km/óra
  2022.07.05., kedd  •  Emese, Sarolta napja
Kanapészínház és #kulturkaranten: az online térbe költöztek a színházak

Kanapészínház és #kulturkaranten: az online térbe költöztek a színházak

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések egyike, hogy bezártak a kulturális intézmények, a mozik, a színházak, a szórakozóhelyek. Egyre több művész csatlakozik a #maradjotthon-mozgalomhoz.

A járvány nagy vesztesei a művészek és a szórakoztatóiparban dolgozók. Rengeteg olyan bejegyzés látható a neten, amelyből szomorú helyzetjelentés olvasható. Nincs munka, nincs fellépés, se előadás. Kelemen Zoltánt, a Weöres Sándor Színház színészét otthonában hívtuk fel. A család ellátása mellett saját projektjein gondolkodik, tervezget, alkot, ahogy mindig. 


–  Már gondoltam korábban is arra, hogy megcsináljuk élőben a Tenger-szemben előadást online, ami lett volna a színházban. Ezt felülírta az élet, mert Ricsi, az előadás másik szereplője (Varga Richárd – énekes, dalszerző, tanár) nem Szombathelyen él. Nem áll távol tőlem, még koronavírus-járvány helyzettől vagy karanténtól függetlenül sem az alkotás. Volt egy időszak, amikor gyakran tettem föl saját magam készítette versvideókat. Ezeket egy régi, alig működő okostelefonnal vettem fel. De mondom, ez nem a vírussal függ össze, ezt a sorozatot eleve folytatnám. Néhány napja végül is rögzítettem egy Ady-verset, ami szerintem nagyon aktuális ezekben az időkben. Meg lehet találni az oldalamon. Egyelőre folyamatosan lefagy a telefonom, ez csak a gond. A későbbiekben igyekszem ehhez hasonló videókat feltölteni, amit saját magamnak is archiválok, ez egyfajta öndokumentum az önámításomnak, másrészt pedig valamiféle kordokumentum.


A Mesebolt Bábszínház művészei sajátos módon tartják a kapcsolatot a közönséggel. A kertből, a nappaliból, a dolgozószobából jelentkeznek be telefonon. Mesékkel, gyerekeknek szánt történetek felolvasásával segítenek, hogy hasznosan teljen az idő. Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója úgy véli, ez egy spontán, de igazán jó döntés volt. 


– Mint minden területet, érzékenyen érintett minket is ez a dolog, hiszen egy Tamkó Sirató-versösszeállításon vagyunk túl. Már igazgatói „előmegnézésen” van túl a darab. Tehát a nagy véghajrába futottunk volna bele a próbaidőszakkal. Most ezt a munkát egyéni munkával viszik tovább a színészek, egyéni ének-korrepetícióval, egyéni mozgáselemekkel. Szövegmemorizálással. A rendező és a zeneszerző telefonon, skype-on rendelkezésre áll, ha bármi kérdés van. Ha visszaáll a természetes rendje az életünknek, akkor fel tudjuk venni a munka fonalát. Ahol izolálni tudjuk a munkaterületeket, ott a gyártást folytatjuk, ameddig lehetséges. Itt egyetlen ember van egy helyen. A múlt héten stábértekezleten a vezetőség és a szervezés átbeszélték a teendőket. Végig kellett beszélni dolgokat, hogy a színészek milyen feladatokat lássanak el ebben az időszakban. Mindenkinek van okostelefonja, megvan az okossága is hozzá. Próbálunk hozzájárulni a szülői terhek csökkentéséhez azzal is, hogy mesét mondunk. Ez már a távoktatás része is lehet a kisebbek számára. A mobilalkalmazással feltöltik művészeink a felvételt, így a megfelelő linkre kattintva a gyerekek megnézhetik azt. Minden színészünk az otthoni, biztonságos környezetben mondja fel ezeket a meséket. Saját maga választja ki a könyveket. Remélem, élvezetes és színvonalas előadások lesznek ezek! 


Az Agora #kreativkaranten néven online foglalkozásokat tart kicsiknek, legutóbb csörgőlabdát készítettek. #kulturkaranten #otthonagora projektjük pedig zenés produkciókat hoz otthonainkba. A Weöres Sándor Színház pedig a legnagyobb videómegosztón hozzáférhetővé tette néhány előadását. A Vitéz Mihályt már így nézhette meg a közönség, vasárnap estig pedig a híres Mohácsi János rendezte Szentivánéji álom a kanapészínház következő darabja. 
 

Borítókép: Kelemen Zoltán (balról) a Weöres Sándor Színház egyik korábbi darabjában Fotó: Nagy Jácint 

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 25.szám - 2022.07.01.
Savaria Fórum 31. évfolyam 25.szám - 2022.07.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elektronikai hulladékgyűjtéset szervez júliusban és szeptemberben a SZOMHULL
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Legfrissebb anyakönyvi hírek:
Telt házzal indult a Nyitott Városháza Teraszkoncert-sorozat
Szent László napot tartottak Zanaton, a városrész templomának védőszentje tiszteletére
Újév napján bántalmazott egy ápolónőt a Markusovszky kórházban
A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt 60 nap elzárásra ítélt egy büntetett előéletű nőt, közölte a Szombathelyi Törvényszék.