km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Kecskéket kapnak a szombathelyi segítők jóvoltából a dél-szudáni családok

Kecskéket kapnak a szombathelyi segítők jóvoltából a dél-szudáni családok

A Dél-Szudáni Karitász képviselőinek juttatott adományt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Ferenc pápa nemrégiben 20 kecskét ajándékozott az afrikai jótékonysági szervezetnek, amelyeket majd az ott élő, szociálisan rászoruló családokhoz juttatnak el. Dr. Székely János megyéspüspök öt, a megyeszékhely szervezete 10 állatot - azaz ezek árát - ajánlotta fel nekik. Egy kecske ott körülbelül annyit ér, mint itt egy autó, tehát hatalmas adomány a családoknak.

 

Az állatok árát adta át a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója a Dél-Szudánban működő karitász vezetőjének a sajtótájékoztatón. A jótékonysági akcióba a püspök is bekapcsolódott. Kecskét vásárolnak a mélyszegénységben élő szudáni családoknak.


Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök elmondta, hogy kicsit furán hangzik, hogy kecskemisszió, de az ottani szegény családokat próbálják meg oly módon segíteni, hogy egy-egy kecskét kap egy-egy család, s ezt ők anyagilag támogatják. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász jóvoltából 15 kecskét fognak most első körben finanszírozni.


Ötöt Székely János fizetett ki, a helyi karitász tízet, Ferenc pápa pedig 20 kecskét ajándékozott a szudániaknak. 


Az eseményen részt vett a Grazi Karitász vezetője is, az ő programjukba kapcsolódott be a szombathelyi szervezet, mert segíteni szerettek volna az ott élőknek. Szudán a polgárháború után két részre szakadt, az északi muszlim terület, a déli pedig keresztény, ők nagyon szegények. Itt is működik karitász szolgálat. Az ottani vezető vette át az adományt a FairPlay Kávézóban, ahol szudáni termelőktől származó kávébabból főzik a kávét. Minden csészényi fekete árát a Grazi Karitász közvetítésével visszajuttatják Dél-Szudánba a szükséget szenvedőkhöz.


Más módon is támogatják az ottani rászorulókat.


Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója hozzátette, hogy időnként visznek 100-200 csomag teát, ugyanennyi levendula illatzacskót, vagy amit a Nagylengyeli Szentcsalád Szociális Központ készít, újrahasznosított farmer kötényeket, párnákat a boltjaikba. A Grazi Karitásznak 20-25 boltja van, ezeket ott eladják, és tudják, hogy ami a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászból érkezik, annak a bevétele megy a dél-szudáni családok támogatására.


Az ottani kereskedők ajándékozzák majd a családoknak a kecskéket - tudtuk meg a tájékoztatón. Elhangzott, hogy ott egy kecske nagyjából annyit ér, mint itt egy autó. Aki hasonló módon szeretné támogatni a Dél-Szudánban élő szegény családokat, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznál jelentkezhet, örömmel várják a felajánlásokat.

 

Fotó: Dr. Székely János megyéspüspök Facebook-oldala

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.