km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Kecskéket kapnak a szombathelyi segítők jóvoltából a dél-szudáni családok

Kecskéket kapnak a szombathelyi segítők jóvoltából a dél-szudáni családok

A Dél-Szudáni Karitász képviselőinek juttatott adományt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Ferenc pápa nemrégiben 20 kecskét ajándékozott az afrikai jótékonysági szervezetnek, amelyeket majd az ott élő, szociálisan rászoruló családokhoz juttatnak el. Dr. Székely János megyéspüspök öt, a megyeszékhely szervezete 10 állatot - azaz ezek árát - ajánlotta fel nekik. Egy kecske ott körülbelül annyit ér, mint itt egy autó, tehát hatalmas adomány a családoknak.

 

Az állatok árát adta át a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója a Dél-Szudánban működő karitász vezetőjének a sajtótájékoztatón. A jótékonysági akcióba a püspök is bekapcsolódott. Kecskét vásárolnak a mélyszegénységben élő szudáni családoknak.


Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök elmondta, hogy kicsit furán hangzik, hogy kecskemisszió, de az ottani szegény családokat próbálják meg oly módon segíteni, hogy egy-egy kecskét kap egy-egy család, s ezt ők anyagilag támogatják. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász jóvoltából 15 kecskét fognak most első körben finanszírozni.


Ötöt Székely János fizetett ki, a helyi karitász tízet, Ferenc pápa pedig 20 kecskét ajándékozott a szudániaknak. 


Az eseményen részt vett a Grazi Karitász vezetője is, az ő programjukba kapcsolódott be a szombathelyi szervezet, mert segíteni szerettek volna az ott élőknek. Szudán a polgárháború után két részre szakadt, az északi muszlim terület, a déli pedig keresztény, ők nagyon szegények. Itt is működik karitász szolgálat. Az ottani vezető vette át az adományt a FairPlay Kávézóban, ahol szudáni termelőktől származó kávébabból főzik a kávét. Minden csészényi fekete árát a Grazi Karitász közvetítésével visszajuttatják Dél-Szudánba a szükséget szenvedőkhöz.


Más módon is támogatják az ottani rászorulókat.


Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója hozzátette, hogy időnként visznek 100-200 csomag teát, ugyanennyi levendula illatzacskót, vagy amit a Nagylengyeli Szentcsalád Szociális Központ készít, újrahasznosított farmer kötényeket, párnákat a boltjaikba. A Grazi Karitásznak 20-25 boltja van, ezeket ott eladják, és tudják, hogy ami a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászból érkezik, annak a bevétele megy a dél-szudáni családok támogatására.


Az ottani kereskedők ajándékozzák majd a családoknak a kecskéket - tudtuk meg a tájékoztatón. Elhangzott, hogy ott egy kecske nagyjából annyit ér, mint itt egy autó. Aki hasonló módon szeretné támogatni a Dél-Szudánban élő szegény családokat, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznál jelentkezhet, örömmel várják a felajánlásokat.

 

Fotó: Dr. Székely János megyéspüspök Facebook-oldala

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Decemberi közgyűlés: változó menetrend, pluszkiadások a nehéz gazdasági helyzetben
Elkezdődhet a szentkirályi bölcsőde tervezése, változik a Blaguss menetrendje Herényben, tovább működik az elekromos rollerkölcsönző-hálózat. Többek között ezek a témák szerepelnek a decemberi közgyűlés napirendjén. Novemberben nem tartott rendes ülést a szombathelyi képviselő-testület, ma két hónap aktuális ügyeit vitatják meg. 19 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyal a közgyűlés. A közgyűlést ezúttal is élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint honlapunkon is.
A Thököly utcai aluljárót és környékét takarították
A Thököly Imre utcai gyalogos aluljárót és annak környékét takarította ma a Szova NZrt., számolt be Horváth Soma alpolgármester Facebook-posztjában.
Zelenszkij lett az év embere a Time-nál
15 évvel azután, hogy a Time magazin Vlagyimir Putyint választotta meg az Év emberének, 2022-ben Volodmir Zelenszkijt és Ukrajna lelkét nevezte meg az év emberének - írja a Nyugat.
Rosszul lett és fának ütközött a sofőr Gencsapátiban
A Gyöngyösfalu felé tartó gépkocsi vezetője haladás közben rosszul lett és hozzátartozója elmondása alapján az eszméletét is elvesztette. A kocsiban két gyerek is ült, szabályosan bekötve, ők sérülés nélkül megúszták a balesetet.
Ketten megsérültek, amikor furgon elé hajtott egy személyautó Sárvárnál
Egy személyautó vezetője az Állj, elsőbbségadás kötelező! tábla ellenére hajtott rá Sárvár felől a 88-as főútra, egy menetirány szerint balról érkező furgon elé. Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt csütörtökön hajnalban a 88-as főút és a Szombathelyi utca kereszteződésében.