km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Kern András az árnyékban is napsütést remél

Kern András az árnyékban is napsütést remél

Mi mindenre jó egy lámpaernyő? Szolgálhat akár fejfedőként, vagy, ha puhább, remek pendely. Miért is ne? Kern András (1948) a derekára köti. Felül atlétatrikó, alul rózsaszín tütü (szoknya): balerina. És lássunk csodát! Neki még ezt is elhisszük.

 

A kellékes című egyszemélyes darabot – a Vígszínház és az Orlai Produkciós Iroda (OPI) remekét – hozta el a Weöres Sándor Színház nagyszínpadára Kern András. Rendezte Ilan Eldad. Fordító/szövegíró: Parti Nagy Lajos. 2008-ban volt a magyarországi bemutató. A WSSZ-ben teltház előtt aratott kirobbanó sikert az elmúlt szombaton.


A szerző Eberhard Streul (1941, német dramaturg/rendező) figurája eredetileg operaházi, ám a mi honi változatunkban prózai színházi kellékes. Egy sokadik „senki”. Akiről azonban kiderül: valaki. 


Egy szép este, hogyan s hogyan sem, ott találja magát a deszkákon, a rivaldafényben, zsúfolt nézőtér előtt. Hát, persze, hogy pánikba esik. Te jó ég! A cugehőrök mestereként, mi a csudát keres ő itt?  


Aztán, persze, leeshet a tantuszunk. Ez az egész „csavar” csupán csak ürügy arra, hogy ráébresszen bennünket (is): számot kell adnunk e földi ténykedésünkről. Mi mindent hozunk (vagy nem hozunk) ki magunkból? Kapcsolat-rendszerünk minőségvizsgálata is elodázhatatlan a mérlegkészítésben. 


Nem úszhatjuk meg, hogy a szűkebb-tágabb környezetünk előbb-utóbb ítélkezik: többnyire segítettem, avagy inkább ártottam-e lét-színtereken? Valamennyien egy kelléktárhoz tartozunk; rakunk-e bele a közösbe, vagy dézsmáljuk, fosztogatjuk? 


A taps, a siker a teátrumi kellékest – a színfalak takarásában – éppúgy megilleti, jóllehet a mindenkori nézőnek fogalma sincs a személyéről. „Egy senki, a maga erejéből, / garantáltan kizárva a fényből; / az árnyékban is napsütést remél, / és elnézést kér azért, hogy él…” 


Óhatatlanul lepereg egy másik film is bennünk: Kern Andrásról. Aki 1962, a Ki mit tud óta jelen van így-úgy az életünkben (a később születetteknek nyilván újszülöttkoruktól). Tizenhét évesen lépett először a Vígszínház deszkáira, a második világégéskor játszódó Közjáték Vichyben című drámában, mely azt üzeni: nem elég szóban elítélni az embertelenséget, a háborút, cselekednünk is kell ellene. 1970-tól máig tagja a Vígnek. Minőség, hűség, tisztesség: Kern András védjegyei. 


Azon a bizonyos Ki mit tud-on történetesen lámpaernyőt kapott ajándékba parádés paródiájáért. A kellékesben szintúgy lámpaernyőt (hm) köt a derekára, Maja Mihajlovna Pliszeckaja (1925-2015; minden idők egyik leghíresebb táncosnője) alakját idézi meg. „Egy senki több lett mindenkinél!” Nincs lehetetlen. 

 

Szenkovits Péter
Kép: Kern András A kellékesben – Fotó: Orlai Produkciós Iroda 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.