananyagról. Elmondta, összefogásra van szükség, ezért kiállnak tanáraik sztrájkjogainak megnyirbálása, és az iskolai megfélemlítés ellen. 

 

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Meghalt idősebb Koman Vladimir
Ma hajnalban, 59 éves korában elhunyt idősebb Koman Vladimir, Voli bácsi, ahogy megyeszerte mindenki ismerte.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Marad a nyárias idő csütörtökön is
Devizapiac: alig változott csütörtök reggelre a forint árfolyama
Alig változott, vegyesen alakult a főbb devizákkal szemben a forint árfolyama csütörtök reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Változik a buszmenetrend, épül a forgalmi iroda Szombathelyen
Korszerűsíti a BLAGUSS Kft. az Éhen Gyula téren lévő, leromlott állapotú szolgáltatási decentrum épületét, külső és belső átalakítással, energetikai fejlesztéssel, valamint az általa üzemeltetett autóbuszflotta is bővül 4 új MIDI autóbusszal (3 db gázolaj üzemanyagú, 1 db elektromos), erről is kapnak tájékoztatót a közgyűlésen a képviselők. Figyelembe véve az utasok igényeit, október 16-tól változik a helyi járatos buszok menetrendje: közvetlen temetőjárat indul a Derkovits-lakótelepről, és sűrűbben mennek a buszok a Parkerdőbe.
Haladás: Győztes hazatérés
A Merkantil Bank Liga 9. fordulójában játszotta első mérkőzését a Hali Szombathelyen a gyepcsere miatt. A Rohonci úton a vasiak 2-1-re verték a Soroksárt.
Rendőrök versenyeztek Szombathelyen (képgalériával)
Tizenkettedik alkalommal rendeztek Országos Szakmai Közlekedésrendészeti Versenyt a vármegyék legjobb forgalomirányítói, gépkocsizó- és motoros járőrei számára. 60 rendőr indult az idei próbán, amelynek Szombathely és a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság volt a házigazdája.