km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Jön a fél tizenegyes ciklon: hidegfront robog át kedd délelőtt a nyugati országrész felett

Jön a fél tizenegyes ciklon: hidegfront robog át kedd délelőtt a nyugati országrész felett

A hétvégi nagyon enyhe időszaknak markánsabb lehűlés vet véget ennek a hétnek az első felében. A lehűlés nagy robajjal érkezik, hiszen az enyhe, szubtrópusi eredetű légtömeg és a sarki hideg légtömeg háborúja, azaz keveredése ciklonképződéssel jár a Kárpát-medence felett, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a keddre várható időjárásról.

A Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebook-oldal ezt írja a keddi nap várható időjárásáról.


Kedden egy ciklon hidegfrontja vonul át felettünk. A front várhatóan délelőtt, 10-11 óra körül éri el a térséget. A front peremén hirtelen megerősödik, viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél. Síkvidéken 80-90 km/h-ás lökések lehetnek a nap folyamán, a hegyvidéki részeken 100 km/h-át meghaladó szél is lehet.


A front csapadéka várhatóan nem lesz jelentős, meglehetősen nagy a szórás az előrejelzési térképeken, vannak olyan kimenetelek, amelyek záporok, kis eséllyel zivatarok kialakulásával is számolnak, de a többség elszórt, záporos csapadékkal számol egy keskeny sávon, jelentéktelen mennyiségben.
Az intenzívebb csapadékhullás esetén kis méretű jég és hódara is hullhat, de az ilyen kimenetelre kevés az esély, nagyjából csak 5 százalék. A hidegfront felhőzete gyorsan átvonul felettünk, délutánra már felszakadozik a felhőzet, nyomában kisüt a nap a gyorsan vonuló felhők között.
Délután várhatóan csapadék már nem esik az Alpokalján.


A hőmérséklet délelőtt tetőzhet, akkor 11-12 fok lehetséges, délutánra a front mögött beáramló hideg levegő miatt 5 fokot mérhetünk.


 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése ezt ígéri: 


Kedd reggel eleinte a délnyugati, nyugati szél erősödik meg, majd délelőtt a gyorsan északnyugatira forduló szél előbb a Dunántúlon fokozódik viharossá. Estétől már északkeleten is viharos szél fog fújni északi irányból. A legerősebb lökések általában 70-100 km/h között várhatók, azonban a hegyvidéki részeken, valamint az északnyugati szélre érzékeny szélcsatornás részeken 100-120 km/h közötti lökések is lehetnek (északkeleten a Bodrogköz lesz a szélre érzékenyebb térség). Kedden a legkevésbé szeles része az országnak a délnyugati határvidék és az Északi-középhegység egyes részei. Az esti órákra kissé mérséklődnek a széllökések értékei, de viharos lökések szerdára virradóan is várhatók.
 

Kedden délelőtt a front betörésével egy időben a Dunántúlon (esetleg a középső országrészben is) néhol zivatarok is kialakulhatnak. A kevésbé szeles délnyugati tájakon zivatarok környezetében is lehet 80-100 km/h-s rövid idejű szélroham.


Sokfelé lehet nagyobb mennyiségű csapadékra számítani. A Tata-Szeged vonaltól északkeletre 10 mm feletti eső várható, északkeleten (Észak-Alföld, Északi-khg keleti része) 20 mm-t is meghaladhatja a 24 óra alatt leeső csapadék mennyisége. Kedden délután a Zemplénben, Mátrában és Bükkben (valamint a Bakonyban, Budai hegyekben is) az eső átvált havas esőbe, hóba. Ott az esti órákban pár cm vizes, tapadó hó eshet (mielőtt megszűnik a csapadék).
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
A kormány bulvárlapjai Pataky Attilával és Nagy Feróval fejtették meg a benzinárhelyzetet
A benzinárstop megszünetétéséről kérdezte a Ripost Nagy Ferót, a Bors pedig Pataky Attilát, de hogy miért pont őket, az nem derül ki - írja a Telex.
A szombathelyi kórházban fekvő betegtől tulajdonította el a mobilját egy hajléktalan nő
A Szombathelyi Járásbíróság kifosztás bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű, hajléktalan, idős nőt, valamint 30.000 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el vele szemben – közölte a Szombathelyi Törvényszék.
Decemberi közgyűlés: változó menetrend, pluszkiadások a nehéz gazdasági helyzetben
Elkezdődhet a szentkirályi bölcsőde tervezése, változik a Blaguss menetrendje Herényben, tovább működik az elekromos rollerkölcsönző-hálózat. Többek között ezek a témák szerepelnek a decemberi közgyűlés napirendjén. Novemberben nem tartott rendes ülést a szombathelyi képviselő-testület, ma két hónap aktuális ügyeit vitatják meg. 19 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyal a közgyűlés. A közgyűlést ezúttal is élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint honlapunkon is.
A Thököly utcai aluljárót és környékét takarították
A Thököly Imre utcai gyalogos aluljárót és annak környékét takarította ma a Szova NZrt., számolt be Horváth Soma alpolgármester Facebook-posztjában.
Zelenszkij lett az év embere a Time-nál
15 évvel azután, hogy a Time magazin Vlagyimir Putyint választotta meg az Év emberének, 2022-ben Volodmir Zelenszkijt és Ukrajna lelkét nevezte meg az év emberének - írja a Nyugat.