km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Pazar természeti környezetben várja az olvasókat a fiókkönyvtár

Pazar természeti környezetben várja az olvasókat a fiókkönyvtár

Átadták a kámoni fiókkönyvtár vadonatúj épületét. Mától már várják az olvasókat a pazar természeti környezetben, az arborétum szomszédságában, a hét négy napján. A hagyományos szolgáltatások mellett - a zöldkönyvtári funkcióból adódóan - olyan programokat, klubfoglalkozásokat, előadásokat szerveznek majd, amelyek összhangban állnak a környezettudatos szemlélettel.

 

2017-ben merült fel az ötlet, hogy a leromlott állapotú Szófia utcai fiókkönyvtár számára egy teljesen új épületet hozzanak létre a Kámon-herényi városrészen. Az építkezés 2019 őszén indult, és már tavaly befejeződött, megnyitását azonban a járványhelyzet nem tette lehetővé, egészen máig.


A szűk körű megnyitón dr. Nemény András személyes hangú köszöntőjében arról beszélt: lenyűgözte az új könyvtár látványa, hangulata, igazi érték, a természet és a kultúra csodálatos egyvelege jött létre ezzel. Hozzátette, a könyvtár hihetetlen érték, úgy képzelte mindig, hogy olyan, mint egy univerzum, ahol az egyes könyvek egy-egy külön világ.


Az új fiókkönyvtárban elérhetők a hagyományos szolgáltatások, mint a kölcsönzés, a helyben használat és a tájékoztatás, ugyanakkor zöldkönyvtárként nagy figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra és a környezettudatosságra. Ennek jegyében a gyerekektől az idősebb korosztályig mindenkit színes programokkal várnak majd, és nem csak a környéken lakókat.


Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója is kiemelte, hogy a környezethez illő programokat szerveznek ide, lesznek ökoesték, klubfoglalkozások, könyvtári táborok. 


Két könyvtáros dolgozik az új épületben, az olvasókat kedden, szerdán, pénteken és szombaton 13-tól 18 óráig várják.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen
Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.
Áprilisban nyílik Kardos Tamás fotókiállítása
2023. április 3-án (hétfőn) 15.30 órakor nyílik Kardos Tamás Utazásaim a nagyvilágban című önálló fotókiállítása az ELTE Savaria Egyetemi Központban.
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.