km/óra
  2021.10.22., péntek  •  Előd napja
Kanapészínház és #kulturkaranten: az online térbe költöztek a színházak

Kanapészínház és #kulturkaranten: az online térbe költöztek a színházak

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések egyike, hogy bezártak a kulturális intézmények, a mozik, a színházak, a szórakozóhelyek. Egyre több művész csatlakozik a #maradjotthon-mozgalomhoz.

A járvány nagy vesztesei a művészek és a szórakoztatóiparban dolgozók. Rengeteg olyan bejegyzés látható a neten, amelyből szomorú helyzetjelentés olvasható. Nincs munka, nincs fellépés, se előadás. Kelemen Zoltánt, a Weöres Sándor Színház színészét otthonában hívtuk fel. A család ellátása mellett saját projektjein gondolkodik, tervezget, alkot, ahogy mindig. 


–  Már gondoltam korábban is arra, hogy megcsináljuk élőben a Tenger-szemben előadást online, ami lett volna a színházban. Ezt felülírta az élet, mert Ricsi, az előadás másik szereplője (Varga Richárd – énekes, dalszerző, tanár) nem Szombathelyen él. Nem áll távol tőlem, még koronavírus-járvány helyzettől vagy karanténtól függetlenül sem az alkotás. Volt egy időszak, amikor gyakran tettem föl saját magam készítette versvideókat. Ezeket egy régi, alig működő okostelefonnal vettem fel. De mondom, ez nem a vírussal függ össze, ezt a sorozatot eleve folytatnám. Néhány napja végül is rögzítettem egy Ady-verset, ami szerintem nagyon aktuális ezekben az időkben. Meg lehet találni az oldalamon. Egyelőre folyamatosan lefagy a telefonom, ez csak a gond. A későbbiekben igyekszem ehhez hasonló videókat feltölteni, amit saját magamnak is archiválok, ez egyfajta öndokumentum az önámításomnak, másrészt pedig valamiféle kordokumentum.


A Mesebolt Bábszínház művészei sajátos módon tartják a kapcsolatot a közönséggel. A kertből, a nappaliból, a dolgozószobából jelentkeznek be telefonon. Mesékkel, gyerekeknek szánt történetek felolvasásával segítenek, hogy hasznosan teljen az idő. Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója úgy véli, ez egy spontán, de igazán jó döntés volt. 


– Mint minden területet, érzékenyen érintett minket is ez a dolog, hiszen egy Tamkó Sirató-versösszeállításon vagyunk túl. Már igazgatói „előmegnézésen” van túl a darab. Tehát a nagy véghajrába futottunk volna bele a próbaidőszakkal. Most ezt a munkát egyéni munkával viszik tovább a színészek, egyéni ének-korrepetícióval, egyéni mozgáselemekkel. Szövegmemorizálással. A rendező és a zeneszerző telefonon, skype-on rendelkezésre áll, ha bármi kérdés van. Ha visszaáll a természetes rendje az életünknek, akkor fel tudjuk venni a munka fonalát. Ahol izolálni tudjuk a munkaterületeket, ott a gyártást folytatjuk, ameddig lehetséges. Itt egyetlen ember van egy helyen. A múlt héten stábértekezleten a vezetőség és a szervezés átbeszélték a teendőket. Végig kellett beszélni dolgokat, hogy a színészek milyen feladatokat lássanak el ebben az időszakban. Mindenkinek van okostelefonja, megvan az okossága is hozzá. Próbálunk hozzájárulni a szülői terhek csökkentéséhez azzal is, hogy mesét mondunk. Ez már a távoktatás része is lehet a kisebbek számára. A mobilalkalmazással feltöltik művészeink a felvételt, így a megfelelő linkre kattintva a gyerekek megnézhetik azt. Minden színészünk az otthoni, biztonságos környezetben mondja fel ezeket a meséket. Saját maga választja ki a könyveket. Remélem, élvezetes és színvonalas előadások lesznek ezek! 


Az Agora #kreativkaranten néven online foglalkozásokat tart kicsiknek, legutóbb csörgőlabdát készítettek. #kulturkaranten #otthonagora projektjük pedig zenés produkciókat hoz otthonainkba. A Weöres Sándor Színház pedig a legnagyobb videómegosztón hozzáférhetővé tette néhány előadását. A Vitéz Mihályt már így nézhette meg a közönség, vasárnap estig pedig a híres Mohácsi János rendezte Szentivánéji álom a kanapészínház következő darabja. 
 

Borítókép: Kelemen Zoltán (balról) a Weöres Sándor Színház egyik korábbi darabjában Fotó: Nagy Jácint 

 

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Ruha nélkül vezetett a kamion elé hajtó sofőr, halottat találtak a férfi lakóhelyén
Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés egy délelőtt felfedezett Veszprém megyei haláleset és a reggeli, nemeskeresztúri halálos közlekedési baleset között, de az eset furcsaságai miatt valószínűsíthető, hogy nem véletlen egybeesésről van szó.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Alec Baldwin halálos balesetet okozott
A színész a forgatásán lelőtte az operatőrét egy biztosítottnak hitt kellékfegyverrel.
Tapssal búcsúztatták Angela Merkelt
Az Európai Unió tagállamainak vezetői állva tapsolva búcsúztatták pénteken brüsszeli csúcstalálkozójukon a 16 év kormányzás után visszavonuló Angela Merkel német kancellárt.
Plusz pénz jár az oltás mellett kampányoló orvosoknak
Legalább heti két órát kell a vakcina mellett kampányolni a jutalomért.
Hivatalosan is megnyílt a város szíve
1,6 milliárd uniós, valamint 508 millió városi forrásból újult meg a szombathelyi Vásárcsarnok. A korszerű épületegyüttesben 200 őstermelő, kistermelő és kereskedő kínálja portékáját. A felújított piac ünnepélyes megnyitóját ma tartották.
Kitüntetéseket adtak át a megyeházán a nemzeti ünnep alkalmából
Megemlékezést tartott a Vas Megyei Önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából a Megyeházán ma délelőtt. Kitüntetéseket is átadtak: 15-en részesültek elismerésben a megye érdekében végzett, kimagasló színvonalú tevékenységükért.