km/óra
  2023.03.26., vasárnap  •  Emánuel napja
Kecskéket kapnak a szombathelyi segítők jóvoltából a dél-szudáni családok

Kecskéket kapnak a szombathelyi segítők jóvoltából a dél-szudáni családok

A Dél-Szudáni Karitász képviselőinek juttatott adományt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Ferenc pápa nemrégiben 20 kecskét ajándékozott az afrikai jótékonysági szervezetnek, amelyeket majd az ott élő, szociálisan rászoruló családokhoz juttatnak el. Dr. Székely János megyéspüspök öt, a megyeszékhely szervezete 10 állatot - azaz ezek árát - ajánlotta fel nekik. Egy kecske ott körülbelül annyit ér, mint itt egy autó, tehát hatalmas adomány a családoknak.

 

Az állatok árát adta át a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója a Dél-Szudánban működő karitász vezetőjének a sajtótájékoztatón. A jótékonysági akcióba a püspök is bekapcsolódott. Kecskét vásárolnak a mélyszegénységben élő szudáni családoknak.


Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök elmondta, hogy kicsit furán hangzik, hogy kecskemisszió, de az ottani szegény családokat próbálják meg oly módon segíteni, hogy egy-egy kecskét kap egy-egy család, s ezt ők anyagilag támogatják. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász jóvoltából 15 kecskét fognak most első körben finanszírozni.


Ötöt Székely János fizetett ki, a helyi karitász tízet, Ferenc pápa pedig 20 kecskét ajándékozott a szudániaknak. 


Az eseményen részt vett a Grazi Karitász vezetője is, az ő programjukba kapcsolódott be a szombathelyi szervezet, mert segíteni szerettek volna az ott élőknek. Szudán a polgárháború után két részre szakadt, az északi muszlim terület, a déli pedig keresztény, ők nagyon szegények. Itt is működik karitász szolgálat. Az ottani vezető vette át az adományt a FairPlay Kávézóban, ahol szudáni termelőktől származó kávébabból főzik a kávét. Minden csészényi fekete árát a Grazi Karitász közvetítésével visszajuttatják Dél-Szudánba a szükséget szenvedőkhöz.


Más módon is támogatják az ottani rászorulókat.


Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója hozzátette, hogy időnként visznek 100-200 csomag teát, ugyanennyi levendula illatzacskót, vagy amit a Nagylengyeli Szentcsalád Szociális Központ készít, újrahasznosított farmer kötényeket, párnákat a boltjaikba. A Grazi Karitásznak 20-25 boltja van, ezeket ott eladják, és tudják, hogy ami a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászból érkezik, annak a bevétele megy a dél-szudáni családok támogatására.


Az ottani kereskedők ajándékozzák majd a családoknak a kecskéket - tudtuk meg a tájékoztatón. Elhangzott, hogy ott egy kecske nagyjából annyit ér, mint itt egy autó. Aki hasonló módon szeretné támogatni a Dél-Szudánban élő szegény családokat, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznál jelentkezhet, örömmel várják a felajánlásokat.

 

Fotó: Dr. Székely János megyéspüspök Facebook-oldala

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
legfrissebbek
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Hiába vezetett sokáig, vereséget szenvedett a Falco a vasi klasszikuson
A címvédő 21 ponttal is vezetett, a Körmend azonban fordított és 80-87-re nyert az Aréna Savariában.
Sitkei Rockfesztivál 2023: Ossian, Lord, Beatrice, Zorall, Mobilmánia is fellép
Kettős jubileumra készül a Sitkei Rockfesztivált szervező Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület.
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.