km/óra
  2020.09.24., csütörtök  •  Gellért, Mercédesz napja
Jordán nyakkendő nélkül

Jordán nyakkendő nélkül

Sorozatunkban a Szombathelyi Televízió új műsorából, a Nyakkendő nélkülből idézünk. A kéthetente szerdánként, a Híradó után látható kötetlen beszélgetés hatodik vendége Jordán Tamás, Kossuth-díjas színész, rendező, a Weöres Sándor Színház igazgatója volt.

Véget ért a jubileumi, XX. Savaria Történelmi Karnevál, ahol többször mutattatok be színdarabot, és egy év kihagyás után ismét te vezetted Claudius császárként a fáklyás felvonulást. Hogyan értékeled a többnapos eseményt?

– A Karnevál az nekem mindig szenzációs nagy élmény volt. Már az első alkalommal is el voltam kápráztatva attól, amit látok: ez a hihetetlen forgatag, ez a rengeteg program, ez mindig és most is nagy örömöt szerzett. Idén nyáron, hála az Istennek nagyon nagy sikert aratott A főnök, meg én, meg a főnök című karneválszínházi darabunk. Munkával, de nagyon sok örömmel járó időtöltés volt az elmúlt időszak is.

Volt olyan gondolatod, hogy a nulláról valamikor majd felépítesz egy színházat? Tehát te találtad meg, vagy téged talált meg Szombathely?

– Az itt élők pontosan tudják, hogy már hosszú ideje szeretett volna a város saját színházat. Én 2005 környékén is mondogattam, hogy kedvem lenne itt színházat csinálni, de önmagában a színházalapítási vágy igazából nem vonzott. Akkoriban két megyei jogú városnak, Salgótarjánnak és Szombathelynek nem volt még színháza, nekem pedig egyértelmű volt, hogy itt kell belevágnom. De túlzás lenne azt állítanom, hogy én hoztam létre a színházat, én csak kezdeményeztem. Hihetetlen sok partnerem, szövetségesem, drukkerem volt.

Mondhatni, hogy pályád egyik fontos állomásán vagy épp. Van még terved, gondolkozol valamin? Mert azért Jordán Tamás mindig töri a fejét…

– Az biztos, hogy 2021. január 31-én lejár a megbízatásom. De miután ez egy édesgyermek, a sorsa egyáltalán nem közömbös számomra. Fontos, hogy ki lesz az utódom, hogyan megy tovább a színház, tudok-e majd vele együttműködni, akár mint művészeti vezető. De alapvető kérdés az, hogy mi lesz október 13-a után. Többek között azoktól fog függni a Weöres Sándor Színház sorsa, hogy kik fogják majd vezetni a várost.

Ahogy arról a Savaria Fórum is beszámolt, Jordán Tamást Szombathely díszpolgárává választották, kitüntetését a novemberi Szent Márton Gálán veheti majd át.

Kéner Balázs

kapcsolódó cikkek
Rendkívüli közgyűlés: Jordán Tamás díszpolgár lesz, megkapja a pénzt a Haladás
Rendkívüli közgyűlés: Jordán Tamás díszpolgár lesz, megkapja a pénzt a Haladás
Több fontos dologról is döntöttek a kedd délelőttre összehívott rendkívüli közgyűlésen Szombathelyen, ám a szokásos szócsatákból sem volt hiány. Rövid beszámolónk a városházán történtekről.
kapcsolódó cikkek
Rendkívüli közgyűlés: Jordán Tamás díszpolgár lesz, megkapja a pénzt a Haladás
Rendkívüli közgyűlés: Jordán Tamás díszpolgár lesz, megkapja a pénzt a Haladás
Több fontos dologról is döntöttek a kedd délelőttre összehívott rendkívüli közgyűlésen Szombathelyen, ám a szokásos szócsatákból sem volt hiány. Rövid beszámolónk a városházán történtekről.
Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől három területen vezetnek be újabb korlátozásokat Ausztriában
A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a szövetségi kormány csütörtökön további szigorítást jelentett be. Hétfőtől csak tíz ember tartózkodhat zárt térben magánünnepségeken és rendezvényeken, kibővül a védőmaszkok követelménye, az éttermekben pedig csak ülve lehet fogyasztani, olvasható az orf.at-n.
Szigorú maszkviselési szabályok, 23 órakor bezáró szórakozóhelyek – megjelent a kormányrendelet
Megjelentek a Magyar Közlönyben azok az új járványvédelmi szabályok, amelyeket a szerdai kormánydöntések után Orbán Viktor miniszterelnök ismertetett.
Hétfőtől mintavételi hely nyílik a MÁV-rendelő udvarán
Pontos lista az októberi és a novemberi lomtalanítási időpontokról
A Szomhull a közérthetőség kedvéért készített egy pontosabb összefoglalót a lomtalanítás menetéről, melyben egyébként nem történt semmi változás.
Újabb iskolában jelent meg a koronavírus
legfrissebbek
Megyei I. osztály: Szoros mérkőzésen győzte le a Csepreg a Szarvaskendet a 6. fordulóból elhalasztott mérkőzésen
A kupaküzdelmek miatt szerdára halasztott mérkőzésen kétgólos hátrányból ugyan még fel tudott állni a Szarvaskend, a mérkőzés végi adok-kapokból azonban a Csepreg jött ki jobban és a 77. percben szerzett találattal eldöntötte a találkozót.
Tiltott határátlépés Vas megyében traktorral és gyalog
A járványügyi készültségi időszakban csak a kijelölt határátkelőhelyek vehetők igénybe, hívja fel a figyelmet a rendőrség.
Szeptemberi közgyűlés: bölcsődét alapítanak, igazgatókat neveznek ki (frissítve)
15 napirendet nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak a képviselők a szeptemberi közgyűlésen. Költségvetés-módosítás, bölcsődealapítás, ciklusprogram, féléves céges beszámolók és vezetőválasztások is szerepeltek a témák között. A közgyűlést mi is követjük, folyamatosan frissítjük cikkünket.
Genovában az utcán ismét kötelezővé tették a maszk viselését
A liguriai Genova belvárosában ismét bevezették a maszk szabadtéren is kötelező használatát csütörtöktől, az olasz-francia határnál polgármesterek tiltakoztak a koronavírus behurcolása ellen, miközben Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette, hogy nem tervezik az ország ismételt lezárását.
Busszal ütközött, és árokba csapódott egy Skoda Sorokpolány közelében
A személyautó érintőlegesen ütközött a busz oldalával, kiszakadt a kereke, és a menetirány szerinti bal oldali árokba csapódott.