km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja

Két fotós, kilenc nap

Két fotós, kilenc nap, két hátizsák. Ennyi és nem több kell ahhoz az összesen háromezer képhez, amit Házi Gábor és Házi Zsolt készített a Nagy Almáról. A városról, amely sohasem alszik. A metropoliszról, amelyet, ha egyetlen szóval kellene leírni, azt mondanák: varázslatos.

 

Gábor tanár, élete az informatika, Zsolt civil foglalkozása mellett esküvőket fotografál. Úgy döntöttek, muszáj elmenniük New Yorkba. Szerencséjük volt, a családjuk támogatta a tervet.

Két fotós, kilenc nap


A sokezer fotót nézegetjük a laptopon, miközben egymás szavába vágva mesélnek. Egy hosszú záridős kép kerül elő egy gyönyörű hídról, aztán meg sok izgalmas fotó a metróból, az utcákról, gyorséttermekről, borbélyüzletről. Lüktet a város, ahogyan a fiúk mesélik. A rengeteg féle ember, akik békében élnek egymás mellett, feketék és ázsiaiak éppúgy, mint latinok.

Gábor és Zsolt jó testvérek, ahogy fogalmaznak, nem veszekedős fajták, minden napra készítettek útitervet, és teljesítették is azt rendesen. Összekacsintanak, és léptetnek a gépen. Egy fekete-fehér fotót mutatnak, rajta az összetéveszthetetlen legenda. Annie Leibovitz. A fotográfus, akit olyan nagy sztárok engednek be otthonukba, mint Angelina Jolie,
Woopie Goldberg, John Lennon, Demi Moore, Erzsébet királynő és mások. Annie egy plázában tartott előadást, és dedikálta az új könyvét. Furcsa fintora a sorsnak, hogy egyetlen papírlapon hirdették az eseményt, egy kirakat üvegére celluxozva. Ahogy Zsolt fogalmaz, ezt nevezhetjük szerencsés véletlennek. Két ruházati üzlet között Annie Leibovitz dedikál. A művész közvetlen volt, és szívesen beszélgetett a vendégekkel. Azt mondta, a jó fotó titka nem a szuperkamera, sokkal inkább a látásmód, az ízlés és a szenvedély.

Kérdésemre, vajon a nők másként fotóznak-e, egyértelmű igennel válaszolnak. Szerintük jó az ízlésük, kifinomultak. Máshogy tekintenek egy tárgyra, arcra, tájra. Gábor a feleségét szokta megkérdezni akkor is, amikor döntenie kell, két kép közül melyiket válassza. Melyiket találja jobbnak. Ilyenkor párja dönt.

Amikor a következő úti célról faggatom a testvéreket, egyértelműen rávágják, New Yorkba vágynak. Újra. Szerintük ugyanis New York megunhatatlan, de ha mégis mondani kellene még néhány országot, hát csak találnak kedvükre valót. Izland, az Azori-szigetek és Új Zéland is elhangzik. De addig még fel kell dolgozni az élményt, és a háromezer fotót, amit New Yorkról készítettek.

»Kovács Ágnes

Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.