km/óra
  2021.01.27., szerda  •  Angelika napja
Kanapészínház és #kulturkaranten: az online térbe költöztek a színházak

Kanapészínház és #kulturkaranten: az online térbe költöztek a színházak

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések egyike, hogy bezártak a kulturális intézmények, a mozik, a színházak, a szórakozóhelyek. Egyre több művész csatlakozik a #maradjotthon-mozgalomhoz.

A járvány nagy vesztesei a művészek és a szórakoztatóiparban dolgozók. Rengeteg olyan bejegyzés látható a neten, amelyből szomorú helyzetjelentés olvasható. Nincs munka, nincs fellépés, se előadás. Kelemen Zoltánt, a Weöres Sándor Színház színészét otthonában hívtuk fel. A család ellátása mellett saját projektjein gondolkodik, tervezget, alkot, ahogy mindig. 


–  Már gondoltam korábban is arra, hogy megcsináljuk élőben a Tenger-szemben előadást online, ami lett volna a színházban. Ezt felülírta az élet, mert Ricsi, az előadás másik szereplője (Varga Richárd – énekes, dalszerző, tanár) nem Szombathelyen él. Nem áll távol tőlem, még koronavírus-járvány helyzettől vagy karanténtól függetlenül sem az alkotás. Volt egy időszak, amikor gyakran tettem föl saját magam készítette versvideókat. Ezeket egy régi, alig működő okostelefonnal vettem fel. De mondom, ez nem a vírussal függ össze, ezt a sorozatot eleve folytatnám. Néhány napja végül is rögzítettem egy Ady-verset, ami szerintem nagyon aktuális ezekben az időkben. Meg lehet találni az oldalamon. Egyelőre folyamatosan lefagy a telefonom, ez csak a gond. A későbbiekben igyekszem ehhez hasonló videókat feltölteni, amit saját magamnak is archiválok, ez egyfajta öndokumentum az önámításomnak, másrészt pedig valamiféle kordokumentum.


A Mesebolt Bábszínház művészei sajátos módon tartják a kapcsolatot a közönséggel. A kertből, a nappaliból, a dolgozószobából jelentkeznek be telefonon. Mesékkel, gyerekeknek szánt történetek felolvasásával segítenek, hogy hasznosan teljen az idő. Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója úgy véli, ez egy spontán, de igazán jó döntés volt. 


– Mint minden területet, érzékenyen érintett minket is ez a dolog, hiszen egy Tamkó Sirató-versösszeállításon vagyunk túl. Már igazgatói „előmegnézésen” van túl a darab. Tehát a nagy véghajrába futottunk volna bele a próbaidőszakkal. Most ezt a munkát egyéni munkával viszik tovább a színészek, egyéni ének-korrepetícióval, egyéni mozgáselemekkel. Szövegmemorizálással. A rendező és a zeneszerző telefonon, skype-on rendelkezésre áll, ha bármi kérdés van. Ha visszaáll a természetes rendje az életünknek, akkor fel tudjuk venni a munka fonalát. Ahol izolálni tudjuk a munkaterületeket, ott a gyártást folytatjuk, ameddig lehetséges. Itt egyetlen ember van egy helyen. A múlt héten stábértekezleten a vezetőség és a szervezés átbeszélték a teendőket. Végig kellett beszélni dolgokat, hogy a színészek milyen feladatokat lássanak el ebben az időszakban. Mindenkinek van okostelefonja, megvan az okossága is hozzá. Próbálunk hozzájárulni a szülői terhek csökkentéséhez azzal is, hogy mesét mondunk. Ez már a távoktatás része is lehet a kisebbek számára. A mobilalkalmazással feltöltik művészeink a felvételt, így a megfelelő linkre kattintva a gyerekek megnézhetik azt. Minden színészünk az otthoni, biztonságos környezetben mondja fel ezeket a meséket. Saját maga választja ki a könyveket. Remélem, élvezetes és színvonalas előadások lesznek ezek! 


Az Agora #kreativkaranten néven online foglalkozásokat tart kicsiknek, legutóbb csörgőlabdát készítettek. #kulturkaranten #otthonagora projektjük pedig zenés produkciókat hoz otthonainkba. A Weöres Sándor Színház pedig a legnagyobb videómegosztón hozzáférhetővé tette néhány előadását. A Vitéz Mihályt már így nézhette meg a közönség, vasárnap estig pedig a híres Mohácsi János rendezte Szentivánéji álom a kanapészínház következő darabja. 
 

Borítókép: Kelemen Zoltán (balról) a Weöres Sándor Színház egyik korábbi darabjában Fotó: Nagy Jácint 

 

Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
Botrány robbant ki Ausztiában a koronavírus elleni oltások beadása körül, Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.
legfrissebbek
Bezárták az ausztriai edzőtábort, hazatért a magyar cselgáncsválogatott
Idő előtt hazakényszerült az ausztriai nemzetközi edzőtáborból a magyar cselgáncsválogatott.
Magabiztos Falco-győzelem az Alba elleni rangadón
A rendkívül hullámzó találkozón a Falco bizonyult kiegyensúlyozottabbnak és stabilabbnak, ez pedig győzelmet ért Forray Gábor együttese ellen.
Kaliforniában felfüggesztették a karantént
Kalifornia államban felfüggesztették a koronavírus-járvány miatt december elején bevezetett karantént - közölte Gavin Newsom kormányzó.
Kásler: az angliai mutáció ellen is hatékony készítményt engedélyeztek Magyarországon
Engedélyeztek Magyarországon egy, a koronavírus új típusú, angliai mutációja ellen is hatékony készítményt - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden a Facebook-oldalán. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel azt közölte: az egyik leghatékonyabb Covid-ellenes hatóanyag első szállítmánya szerdán érkezik.
Továbbra is az FC Barcelona a leggazdagabb futballklub
A koronavírus-járvány miatti bevételkiesések ellenére továbbra is az FC Barcelona vezeti a leggazdagabb futballklubok listáját a Real Madrid és a Bayern München előtt.