km/óra
  2021.04.21., szerda  •  Konrád napja
Kanapészínház és #kulturkaranten: az online térbe költöztek a színházak

Kanapészínház és #kulturkaranten: az online térbe költöztek a színházak

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések egyike, hogy bezártak a kulturális intézmények, a mozik, a színházak, a szórakozóhelyek. Egyre több művész csatlakozik a #maradjotthon-mozgalomhoz.

A járvány nagy vesztesei a művészek és a szórakoztatóiparban dolgozók. Rengeteg olyan bejegyzés látható a neten, amelyből szomorú helyzetjelentés olvasható. Nincs munka, nincs fellépés, se előadás. Kelemen Zoltánt, a Weöres Sándor Színház színészét otthonában hívtuk fel. A család ellátása mellett saját projektjein gondolkodik, tervezget, alkot, ahogy mindig. 


–  Már gondoltam korábban is arra, hogy megcsináljuk élőben a Tenger-szemben előadást online, ami lett volna a színházban. Ezt felülírta az élet, mert Ricsi, az előadás másik szereplője (Varga Richárd – énekes, dalszerző, tanár) nem Szombathelyen él. Nem áll távol tőlem, még koronavírus-járvány helyzettől vagy karanténtól függetlenül sem az alkotás. Volt egy időszak, amikor gyakran tettem föl saját magam készítette versvideókat. Ezeket egy régi, alig működő okostelefonnal vettem fel. De mondom, ez nem a vírussal függ össze, ezt a sorozatot eleve folytatnám. Néhány napja végül is rögzítettem egy Ady-verset, ami szerintem nagyon aktuális ezekben az időkben. Meg lehet találni az oldalamon. Egyelőre folyamatosan lefagy a telefonom, ez csak a gond. A későbbiekben igyekszem ehhez hasonló videókat feltölteni, amit saját magamnak is archiválok, ez egyfajta öndokumentum az önámításomnak, másrészt pedig valamiféle kordokumentum.


A Mesebolt Bábszínház művészei sajátos módon tartják a kapcsolatot a közönséggel. A kertből, a nappaliból, a dolgozószobából jelentkeznek be telefonon. Mesékkel, gyerekeknek szánt történetek felolvasásával segítenek, hogy hasznosan teljen az idő. Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója úgy véli, ez egy spontán, de igazán jó döntés volt. 


– Mint minden területet, érzékenyen érintett minket is ez a dolog, hiszen egy Tamkó Sirató-versösszeállításon vagyunk túl. Már igazgatói „előmegnézésen” van túl a darab. Tehát a nagy véghajrába futottunk volna bele a próbaidőszakkal. Most ezt a munkát egyéni munkával viszik tovább a színészek, egyéni ének-korrepetícióval, egyéni mozgáselemekkel. Szövegmemorizálással. A rendező és a zeneszerző telefonon, skype-on rendelkezésre áll, ha bármi kérdés van. Ha visszaáll a természetes rendje az életünknek, akkor fel tudjuk venni a munka fonalát. Ahol izolálni tudjuk a munkaterületeket, ott a gyártást folytatjuk, ameddig lehetséges. Itt egyetlen ember van egy helyen. A múlt héten stábértekezleten a vezetőség és a szervezés átbeszélték a teendőket. Végig kellett beszélni dolgokat, hogy a színészek milyen feladatokat lássanak el ebben az időszakban. Mindenkinek van okostelefonja, megvan az okossága is hozzá. Próbálunk hozzájárulni a szülői terhek csökkentéséhez azzal is, hogy mesét mondunk. Ez már a távoktatás része is lehet a kisebbek számára. A mobilalkalmazással feltöltik művészeink a felvételt, így a megfelelő linkre kattintva a gyerekek megnézhetik azt. Minden színészünk az otthoni, biztonságos környezetben mondja fel ezeket a meséket. Saját maga választja ki a könyveket. Remélem, élvezetes és színvonalas előadások lesznek ezek! 


Az Agora #kreativkaranten néven online foglalkozásokat tart kicsiknek, legutóbb csörgőlabdát készítettek. #kulturkaranten #otthonagora projektjük pedig zenés produkciókat hoz otthonainkba. A Weöres Sándor Színház pedig a legnagyobb videómegosztón hozzáférhetővé tette néhány előadását. A Vitéz Mihályt már így nézhette meg a közönség, vasárnap estig pedig a híres Mohácsi János rendezte Szentivánéji álom a kanapészínház következő darabja. 
 

Borítókép: Kelemen Zoltán (balról) a Weöres Sándor Színház egyik korábbi darabjában Fotó: Nagy Jácint 

 

Savaria Fórum 30. évfolyam 14. szám - 2021.04.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 14. szám - 2021.04.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szinte a teljes répcelaki tantestület otthon maradt, fegyelmit kapnak
A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola alsós tanárai közül egyetlen kivétellel senki nem ment ma be az intézménybe tanítani - értesült a Népszava.
Burgenland nem hosszabbít a lezáráson
Április 19-én véget ér a regionális zárlat, Burgenland nem követi Bécs és Alsó-Ausztria példáját, ahol május 2-ig meghosszabbították a lockdown-t, jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök. A lakosságot azonban gyakrabban teszteltetnék, olvasható az orf.at-n.
Ausztria keleti tartományaiban április 18-ig hosszabbítanák meg a lezárásokat
Ausztria mindhárom keleti tartománya, Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland is a jelenleg érvényben lévő járványügyi korlátozások meghosszabbítása mellett foglalt állást a kedden koradélután megkezdett egyeztetések során. A tartományok a lezárások április 18-ig való meghosszabbítását kérik a kormánytól, olvasható az orf.at-n.
Megyei I. osztály: a Csepreg megszakította a Király SE tavaszi veretlenségi sorozatát
A Celldömölk a Vasvár, a Szentgotthárd a Rábapaty elleni magabiztos sikerrel tartotta otthon a három pontot. A Kőszeg kétgólos hátrányból mentette döntetlenre találkozóját, de a Jánosháza és a Lukácsháza is megosztozott a pontokon.
Orbán: hétfőn nyitnak az óvodák és az alsó tagozatosok visszaülnek az iskolapadba
Három és félmillió oltásnál nyithatnak a teraszok – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Hétfőn az óvodák és az alsók nyitnak, a felsők csak május 10-én.
legfrissebbek
Híztak a magyarok a járvány alatt
Minden magyarnak átlagosan 2-5 kilóval nőtt a testsúlya a járvány alatt, miközben a mozgásszegény életmód miatt egyre többen küzdenek mozgásszervi panaszokkal.
E-autó futam érkezik a Hungaroringre
A Hungaroring is bekerült az idén rajtoló PURE ETCR-sorozat versenynaptárába.
A hetedik te magad légy: elhozta a kupát a Falco!
A Szolnok tükörsima legyőzése után a DEAC együttese ellen lépett pályára a Magyar Kupa fináléjában a Falco együttese. A debreceniek a másik vasi együttessel, a Körmenddel találkoztak a másik elődöntőben, és sima győzelem után kerültek a fináléba.
Uniós szabályozás védené a mesterséges intelligencia rendszereket
Az Európai Bizottság elsődleges célja, hogy korlátozza a magas kockázatú AI alkalmazások használatát.
Tudatos a brandépítés a Falconál
Tóth Kálmán, a Falco KC-t működtető gazdasági társaság felügyelőbizottsági elnöke még a kilencvenes években járt először Falco-meccsen, azóta fanatikus drukkere a sárga-feketéknek. A városi képviselő a helyszínen szurkolta végig a Magyar Kupa fináléját.