km/óra
  2022.10.06., csütörtök  •  Brúnó, Renáta napja
Kapus, edző, példakép: felavatták Szarka Zoltán emléktábláját

Kapus, edző, példakép: felavatták Szarka Zoltán emléktábláját

Emléktáblát állítottak a Haladás és a magyar olimpiai válogatott egykori kapusának, Szarka Zoltánnak a Haladás Sportkomplexumnál. Az avatást pénteken tartották a 2016-ban elhunyt kiváló sportoló 80. születésnapján.

A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület így foglalta össze Szarka Zoltán pályafutását: "Szombathelyi egyesület színeiben – a kalapácsvető Pars Krisztián mellett – csak Szarka Zoltán, a Haladás legendás kapusa nyert aranyérmet az ötkarikás játékokon. Az egykori kiváló labdarúgó egyesületünk alapító tagja volt és haláláig az elnökségünkben is tevékenykedett. Születésének 80. évfordulóján szeretnénk méltó módon megemlékezni róla, emléktábla állítással tisztelgünk életműve előtt. Szarka Zoltán egész életpályája – pályán belül és kívül egyaránt – igazi követendő példa lehet a mai fiatalok számára. Sportszerű életvitelének köszönhetően még 55 éves korában is aktívan sportolt. Pályafutásának megkoronázását a mexikói olimpián szerzett olimpiai bajnoki cím jelenti. Később edzőként is maradandót alkotott, többek között nevelőedzője volt a 108-szoros válogatott Király Gábornak, akinek ő indította el kivételes sportpályafutását. Egyesületünk egyik legfontosabb célja a hagyományőrzés, a múlt emlékeinek ápolásán keresztül a jövőt építjük, hiteles példaképeket állítunk a jelen ifjúsága elé.


Szarka Zoltán bár Csornán született és Répcelakon gyerekeskedett, de élete leginkább Szombathelyhez kötődött, itt aratta legnagyobb sikereit a sportpályákon, itt alapított családot, itt vívott ki óriási tiszteletet magának. Az emléktábla méltó emléket fog jelenteni Mexikó olimpiai bajnokának. Ezt a megbecsülést Szarka Zoltán egész életével kiérdemelte."


 


Szarka Zoltán 1958-ban a Szombathelyi Dózsa csapatában kezdte a labdarúgást. 1961-ben innen került a Haladáshoz, ahol 244 első osztályú bajnoki mérkőzésen védett 19 éven át. Legnagyobb sikerük az 1975-ös MNK döntőbe jutás volt. 1983-tól még két idényen át játszott a Sabaria SE együttesében, majd 1988-1989-ben a burgenlandi tartományi bajnokságban szerepelő SC Nikitsch fejezte be aktív pályafutását.Szarka Zoltán lánya Tünde (balról a második), felesége Erzsébet asszony és fia, ifjabb Szarka Zoltán


A kiváló kapusról megemlékezett Gál László, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke, Sipos Jenő, az MSZ szóvivője, Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadéma főtitkára, Király Gábor, 108-szoros válogatott kapus, Szarka Zoltán egykoi tanítványa. A rendezvényen közreműkdött Devecsery László József Attila-díja író, költő. 


A táblát a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület és a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával állított a Haladás Sportkomplexumban.

 


Borítókép és belső kép: HVSE

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Nem nézhette meg elhunyt édesapja holttestét a járvány alatt, bántalmazta az orvost
A Sárvári Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat egy német nővel szemben, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Megújult a vezetékrendszer és a járda egy szakasza a Váci utcában
Befejeződött a vezetékrendszer felújítás és a járda egy szakasza is megújult a Váci Mihály utcában, osztotta meg a hírt közösségi oldalán Horváth Soma alpolgármester.
Vadbaleset, ittas vezetés, elütött kerékpáros – az elmúlt 24 óra rendőrségi hírei
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. október 5-én 5 óra és 2022. október 6-án 5 óra közötti időben kettő, könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik négy, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Elfogtak egy Top 50-es magyar bűnözőt, egy 52 éves körmendi férfit Németországban
Elfogtak egy körözött, a rendőrségi Top 50-es listán is szereplő körmendi férfit Németországban - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu oldalon.
Aradi vértanúk: felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az Országház előtt
Katonai tiszteletadás mellett, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján, csütörtök reggel az Országház előtti Kossuth Lajos téren.