km/óra
  2023.03.25., szombat  •  Irén, Irisz napja
Jordán Tamás: a WSSZ örökös tagja!

Jordán Tamás: a WSSZ örökös tagja!

Állva, ütemesen tapsolva ünnepelte a publikum vasárnap este Jordán Tamást, a Weöres Sándor Színház első örökös tagját a teátrumban. A szombathelyi színházalapító köszönetképpen Kosztolányi Dezső Hajnali részegség című, 1933-ban írt, a léttel számot vető versét mondta el. Őszintén. Egyszerűen. Bölcsen. Felejthetetlenül.

 

„De fönn, barátom, ott fönn a derűs ég, / valami tiszta, fényes nagyszerűség, / reszketve és szilárdul, mint a hűség. / Az égbolt, / egészen úgy, mint hajdanába rég volt…” „Én nem tudom, mi történt velem ekkor, / de úgy rémlett, egy szárny suhan felettem / s felém hajol az, amit eltemettem / rég, a gyerekkor”, hangzott Jordán Tamástól a Kosztolányi-vers a WSSZ-ben, a Holdbeli csónakos-díjátadó gála megkoronázásaként. Meg- és fölemelt mindnyájunkat. Arra inspirált, hogy el-elmorfondírozzunk: mi is a célja az életemnek? Mit tettem le a köz asztalára? A rám eső penzumból mennyit teljesítettem? És még mi mindent nem? Hát, rajta, gyerünk! Íme, egy valódi példakép: Jordán Tamás! Igazodási pont.    


Ő a szombathelyi teátrum első örökös tagja. Amit, miként a hivatalos indoklásban szerepel: „a színház megalapításáért végzett áldozatos munkájáért, a színház történetének első tizenhárom évében nyújtott kimagasló és értékteremtő igazgatói valamint művészi munkásságáért” érdemelt ki.  


A 2021-2022-es évad legjobb színészeként Major Erik (1996) vehette át a Holdbeli csónakos-díját Mándli Pétertől, a BPW-Hungária Kft. ügyvezető igazgatójától és Németh Józseftől, az OTP Bank NyRT. Észak-dunántúli Régió régióvezetőjétől. Erik tavaly végezte el a színművészeti egyetemet, de már korábban is láthattuk a WSSZ-ben, Peter Schaffer Equus-ában, Zsótér Sándor pazar rendezésében. Jordán Tamás, Nagy-Bakonyi Boglárka partnereként máris befészkelte magát a nézői szívekbe. Legelső társulati esztendejében pedig „robbantott”. A Szólít a szörnyben nem csupán azt bizonyította, hogy süt/árad belőle a tehetség, de azt is: képes életet-lelket lehelni bábfigurá(já)ba is. A Nagy Péter István rendezte, fajsúlyos, ízig-vérig mai – az áldatlan honi állapotainkat, az ellenségeskedést ostorozó – Candide-ban pedig, mint arról e hasábokon írtunk: „lenyűgöző, felülmúlhatatlan”. 


Az évad legjobb háttér dolgozójaként Horváth Viktória kellékes vehette át a Holdbeli csónakos-díjat szintén Mándli Pétertől és Németh Józseftől. A társulat tagjai által nagyra becsült Viki a Candide és a Pornó – amiben Csonka Szilvia megrendítő alakításának lehettünk részesei – kellékeiért felelt. Mindkét előadásban elképesztően sok tárgy „szerepelt”. Előfordult, hogy egy estén mindkét darab „futott”. Németh Viktória pedig a szó szoros értelmében szaladt hol ide, hol oda. Nem ismer(t) lehetetlent. Itt és ott is klappolt minden. 


A Holdbeli csónakos közönségdíjat Jámbor Nándor (1992) kapta. (Az elismerést Kovács Tamástól, a Falco Zrt. PR-vezetőjétől vehette át.) Az egyik szemünk nevet, a másik sír. Egyrészt: maximálisan megérdemelte. Másrészt: elköszön a szombathelyi társulattól. A budapesti Tháliában folytatja. Hivatalosan 2016-tól erősítette a WSSZ társulatát (azt megelőzően, kaposvári egyetemistaként már meg-megvillant itt). A Padlás Hercege; a Sztárcsinálók Nérója; a Mágnás Miska Baracs Istvánja; A mi osztályunk Jakob Kacja (1919-1941); A Pál utcaiak Bokája… Nándi megrendülten-könnyesen köszönte meg az elismerést, s mondta el József Attila Talán eltűnök hirtelen… című versét (1937). „Talán eltűnök hirtelen, / akár az erdőben a vadnyom. / Elpazaroltam mindenem, / amiről számot kéne adnom…” „Ifjúságom, e zöld vadont / szabadnak hittem és öröknek / és most könnyezve hallgatom, / a száraz ágak hogy zörögnek.” 


A WSSZ csaknem teljes társulata remek, többszólamú ünnepi műsort adott Szabó Tibor igazgatóval az élen. Horváth Nóra, a teátrum kommunikációs vezetője a gálaest házigazdájaként „fogta egybe az ajándékcsokrot”. Az Isis Big Band Pintér Róbert elnök-karnagy vezetésével professzionális teljesítményt nyújtott önálló produkcióival éppúgy, mint a színművészeket kísérő zenekarként. 


Kosztolányi Dezső sorai a Hajnali részegségből, Jordán Tamás megindítóan szép, magaslatokba emelő tolmácsolásában, maradandóak bennünk: „Bizony, ma már, hogy izmaim lazulnak, / úgy érzem én, barátom, hogy a porban, / hol lelkek és göröngyök közt botoltam, / mégis csak egy nagy, ismeretlen úrnak / vendége voltam.”  

 

„Boldog voltam akkor is, amikor – a szakmában mindenfelé megfordulva – azt mondták nekem, hogy ’a színházad kezd hasonlítani a volt legendás kaposvárihoz, vagy majdnem olyan’. S igen-igen sokat kaptunk a közönségünktől, amely annyira kiállt mellettünk.”  
Jordán Tamás 

 

Szenkovits Péter 
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Balhé a meccs előtt - Fellöktek egy rendőrt, erősítés érkezett
A hazai másodosztályú labdarúgó mérkőzés előtt támadt rendőrökre egy maréknyi pécsi szurkoló Szombathelyen. Olvasónk szerint egy rendőr földre került, ezután már a rendőrök is rendezték a soraikat, írja a 112press.hu.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: a Rábapaty és a Répcelak örülhetett a két vasárnapi mérkőzésen
Előbbi a Vépet, utóbbi a Csepreget győzte le a bajnokság 19. játéknapján.
legfrissebbek
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.
Vemhes kocát ütött el egy Toyota Rábahídvég közelében
A sofőr egy szemből reflektorral érkező autó miatt lassított, majd nem sokkal ezután egy vaddisznó ugrott az autója elé, amit elütött.
Pár hónapja pótolt betonoszlopot tört egy Seat Balogunyomban, a 86-os főúton
A jármű vezetője későn észlelte, hogy az előtte haladó Ford furgon forgalmi okból lassít. A sofőr jobbra húzta a kormányt, de ütközött a Ford sarkával, majd egy betonoszlopnak ütközött, ami a műszaki mentés ideje alatt eldőlt.
Porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
A két héttel ezelőtti tömegbalesetet is porvihar okozta.