km/óra
  2021.07.30., péntek  •  Judit, Xénia napja

Két fotós, kilenc nap

Két fotós, kilenc nap, két hátizsák. Ennyi és nem több kell ahhoz az összesen háromezer képhez, amit Házi Gábor és Házi Zsolt készített a Nagy Almáról. A városról, amely sohasem alszik. A metropoliszról, amelyet, ha egyetlen szóval kellene leírni, azt mondanák: varázslatos.

 

Gábor tanár, élete az informatika, Zsolt civil foglalkozása mellett esküvőket fotografál. Úgy döntöttek, muszáj elmenniük New Yorkba. Szerencséjük volt, a családjuk támogatta a tervet.

Két fotós, kilenc nap


A sokezer fotót nézegetjük a laptopon, miközben egymás szavába vágva mesélnek. Egy hosszú záridős kép kerül elő egy gyönyörű hídról, aztán meg sok izgalmas fotó a metróból, az utcákról, gyorséttermekről, borbélyüzletről. Lüktet a város, ahogyan a fiúk mesélik. A rengeteg féle ember, akik békében élnek egymás mellett, feketék és ázsiaiak éppúgy, mint latinok.

Gábor és Zsolt jó testvérek, ahogy fogalmaznak, nem veszekedős fajták, minden napra készítettek útitervet, és teljesítették is azt rendesen. Összekacsintanak, és léptetnek a gépen. Egy fekete-fehér fotót mutatnak, rajta az összetéveszthetetlen legenda. Annie Leibovitz. A fotográfus, akit olyan nagy sztárok engednek be otthonukba, mint Angelina Jolie,
Woopie Goldberg, John Lennon, Demi Moore, Erzsébet királynő és mások. Annie egy plázában tartott előadást, és dedikálta az új könyvét. Furcsa fintora a sorsnak, hogy egyetlen papírlapon hirdették az eseményt, egy kirakat üvegére celluxozva. Ahogy Zsolt fogalmaz, ezt nevezhetjük szerencsés véletlennek. Két ruházati üzlet között Annie Leibovitz dedikál. A művész közvetlen volt, és szívesen beszélgetett a vendégekkel. Azt mondta, a jó fotó titka nem a szuperkamera, sokkal inkább a látásmód, az ízlés és a szenvedély.

Kérdésemre, vajon a nők másként fotóznak-e, egyértelmű igennel válaszolnak. Szerintük jó az ízlésük, kifinomultak. Máshogy tekintenek egy tárgyra, arcra, tájra. Gábor a feleségét szokta megkérdezni akkor is, amikor döntenie kell, két kép közül melyiket válassza. Melyiket találja jobbnak. Ilyenkor párja dönt.

Amikor a következő úti célról faggatom a testvéreket, egyértelműen rávágják, New Yorkba vágynak. Újra. Szerintük ugyanis New York megunhatatlan, de ha mégis mondani kellene még néhány országot, hát csak találnak kedvükre valót. Izland, az Azori-szigetek és Új Zéland is elhangzik. De addig még fel kell dolgozni az élményt, és a háromezer fotót, amit New Yorkról készítettek.

»Kovács Ágnes

Savaria Fórum 30. évfolyam 27. szám - 2021.07.16.
Savaria Fórum 30. évfolyam 27. szám - 2021.07.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Kisbabájával a kezében kért segítséget a balesetet szenvedett nő Szombathely határában
Csütörtökön történt személyi sérüléses közlekedési baleset Szombathely és Gyöngyösfalu között, a 87-es főúton. Álló Volvóba rohant egy Suzuki, az okozó elvesztette az eszméletét.
Frissen kinevezett óvodavezetőket köszöntött a polgármester
Óvodavezetői kinevezéseikről szóló okiratot adott át irodájában július 28-án dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere Ganzerné Dávid Gabriellának, Halász Imrénének, Kovács-Fodor Viktóriának, valamint Pajor Andrásnénak, olvasható a város honlapján.
Gyújtsatok ma egy gyertyát Rozikámért! – Egy édesanya kérése
Pontosan egy éve történt az elmúlt évek talán legmegrázóbb közlekedési balesete Vas megyében, idézi fel a 112press.
Továbbra is keresi a rendőrség az andrásfai Bödei Istvánt
A Vasvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya 2020 novemberében indított körözési eljárást Bödei István, 64 éves, andrásfai lakos eltűnése miatt, áll a rendőrség közleményében.
Orbán: a negyedik hullám elkezdődött Nyugat-Európában, és Magyarország is része lesz
Az emberek 55 százaléka túl van két oltáson, így ma Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból Magyarország. De a negyedik hullám elkezdődött Nyugat-Európában, és Magyarország is része lesz - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
legfrissebbek
Egy-két napon belül vége a hőhullámnak
Egy-két napon belül vége a hőhullámnak, de a jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét vége felé visszatérhet még a kánikula - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.
A delta variáns súlyosabb betegséget okozhat, mint a Covid-19 más változatai
A koronavírus gyorsan terjedő delta variánsa súlyosabb betegségeket okozhat és fertőzőbb, mint a Covid-19 más változatai - áll az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) belső jelentésében, amelyből pénteken a The Washington Post és a The New York Times amerikai napilapok közöltek részleteket.
Szijjártó: ismét lesz magyar űrhajós
Legkésőbb 2025-ben ismét lesz magyar űrhajós - jelentette be a közösségi oldalán pénteken a külgazdasági és külügyminiszter.
Válogatott magasember a Falco legfrissebb igazolása
Golomán György Belgiumból érkezik a háromszoros magyar bajnok szombathelyiekhez.
Kamion szorított le egy traktort a 86-oson, elhajtott a baleset okozója
Körmend irányába tartott a 86-os főúton egy bálákat szállító John Deere traktor. A szerelvényt Egyházasrádóc előtt egy kamion kezdte előzni, de szemből gépkocsi érkezett.