km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Berregnek a fűnyírók, szépülnek a játszóterek

Berregnek a fűnyírók, szépülnek a játszóterek

Elkezdte a parkfenntartó a fűnyírást a városban. Ez lesz a legfontosabb munka a következő hetekben, hiszen a tavaszi eső és a napsütés beindítja a vegetációt. Emellett folyamatosan végzik a játszóterek karbantartását és a virágágyások gyommentesítését. A munkába ezúttal is bekapcsolódnak a FÉHE közfoglalkoztatottjai és a Hárofit dolgozói is.

 

Berregnek a fűnyírók Oladon, a belvárosban, a Joskar-Ola lakótelepen és Herényben, ezekben a napokban itt dolgoznak a SZOMPARK munkatársai, valamint a FÉHE és a SZOVA alvállalkozói. Heti terv alapján haladnak. Ezzel párhuzamosan zajlik a játszóterek karbantartása az önkormányzat megrendelésére: felássák és feltöltik a homokozókat, lazítják az ütéscsillapítókat, javítják a hibás kerítéselemeket, padokat, zárszerkezeteket, cserélik az elhasználódott játékokat. 


– Ezt a munkát egész évben végezzük, de tavasszal nagyobb erőkkel, hiszen ilyenkor még kevésbé forgalmasak a város játszóterei. Ha melegebbre fordul az idő, a családok rendezett környezetben kapcsolódhatnak ki. Szerencsére a rongálás alig jellemző, legfeljebb a padok, kerítések esetében kell emiatt javítási munkákat végeznünk, a játékokat inkább a természetes elhasználódás okán kell itt-ott cserélni – mondta el Kiss Dávid, a SZOMPARK ügyvezetője.


A játszóterek karbantartásában részt vesznek a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. közfoglalkoztatottjai és a Hátrányos Helyzetű Roma Fiatalokat Támogató Közhasznú Egyesület dolgozói. Elvégzik az általános takarítást, szemetet szednek, gazolnak.


– Közfoglalkoztatottjaink köztisztasági feladatokat végeznek a város zöldfelületein. A SZOMPARK-tól kapjuk a területeket a heti ütemterv és lakossági bejelentések alapján. Dolgozóink mindannyian nehéz sorsú, zömmel hajléktalan emberek. A köz érdekében végzett, látványos eredménnyel járó munkájuk nemcsak hozzájárul a rendezettebb környezethez, de a velük szemben gyakori előítéleteket is csökkenti, hiszen a lakosság látja, tevékenységük mennyire hasznos és értékes – fogalmazott Németh Klára, a FÉHE ügyvezetője. Télen havat takarítanak, a lomtalanítás után összeszedik a hátramaradt hulladékot, narancssárga zsákokba gyűjtik a szemetet az utak mentén, parkokban, játszótereken. 


A szeles idő miatt sok bejelentés érkezik ezekben a napokban a parkfenntartóhoz lelógó, letört ágakról, dolgozóik ezeket is eltávolítják. Gyommentesítést végeznek a járdaszigetek, körforgalmak virágágyásaiban, májusban pedig elkezdik az egynyári növények ültetését.

 

Fotó: Facebook

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen
Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.
Áprilisban nyílik Kardos Tamás fotókiállítása
2023. április 3-án (hétfőn) 15.30 órakor nyílik Kardos Tamás Utazásaim a nagyvilágban című önálló fotókiállítása az ELTE Savaria Egyetemi Központban.
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.