km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet

Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet

Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.

A Nyitott Városháza és az Érezd Szombathelyt! 2024-es programjaihoz kapcsolódó Utcaművészeti napról és további júliusi városi programokról tartott sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a Modam Speciality Coffe & Store-ban Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester; Balaicz-Varga Nárcisz, a Vasi Skanzen közművelődési munkatársa, Szalai Lilian festőművész és Prieger Szabolcs, kulturális és városi nagyrendezvény koordinátor.

„Nem véletlen a helyszín, a Modam lesz az egyik fő helyszíne a július 13-i Utcaművészeti napnak. Ez egy nagyon jó program lesz, érdemes eljönni, nemcsak a Modamba, hanem a többi helyszínre, a Kilencesbe, a Cinema Caféba és végigjárni a Kőszegi utcát, a Fő teret és kapualjakat is” – kezdte Horváth Soma, aki felidézte, anno Pavelkovits Petra indította útjára a minifesztivált, most viszont átadta a stafétát Prieger Szabolcsnak, és ha már szervezőként nem is, de résztvevőként biztosan ott lesz ő is.

„Annyira sok program van Szombathelyen, hogy én nem hiszem el, hogy van olyan, aki azt mondja, hogy nincs hova menni. Egyrészt kiemelném a most hétvégét, és egy olyan helyszínt a belvárosban, ami szerintem az elmúlt és az elkövetkezendő időszakban is megtelik élettel. Ez a Történelmi témapark, ahol pénteken este is lesz egy fantasztikus program, a Feleségek és szeretők című zenés irodalmi elődasát hozza el Schell Judit és Szűcs Gabi. Hét órakor kezdődik és már betelt mind a 400 ülőhely, de így is szeretettel látják az érdeklődőkek. Mivel egy piknik jellegű eseményről van szó és jó idő lesz, azt tudom mindenkinek javasolni, hogy vigyen magával pokrócot vagy kempingszéket” – mondta az alpolgármester.

De a többi korosztálynak is igyekeztek kedvezni: július 6-án jön a témaparkba a Napközi, ez egy elektronikus kerti parti, ami aztán majd augusztusban a Csónakázótó szigetén is lesz. Szintén a témaparkban rendeznek piknikkoncerteket, július 19-én Johnny Cash show lesz, augusztus 3-án pedig a Wonderfleck duó lép fel, de augusztus 2-án egy komoly színházi előadás is lesz Katonaálom címmel. Horváth Soma kiemelte még az Emlékművet, ahol július 10-én este a Savaria Szimfonikus Zenekar fog adni ingyenes koncertet. Érdemes időben érkezni, mert a helyek száma korlátozott, de ide is lehet akár pokróccal vagy kempingszékkel érkezni – tette hozzá.

„A jó idő végre adott, érezzük együtt Szombathelyt, jöjjenek el minél többen a programokra, legyen egy nagyon klassz Utcaművészeti fesztiválunk, köszönöm a szervezőknek, és végül, de nem utolsó sorban fontos elmondanom, hogy Szombathelyi Vásárcsarnok és a Savaria Múzeum, valamint tagintézményei is nagyszerű programokkal várnak még minket a nyáron” – árulta el az alpolgármester.

Prieger Szabolcs az Utcaművészeti nap kapcsán elmondta, vannak különleges zegzugos utcái, belső udvarai Szombathelynek és most ezek lesznek a főszerepben, illetve a Kőszegi és Széchenyi utca, amit le is zárnak erre a napra reggel 8 órától egészen este 10 óráig, a Mártírok terétől kezdődően. Lesznek street artos kiállítások, foglalkoztatók és játékok gyerekeknek, és természetesen koncertek is. Fellép többek között a Dirty Slippers, a Fuzz Box, a Bye Guna Rock, a Grabarics Tesók, az Andalgó, a That's Right Baby, a Kultúr Cuvée, a Blues Jam, Korponay Zsófi és Bánó Zoli, S. Hollósy Kornél és a Háklár Banda is, akik a belváros különböző pontjain fognak majd különböző időpontokban megnyilvánulni. Eddig közel 30 zenész és 10 képzőművész, aki biztosan megjelenik, de természetesen a kapuk, az utcák, a terek nyitva állnak, de várják a további jelentkezőket is.

De lehet jókat enni és inni is, Varga Mónika, a Modam vezetője elmondta, mindig az volt az álmuk, hogy az utcára vihessék a reggelizést, szombatonként ugyanis nagyon sok a vendég, tavaly is nagy volt az érdeklődés és most idén újra megtehetik. Külön étlappal is készültek, négyfajta ételből lehet majd választani, amik ebben a formájukban soha nem is fognak felkerülni az étlapra, estére pedig a Guri Serház készül háromféle hamburgerrel. A finomságok mellé pedig zene is dukál: elsőként Brian Mountfoot lép fel, ő egy dél-amerikai fiú, akinek szombathelyi a felesége, és itt is élnek Vas megyében, sokan találkozhattak már vele a Fő téren is, ugyanis szokott itt zenélni. Utána a Radiogram zenél, aztán Bujtás Ervin, a bulit pedig Jenei Ferenc DJ szettje zárja.

A fesztivál művészeti részét Szalai Liliána fogja össze, aki elmondta, a szíve csücske ez a rendezvény, mivel nagyon kevés lehetőség van arra, hogy az utcán találkozhassunk a művészekkel, és megismerhessük őket, a gondolkodásukat, az alkotásaikat, és hogy egy kicsit bele tudjunk folyni a munkafolyamatokba. Idén is rengeteg művész lesz jelen, egészen a Bécsi kávézótól a moziig az összes kapualjban találkozhatunk kézművesekkel, képzőművészekkel, festőművészekkel, keramikusokkal, fotóművészekkel, lesznek mini workshopok, amiken az utca embere is részt vehet.

„Azt gondolom, hogy egy nagyon-nagyon színes napnak nézünk elébe, reménykedünk a jó időben” – zárta Prieger Szabolcs.

A Savaria Múzeum is hasonlóan gondolkodik, mint az Utcaművészeti fesztivál szervezői: bár a programjaik nagy része az első félévben megvalósult és most náluk is kitört a nyári szünet, nagyon sok kisebb-nagyobb programmal készülnek a következő időszakban is. Balaicz-Varga Nárcisz elmondta, hat intézményben tartanak ingyenes tárlatvezetéseket, szombaton kezdődik az első, dr. Sánta Sára posztdoktor kutató fog kedvenc témájáról, Ovidius szombathelyi sírjának legendájáról értekezni. Fontos, hogy a helyszín megváltozott az érdeklődésre való tekintettel, a Romkertből a Smidt Múzeumba került át.

Ezt követi Horváth Bianka régész tárlatvezetése az Iseumban a római szépségideálról, trükkökről, praktikákról. A következő hétvégén az 1848-49-es szabadságharc  bankjegyeiről tart előadást dr. Tangl Balázs. Július 14-én A kő, az elefánt és a hód címmel a Savaria Múzeumban lesz egy előadás kövekről, ősmaradványokról, majd később a Skanzenben és a Képtárban is lesz egy-egy tárlatvezetés.

Ezen a héten kezdődött a Gyere a nagyival program, aminek lényege, hogy szülőkkel, gyerekekkel, nagymamákkal, nagypapákkal lehet mindig más-más intézményben kedden és csütörtökön délelőtt és délután másfél órát tartalmasan eltölteni egészen augusztus 15-ig. Az alsó korhatár hat év, a felső pedig a csillagos ég. Mindig van egy rövid, informatív tárlatvezetés, utána pedig alkotni lehet. Most a skanzenben például agyagformát és papírhajót készítettek, de a hálókötést is kipróbálhatták. Jövő héten a Savaria Múzeumban folytatódnak a kalandok az avar és honfoglalás kori magyarokkal, és bullát, bőrnyakba valót lehet készíteni.

 

CzB

Fotó: Nagy Jácint

 

További részletek az Utcaművészeti fesztivál Facebook-eseményénél és a csatolt mellékletekben!

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
Közadakozást vár a mérnöki kamara Hollán Ernő első szombathelyi köztéri szobrára
Kétszáz éve Szombathelyen született a nagyszerű mérnök, Hollán Ernő. A jeles évforduló alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara alapítójának tiszteletére a testület kezdeményezi, hogy a reformkor kiemelkedő mérnök egyéniségének legyen köztéri szobra szülővárosában.
Újabb szombathelyi akadémista szerződött Szegedre
Takács-Földes Olivér után az Illés Akadémia tavalyi megyei I-es bajnokcsapatának házi gólkirálya, Pruska Dániel is az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadéminál folytatja.
Gyalogjárda épülhet a Jászai Mari utca 1/D kaputól a Krúdy utcai járdáig
Ez a Mira Garden lakóit érintő gyalogos közlekedés problémáit oldhatja meg, derül ki Németh Ákos önkormányzati képviselő (KISZ/SZázhold városrész) posztjából.
Szuverenitásvédelem: hatalmas kínai devizahitelt vett fel a magyar állam, nem verte nagy dobra
Egymilliárd eurónyi (392 milliárd forintnyi) hitelt vett fel kínai bankoktól a kormány idén tavasszal, és ezt egy összegben le is hívta április 19-én, írja a Portfolio az Államadósság-kezelő Központ ÁKK statisztikái alapján. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.
Párizs 2024: legfeljebb kétperces tartalmakat tölthetnek fel a sportolók az oldalaikra
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elkészítette a közösségi médiában megjeleníthető posztokra vonatkozó előírásait az idei párizsi játékokon szereplő sportolók számára.