km/óra
  2020.12.01., kedd  •  Elza napja
Kerekes Band: hazajárunk Szombathelyre - ismét fellép a karneválon a zenekar

Kerekes Band: hazajárunk Szombathelyre - ismét fellép a karneválon a zenekar

A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band útja a fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól a világzenei nagyszínpadokig több mint 20 évet ölel fel. Ezalatt a több mint két évtized alatt hozták létre azt a hangzást, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzenei színtéren. A zenekar énekese, Fehér Zsombor a Savaria Fórumnak adott exkluzív interjút.

Az 1995-ben Egerben alakult Kerekes Bandnek eddig kilenc sorlemeze jelent meg, amelyből három aranylemez, egy platinalemez lett, kettő pedig elnyerte a Fonogram-díjat. ‘Pimasz’ című bemutatkozó lemezüket az angol Songlines magazine 2005 legjobb lemezei közé választotta, Back to Folk lemezük pedig az európai világzenei chartlista 6. helyéig jutott. 2008-ban a Kerekes Bandet Magyarország kulturális nagykövetévé választották. Eddig 26 országban léptek fel Jamaicától Kazahsztánig, Írországtól Spanyolországig. Zenéjük az Argo2 című közönségfilm filmzenéje, Kábé23 címmel pedig könyv is jelent meg róluk.
 

- Idén 20 éves a Savaria Karnevál. A zenekar történetében mennyire meghatározó és mennyire számít hazai pályának Szombathely és az itteni közönség? 


- Úgy érezzük, hogy „hazajárunk” Szombathelyre, bár városunktól nincs országon belül messzebb. Ez a karnevál tényleg karnevál, nem csak egy fesztivál a sok közül. Imádom, ahogy felvonulnak a különböző népek, akikből természetesen a kedvenceim a szkíták, hunok és az ősmagyarok. Felemelő volt látni, hogy egy város lakossága mennyire magáénak érzi ezt a fesztivált. Még a gyerekkocsis kisgyerekek is kaptak valamilyen jelmezt, az őket tologató tógás szüleikről nem is beszélve. Ez azért már jelent valamit. 


- A zenekar és a karnevál is sokat változott, fejlődött. Mi az a hangszeres, hangtechnikai vagy látványbeli változás, amit idén a közönség is átélhet, megtapasztalhat?


- Idén jelent meg a ReWind c. lemezünk, amely kizárólag feldolgozásokat tartalmaz. Ez egy exkluzív megjelenésű, 300 példányos és egyedi, audiofil vinyl, mivel a narancs és a lila színek préselése véletlenszerű eredményt ad minden egyes lemeznél. A lemez tisztelgés a Kerekes Band által kedvelt magyar és külföldi előadók előtt. Erről a lemezről hallhatnak a Savarián három dalt is, amelyből kettőt a lemezen is szereplő Baricz Gergő fog énekelni.


- Mi az, ami a legmegnyerőbb lehet a külföldi közönségnek is a zenekarban?


- A germánoknak tartogatok egy Kraftwerk idézetet, a frankoknak biztosan tetszeni fog az elektromos duda a Daft Punk feldolgozásunkban, a longobárdoknak szóljon az AC/DC: It’s a Long Way to the Top című rockhimnusza Baricz Gergővel közösen. De az az előnyünk is meg van még mindig, hogy hangszeres a zenénk, így mindenki, nyelvtől, kultúrától függetlenül azt képzel bele egy-egy dallamunkba, amit éppen szeretne. Vagyis ez egy oda-vissza kapcsolat.


- Mikor lesztek láthatóak a Savaria Karneválon?


- A Fő téri Fórum színpadon lépünk fel a második napon, pénteken, 17 óra 30 perces kezdettel. Biztosan találkozni fogunk a közönségben visszatérő arcokkal, de bízunk benne, hogy új érdeklődők is lesznek a színpad előtt.

(Kéner Balázs)

Fotók: Mészáros Zsolt 

Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
Péntektől változtak a kapcsolattartási szabályok Ausztriában
November 27-től változtak a személyes kapcsolattartás szabályai a kijárási korlátozás idején. Az új rendelet értelmében a közeli hozzátartozók közé csak a szülők, gyermekek és testvérek tartoznak majd, a nagyszülők viszont vigyázhatnak kiskorú unokáikra. Péntektől a háztartások egyszerre csak egy vendéget fogadhatnak, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
Rendőrautók vettek körbe egy Volvót Szombathely határában – több embert előállítottak a járműből
Kőszeg felé tartott a 86-os és 87-es főút közös szakaszán, Szombathely határában egy Volvo személyautó, amikor hirtelen több rendőrautó kényszerítette megállásra a sofőrt.
Szerdán több szombathelyi utcában is áramszünet várható
Az E.On üzemszüneti értesítője szerint 2020. december 2, án, szerdán reggel 7.30-tól délután 13.30-ig az alábbi területeken lesz áramszünet a hálózat fejlesztése miatt:
legfrissebbek
145 új fertőzött Vasban, 3951 Magyarországon, 154-en meghaltak
3951 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 154 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 7079-ről 7224-re nőtt.
Jeles vadászok és trófeák a múzeum tárlatában
Vadászat - közel a természethez címmel nyílt kiállítás a Savaria Múzeumban. A vadászkamara támogatásával megvalósult tárlat túlnyomórészt a múzeum saját gyűjteményéből származó trófeákat, vadász-emlékeket és eszközöket mutat be. A kiállítás ugyan egyelőre nem látogatható, de az intézmény a közösségi felületein ízelítőt ad a látványos bemutatóból.
200 rászoruló család kap tűzifát Szombathelyen
Hosszú évek jó gyakorlatának megfelelően Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata kályhakész tűzifát biztosít a szociálisan rászoruló szombathelyi személyeknek, családoknak, áll a Városháza közleményében.
Parkolóból kanyarodott Mitsubishi elé egy Renault, egy VW is megrongálódott
A személyi sérülés nélküli baleset a szombathelyi Hollán Ernő utcában történt, ahol nagyobb torlódás alakult ki a csúcsidőben.
Kigyulladt egy autó Sótonyban, a sárvári tűzoltók eloltották a lángokat