km/óra
  2022.10.03., hétfő  •  Helga napja
Júniusi közgyűlés: orvosi ügyelet, Savaria Mozi, Haladás-támogatás, névhasználat

Júniusi közgyűlés: orvosi ügyelet, Savaria Mozi, Haladás-támogatás, névhasználat

Két fajsúlyosnak ígérkező pontot is levett a napirendről a szombathelyi közgyűlés a keddi ülés legelején. Bár előterjesztés volt róla, végül nem tárgyaltak az Aréna és a Rákóczi utca között kialakítandó sétányról, és a közművelődési rendelet megalkotását is elnapolták. Előkészítetlenségre hivatkozva Rettegi Attila szerette volna levetetni a belvárosi mozi kávézójával, illetve az egész filmszínháznak a hasznosításával kapcsolatos előterjesztést is, ám a baloldal nem engedett, és napirenden tartotta.


Az előző közgyűlés óta eltelt időszak eseményeivel kapcsolatos napirendi pontnál hosszasan vitatkoztak a politikusok az orvosi ügyeletről (lásd külön írásunkat). Koczka Tibor felvetésére a testület megvizsgálja, miként juthat hozzá egy herényi ingatlanhoz a város azért, hogy azt a városrész kulturális egyesülete közreműködésével a Lakiteleki Népfőiskola országos hálózatának helyszíneként hasznosítsa.

Dr. Nemény András emlékeztetett rá, hogy lejárnak a kiskerti szerződések, ezért javasolta, hogy azok meghosszabbítására készüljön egy előterjesztés a következő ülésre. Dr. László Győző arról beszélt, hogy nagy igény lenne a Domus üzletközpontban egy kormányablakra és egy szolgáltatói ügyfélszolgálatra, ezért nem fogadta el az előterjesztésben szereplő magyarázatot, miszerint nincs mód azok kialakítására. Kérte, hogy derüljön ki, mik a feltételei, hogy lépni lehessen. Ehhez csatlakozott Horváth Soma is, aki egy munkacsoportot is felállíttatott ez ügyben. Kopcsándi József felvetette, hogy egyes szociális bérlakások környéke élhetetlenné vált a beilleszkedni nem tudó lakók miatt. Megkérte a polgármestert, hogy készüljön egy kimutatás arról, ki mennyi lakbérrel tartozik, hogyan lehet ezt behajtani, illetve mit lehet tenni a többi lakó nyugalmáért. Felelősséggel tartozunk a közösségekért – hangsúlyozta. Ágh Ernő a Szent Kvirin-emlékünnepség méltó szintre emeléséért lobbizott, ezért szorgalmazta, hogy az AGORA rendezvényei között nevesítve szerepeljen. Ötletét mindenki támogatta.


Vita a parkfenntartásról

Kelemen Krisztián szerint a parkfenntartásra sokkal nagyobb gondot kell fordítani az eddiginél. Egy munkacsoport felállítását javasolta azért, hogy az felmérje a bajokat és a költségeket. Az ehhez szükséges anyag kidolgozását szeptemberre kérte, ezt el is fogadták. Dr. Puskás Tivadar erre úgy reagált, hogy a baloldal vonta el korábban a Szompark pénzét, de kár volt, mert így kevesebb a forrás fűnyírásra. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária hozzátette, hogy más szervezetet is be lehetne vonni a parkfenntartásba, például a fogyatékkal élőkkel és hajléktalanokkal foglalkozó városi céget. Kántás Zoltán a Szompark felügyelőbizottságának elnökeként szólt hozzá. Mint mondta, a baloldal most olyan feladatra különítette el a cégtől elvont pénzt, ami eredetileg nem is volt dolguk, tudniillik a játszótéri játékok pótlására. Azt már dr. Ipkovich György tette hozzá, hogy korábban nem volt külön parkfenntartó cége az önkormányzatnak, és akkor sokkal hatékonyabban mentek a dolgok, mivel piaci alapon végezték el a munkát. Molnár Miklós megjegyezte, hogy ha a Szompark és a temetkezési cég egyben működne, lenne folyamatos bevétel, ami kiszámíthatóbb gazdálkodást tenne lehetővé.


Kántás Zoltán felvetésére döntöttek arról, hogy egyes balesetveszélyes helyeken felfestik a kerékpárútra a menetirányt. Szavaztak arról, hogy szeptemberre készüljön előterjesztés egy a Madarasi-Hargitán felállítandó szombathelyi kopjafáról. Tóth Kálmán arról beszélt, hogy végre megkezdődtek a Török Ignác utcai vízelvezető rendszer munkálatai, és felújítják a Nagy Lajos király utcai járdát. Ez mind kényelmetlenség, de néhány hónap múlva elkészülnek, ahogy a bogáti buszmegálló is. Kérte még, hogy a város vizsgálja meg a régi szentkirályi iskola épületének hasznosítását.
Dr. Kecskés László azt vetette fel, hogy terveztessenek forgalomlassító elemet a Kárpáti Kelemen utcába. Ő az útalap terhére szerette volna ezt kidolgoztatni, de Molnár felajánlotta, hogy a képviselői keretéből ad hozzá 1 millió forintot. Sátory Károly a Gayer-park játszóterére kért ugyanennyit, amit meg is szavaztak.
 

Megoldódott az orvosi ügyelet finanszírozása

A Savaria Fórum is részletesen foglalkozott a szombathelyi orvosi ügyelet kérdéskörével, miután rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be dr. Puskás Tivadar polgármester: az Országos Mentőszolgálat levélben értesítette, hogy bontják az orvosi ügyeletre vonatkozó szerződésüket, miután a közgyűlés nem szavazta meg a működéshez szükséges további 32 millió forintot. Nemény András akkor a Savaria Fórumnak azt mondta: garantálni tudja, hogy a város orvosi ügyeleti rendszere stabilan fog működni, és olyan megoldást fognak megvalósítani, ami mind a betegeknek, mind az orvosoknak, mind pedig a város költségvetésének a legjobb lesz. A többségben lévő ellenzék be is váltotta ígéretét, ugyanis a szokás évi 32 millió forintos keretösszegen túl még 32 millió forintot biztosít Szombathely költségvetése az orvosi ügyelet működtetése, valamint 15%-os béremelést hajtanak végre az ügyeletben dolgozó munkavállalónál. Tehát nem csak az orvosok, de az asszisztensek, és a gépkocsivezetők is fizetésemelést kapnak.


Lehet propaganda, csak más néven: elkaszálták a Szombathelyi Hírlapot


A közgyűlésben dr. Puskás Tivadar polgármester harmadszor is napirendre vitte a Szombathelyi Hírlap ügyét, - ám ezt érdekes módon a fideszes Koczka Tibor alpolgármester sem támogatta már. A kiadvány jelenleg a város nevét használja, ehhez pedig korábban maga dr. Puskás Tivadar polgármester adott engedélyt. Az új közgyűlési többség azonban azon a véleményen volt, hogy mivel a lap súlyosan sértő tartalommal jelenik meg, vegyék vissza a névhasználatot a laptól. Ezt egyébként a közgyűlési többség  meg is szavazta. Majd miután a polgármester visszaküldte a határozatot, a közgyűlés ismét helyben hagyta, hogy az újság ne éljen vissza a város nevével. Koczka Tibor alpolgármeser határozottan fogalmazta meg véleményét a hetente megjelenő ingyenes kiadványról, amikor a Szombathelyi Televízió kérdezte. “A közgyűlés kétszer már döntött ez ügyben. Úgy gondolom, hogy nem érdemes harmadszor elővenni ezt a kérdést. Nem tudom, miért kellene ennyire védeni ezt a lapot, hiszen az általunk képviselt keresztény-konzervatív értékrendtől ennek a lapnak a hangneme fényévnyire van” - mondta Koczka Tibor. A keddi közgyűlésen Nemény András is dr. Koczka Tibor alpolgármester szavait idézte. Az Éljen Szombathely! polgármester-jelöltje szerint a lap bármilyen néven megjelenhet, de nem méltó a városunk nevének használatára. Dr. Puskás Tivadar azt mondta, hogy zt mondja, június 1-én lépett hatályba a névhasználat tiltása, június 4-i hatállyal elküldte a lap szerkesztőségébe a kérését, hogy tartsák be a közgyűlés döntését, de még a kiadó válaszára vár. Végül a közgyűlés harmadszor is eltiltotta a Szombathelyi Hírlapot a városnév használatától.
 

Kisegíti a város a Haladást, egy feltétellel


Megbeszélést tartottak a frakciók, amikor a Haladás támogatása következett volna este 10 óra után. A focicsapat még áprilisban kért ugyanis 150 milliós támogatást az önkormányzattól, ezt pedig azzal indokolták, hogyha nem kapják meg az összeget, akkor a Haladás nem indulhat a következő bajnoki szezonban. Egyébként összesen mintegy 600 millió forintot kellene előteremtenie a Haladás Kft-nek, hogy hosszútávon is működőképes legyen, az említett 150 millió pedig csak az azonnali követelések teljesítését szolgálná. Tóth Miklós, a Szombathelyi Haladás ügyvezető igazgatója a közgyűléstől kérte, hogy töröljék a kezességvállalást a szerződésből és azt is, hogy az önkormányzati támogatás legyen az utolsó befizetett összeg. Nem adott a közgyűlés újabb kedvezményeket, így a klub tulajdonosainak anyagi felelősséget kell vállalniuk, tehát, ha a feltételeket nem teljesítik, akkor személyükben felelnek az önkormányzati támogatás visszafizetéséért. Egyhangúlag szavazták meg a szigorúbb megállapodást, azaz csak előlegként, de végül megkapja a Haladás a 150 millió forintot.

 

Savaria Mozi, költségvetés, közbiztonság
 

Az éfélig elhúzódó keddi közgyűlés ebédszünete után számoltak be a  közbiztonságról is. Kiderült, hogy míg 2010-ben 3708 bűncselekmény volt Szombathelyen, addig 2018-ben csak 1387. A Vas megyei rendőrfőkapitány elmondta: a kábítószerekkel kapcsolatban megpróbálnak komoly prevenciót végezni. A beszámolóhoz szinte mindenki hozzászólt, végül azt és a közterület-felügyelet éves beszámolóját is elfogadták. A hosszúra nyúlt közgyűlés végén került szóba a Savaria Mozi és büféje bérbeadásának kérdésköre. Nemény András szólalt fel először, aki azt mondta: még mindig nem tudni, hogy kinek a javaslatára akarják a büfé után a mozit is bérbe adni. A polgármestert kéri, hogy adjon tájékoztatást. Dr. Puskás Tivadar azzal érvelt, hogy az országban 100 körüli, a Savaria mozihoz hasonló art mozi van. Ezért kellene megvizsgálni a lehetőséget. Dr. Ipkovich György azt mondta felszólalásában, hogy az általa elnökölt Jogi és Társadalmi Bizottság nem is kapott tájékoztatást a mozi ügyéről. “A mozi nem üzleti, hanem kulturális kérdés” - hangzott el a keddi közgyűlésen. Végül ejtették a mozi bérbeadását, a büfével kapcsolatban pedig majd csak a szeptemberi közgyűlés írja ki a pályázatot, és akkor már automatikusan az új testület dönt. A többször módosított költségvetésről egyben szavaztak, amit összességében el is fogadott a közgyűlés. 

Haitzmann Ágnes - Kéner Balázs 

kapcsolódó cikkek
Fordult a Koczka: az alpolgármester is elhatárolódik a Szombathelyi Hírlaptól
Fordult a Koczka: az alpolgármester is elhatárolódik a Szombathelyi Hírlaptól
Már Koczka Tibor is besokallt attól, amit a Fidesz-közeli Szombathelyi Hírlap művelt az utóbbi időben. A keddi közgyűlésen dől majd el, hogy a hetente megjelenő nyomtatvány használhatja-e a város nevét. Koczka Tibor alpolgármester elhatárolódik a lap tartalmától.
Vihar az orvosi ügyelet körül: az OMSZ felmondta a várossal kötött szerződést
Vihar az orvosi ügyelet körül: az OMSZ felmondta a várossal kötött szerződést
Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be dr. Puskás Tivadar polgármester: az Országos Mentőszolgálat levélben értesítette, hogy bontják az orvosi ügyeletre vonatkozó szerződésüket, miután a közgyűlés nem szavazta meg a működéshez szükséges további 32 millió forintot. Az ellenzéki többség szerint az OMSZ modellje helyett van más megoldás is, ami olcsóbb, ők az ügyeletet adó helyi orvosoknak juttatnának több pénzt.
kapcsolódó cikkek
Fordult a Koczka: az alpolgármester is elhatárolódik a Szombathelyi Hírlaptól
Fordult a Koczka: az alpolgármester is elhatárolódik a Szombathelyi Hírlaptól
Már Koczka Tibor is besokallt attól, amit a Fidesz-közeli Szombathelyi Hírlap művelt az utóbbi időben. A keddi közgyűlésen dől majd el, hogy a hetente megjelenő nyomtatvány használhatja-e a város nevét. Koczka Tibor alpolgármester elhatárolódik a lap tartalmától.
Vihar az orvosi ügyelet körül: az OMSZ felmondta a várossal kötött szerződést
Vihar az orvosi ügyelet körül: az OMSZ felmondta a várossal kötött szerződést
Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be dr. Puskás Tivadar polgármester: az Országos Mentőszolgálat levélben értesítette, hogy bontják az orvosi ügyeletre vonatkozó szerződésüket, miután a közgyűlés nem szavazta meg a működéshez szükséges további 32 millió forintot. Az ellenzéki többség szerint az OMSZ modellje helyett van más megoldás is, ami olcsóbb, ők az ügyeletet adó helyi orvosoknak juttatnának több pénzt.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Fokozatosan csökken parlagfű pollenkoncentrációja
Továbbra is az alacsony-közepes tartományban van az allergén növény virágpor-koncentrációja.
Szombathelyen és Sárváron is többször tankolt, de egyszer sem fizetett
Az ősemberek genetikájának kutatása kapta az orvosi Nobelt
Pääbo munkásságával átalakította az ember eredetének kutatását, mivel az általa kifejlesztett megközelítések lehetővé tették a DNS-ben lévő bázisok sorrendjének a vizsgálatát. 
Burgonyát kapnak a rászorulók: egyre kevesebb az adomány, pedig egyre többre lenne szükség
Burgonyát oszt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a rászorulóknak 3,2 millió forint értékben. Elsősorban olyan nagycsaládosok részesülnek az adományból, akik az élelmiszermentő akcióban nem vesznek részt. A tízkilós zsákokat a plébániák osztják szét Vas és Zala megyei településeken.
Maradandó fogyatékosságot szenvedett el a motoros, vádat emeltek a sofőr ellen