km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Kedden ülésezett a  Civil Fórum

Kedden ülésezett a Civil Fórum

A szerdai Civil Fórum kibővített ülésén két napirendi pont került terítékre: elsőként Putz Attila, a KOC Bizottság elnöke és Horváth Soma alpolgármester ismertette a civil szervezetek támogatásában életbe lépő változásokat, majd Nemény András polgármester, a Civil Fórum elnöke beszélt a rezsiemelkedés miatt nehéz helyzetbe kerülő szervezetek segítéséről.

Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke elsőként köszönetét fejezte ki, hogy a civil szervezek támogatására fordítható 12 millió forintos keretösszeget az önkormányzat továbbra sem csökkentette. A nehéz gazdasági helyzethez alkalmazkodva azonban ezt az összeget most másként osztották meg: az új pályázati kiírásban a szervezetek működési támogatására 8 millió, rendezvények szervezésére 4 millió forint jut. Mivel az ingyenes használatba adott ingatlanok karbantartásáért, felújításáért jog szerint az ingatlan aktuális használója a felelős, ezentúl karbantartásra, ingatlanfejlesztésre is lehet majd pályázni a szervezeteknek  – a működésre kiírt pályázat keretein belül. Horváth Soma alpolgármester elmondta, hogy a rendezvényekre szánt 4 millió forintra azok is pályázhatnak, akik már egyébként is kapnak támogatást. A pályázatok benyújtási határideje 2022. október 31. 


Ezután a civil szervezetek részére létrehozott új (ÖTR) Önkormányzati Támogatási Rendszer felületének megújításáról adtak tájékoztatást: csupán az online felület, maga a támogatási rendszer nem változott. Az új, könnyebben kezelhető felület segítségével közvetlen kapcsolatban van az ügyfél és az ügyintéző, nem kell plusz levelezési rendszert bekapcsolni az ügyintézéshez. 


A második napirendi pont az energiaár-emelkedés miatt nehéz helyzetbe kerülő civil szervezetek támogatásáról szólt. Dr. Nemény András polgármester elmondta,  a Gazdaságvédelmi Munkacsoport letette az alapjait annak a takarékossági programnak, amit a szeptember 29-i közgyűlés elé terjesztenek majd. Ebben lesznek fájó döntések is, hiszen legalább 3,2 milliárd forintot kell megspórolni. A távhő árának 15-szörös emelkedése gyors értékmentő intézkedéseket igényelt: vannak intézmények, amik bezárnak a fűtési szezon végéig vagy csak bizonyos napokon üzemelnek home office-szal kombinálva, s vannak, melyek összeköltöznek más munkahelyekkel, így nagyobb kihasználtságú tereket, intézményeket hozva létre. Ilyen jól kihasználható épület a Képtáré, a Vásárcsarnoké vagy a Sportházé. A polgármester szerint ez megoldás a civil szervezeteknél is. Fel kell mérni, hogy ha a rezsiemelkedés miatt nem tudja fenntartani egy szervezet jelenlegi helyét, kikkel tudna közös területet/épületet használni, mire van ehhez a lépéshez szüksége; illetve kik tudnak felajánlani más szervezetek részére is eleve fűtött ingatlant, ingatlanrészt. – Abban bízunk, hogy ez a megoldás átmeneti lesz, és csak márciusig tart. Most az a dolgunk, hogy kidolgozzuk ennek az átalakításnak a módszertanát – hangsúlyozta dr. Nemény András.

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
Villámok, viharos szél és jégeső is jöhet
Programajánló: kék séta, húsvétra hangolódás és ügyességi versenyek a Víztorony lábánál
Ezen a hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: kinyit a Víztorony és a KRESZ-park, megrendezik a kék sétát az autizmussal élőkért, húsvétra hangolódhatunk, a zenerajongókat koncertek várják, a gyerekeket pedig bábszínházba invitálják. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.