km/óra
  2021.05.11., kedd  •  Ferenc napja
Kényszergyógykezelésre küldik a vádlottat, aki egy zöldségest akart kirabolni egy késsel

Kényszergyógykezelésre küldik a vádlottat, aki egy zöldségest akart kirabolni egy késsel

A Szombathelyi Törvényszék, mint másodfokú bíróság telekommunikációs eszköz útján megtartott nyilvános ülésén helybenhagyta a Szombathelyi Járásbíróság ítéletét, amelyben a vádlott kényszergyógykezelését rendelte el, olvasható az ügyészség közleményében.

 

A Szombathelyi Járásbíróság 2020. október 13-án kihirdetett ítéletével - büntethetőséget kizáró ok, kóros elmeállapot miatt - felmentette a vádlottat az ellene felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt emelt vád alól, és elrendelte az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben való kényszergyógykezelését. 


Mint azt korábban megírtuk, 2019. május 20-án a vádlott megjelent a szombathelyi vasútállomásnál található zöldséges üzletnél, kabátujjából kicsúsztatott egy körülbelül 10 cm pengehosszúságú kést, amelyet maga előtt tartva az eladónő felé irányított, és felszólította a bevétel átadására. A sértett azonban az oldalsó ajtón kimenekült az utcára, és segítségért kiáltott, miközben védekezésül egy ládák mozgatására használt kampót tartott a terhelt felé, és azt kiabálta neki, hogy menjen el. A vádlott erre hátrálni kezdett, de közben többször megfenyegette az eladónőt, hogy le fogja szúrni. A sértett kiabálására a szomszédos üzletekből többen kijöttek az utcára, ezért a vádlott elmenekült, a kasszában lévő bevétel átadására így nem került sor.


Az ítélet ellen a vádlott és védője bűncselekmény, illetve bizonyítottság hiánya miatti felmentés érdekében jelentett be fellebbezést.


A másodfokú bíróság végzésének indokolása szerint a járásbíróság indokolási kötelezettségének eleget tett, ennek körében kellően számot adott arról, hogy a vádlott tagadásával szemben milyen okok és bizonyítékok alapján állapította meg azt, hogy a vádlott a terhére rótt bűncselekményt elkövette; ugyanakkor beszámítási képességet kizáró kóros elmeállapota miatt - bűnössége nem volt megállapítható - felmentésének volt helye.

Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Megyei I. osztály: mindhárom dobogós nyerni tudott
A Sárvár a Lukácsháza, a Vép a Celldömölk otthonából vitte el a három pontot. A Király SE kiszakított a gólzsákot és egy híján egy tucat gólt szerezve nyert a Szarvaskend ellen. A Körmend egygólos sikert aratott a Csepreggel szemben a Jánosháza pedig a hét mérkőzés óta veretlen Büköt győzte le.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
Szombathely megint kimarad a kompenzációból
Közben Debrecennek újabb közel 3 milliárd forint jut, Nyugat-Magyarországon Zalaegerszeg és Sopron is plusztámogatásra számíthat.
Gulyás: augusztusig kellenek a védettségi igazolványok
Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Csonka Ernő: nem az ember a mérce
A százesztendős Csonka Ernő festőművész számára a csendet, a békét, a nyugalmat, a harmóniát párja, Gyöngyi asszony teremti meg szombathelyi, belvárosi, harmadik emeleti otthonukban.
Buffon távozik a Juventustól
A világbajnok kapus, Gianluigi Buffon az idény végén elhagyja a Juventus labdarúgócsapatát, de egyelőre nem szeretne visszavonulni.
Jön a digitális védettségi igazolvány
Sajtóhírek szerint napokon belül letölthető lesz az app.
Két hónapig nem adnának fizetést az Inter játékosainak
Nagy gondok vannak Milánóban.
Még nincs jelen az országban az indiai mutáns
Müller Cecília beszélt erről az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.