km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Két nap alatt kapott 5 év letöltendőt a 18 menekültet összezsúfolva szállító szír sofőr

Két nap alatt kapott 5 év letöltendőt a 18 menekültet összezsúfolva szállító szír sofőr

A szellőzés nélküli raktérben összezsúfolva, étel és ital nélkül szállított menekültek között öt éves gyermek is volt. A kedden Szombathelyen, menekülés után elfogott embercsempész csütörtökön öt év letöltendő börtönbüntetést kapott.

 

A Szombathelyi Járási Ügyészség két nappal az elfogása után állította bíróság elé azt az őrizetben lévő szír férfit, akit a rendőrjárőrök Vas vármegyében, Szombathelyen 2023. január 3-án értek tetten egy szolgálaton kívüli rendőr jelzése alapján, miközben 18 külföldit –köztük egy öt éves gyermeket – akart kisteherautóval a magyar-osztrák határhoz szállítani.


A vád szerint a 18 migráns a szerb-magyar határon illegálisan lépett Magyarország területére, ahol a vádlott a furgonba felvette a külföldieket azért, hogy őket a magyar-osztrák határ közelébe szállítsa. A vádlott ezzel a magatartásával segítséget nyújtott a migránsoknak, hogy az osztrák-magyar államhatárt a későbbiek során tiltott módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével átléphessék.


A szír férfi a furgon személyszállításra alkalmatlan, szellőzés nélküli rakterében a külföldieket ülő, guggoló helyzetben, egymáshoz zsúfolva, víz és élelem nélkül szállította több órán keresztül, így a terhelt az általa szállított személyeknek testi szenvedést okozott, őket sanyargatta.


A szombathelyi rendőrjárőrök a vádlottat a 86. számú főúton megkülönböztető fény-és hangjelzés használatával megállásra szólították fel, aki ennek nem tett eleget, hanem elhajtott a helyszínről. Információnk szerint a Zanati úton a forgalommal szembe hajtva menekült, majd a Selmec utcában a rendőrök elállták az útját. A sofőr kiszállt a kisteherautóból és futva menekült, azonban a rendőrök elfogták. A csempészett személyeket pedig az intézkedést követően visszaszállították az ideiglenes biztonsági határzárhoz.


A Szombathelyi Járásbíróság – az ügyészi indítvánnyal egyezően – csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek az őrizetben lévő vádlottat, akit 5 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélt és 10 évre kiutasított az ország területéről.


Az ítélet jogerős.

 

Fotó: Tánczos Mihály/112Press

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa arab beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.