km/óra
  2023.03.25., szombat  •  Irén, Irisz napja
Grünwald Stefánia: jó páros a kultúra és a turizmus

Grünwald Stefánia: jó páros a kultúra és a turizmus

Tizenévesen ügyésznek készült, majd televíziósnak, de végül első diplomáját Szombathelyen magyar és közművelődés szakon szerezte filmes szakirányon, a másodikat pedig Pécsett, a Janus Pannonius Tudományegyetem Turizmus Tanszékén. Az akkor induló TV2-nél eltöltött gyakorlata után marasztalták szerkesztőnek, de Budapest helyett Szombathelyt választotta, és az MMIK-ban, az ország egyik legjobb közművelődési intézményében kezdett dolgozni. Vezette a Kulturális és Menedzser Irodát, majd 2007-től öt évig az Agorát, 2015 óta a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője. Interjú Grünwald Stefániával.

 

– Bár pályafutásomat kulturális területen kezdtem, a turizmus elég hamar bekerült az életembe. Még a Kulturális Menedzser Irodában kezdtem el szervezni a turisztikai információs, később Tourinform Irodát, ami az országban ötödik-hatodikként meg is nyílt. Miután Pécsen turizmusszervezőként végeztem, folyamatosan képeztem magamat: kulturális, turisztikai, majd a pályázati, végül pedig stratégiai menedzseri végzettséget szereztem. A kultúra és a turizmus mindig összekapcsolódott eddigi munkám során, a két terület tökéletesen kiegészíti egymást, jó alap egy város marketingje és értékesítése során. Jó példa erre a Savaria Történelmi Karnevál, aminek kezdetek óta szervezője vagyok. 


– Mivel lehet eladni Szombathelyt, mit lehet egy turistának kínálni?


– Szombathely egy jól élhető, kompakt város. Nemzetközileg híres attrakciónk ugyan nincs, de fekvése és adottságai miatt „kicsiben” minden rendelkezésre áll egy széles kínálati palettához. Gyakran mondják, hogy egynapos város a látogatóknak, azonban, ha mindent meg akarnánk nézni Szombathelyen, akkor azzal 2-3 napot el lehet tölteni. A jelző azért ragadt rajtunk, mert a turizmus teljesítményét jelenleg kizárólag vendégéjszakákban mérik, ami nem ad reális képet. Jóval több turista van jelen a városban, mint amennyi a vendégéjszakák számában megjelenik, például a büki, sárvári vendégek rendszeresen bejönnek a városba, de nem itt alszanak, ez látszik a Tourinform Iroda felméréseiből is. 


– A Covid a turizmust és a nagyrendezvényeket vágta haza, hogyan lehetett ezt az időszakot átvészelni?


– A járvány első áldozata a turizmus volt a lezárások miatt, második körben jött a rendezvények tilalma, a korlátozások a leghosszabb ideig erre a területre vonatkoztak. Azzal együtt, hogy nem jöhettek turisták, rengeteget dolgoztunk ebben az időszakban. Megpróbáltunk előre menekülni. Sok hazai és nemzetközi pályázatot írtunk, pályázati forrásból újítottuk meg a Tourinform Irodát, ami európai színvonalú lett. Testvérvárosainkkal közösen a Covid utáni újraindulásra nyertünk támogatást, a Vásárcsarnokkal a helyi termékek népszerűsítését tudtuk elősegíteni. Tanácsadó irodaként a megyében közel 150 vállalkozásnak segítettünk szálláshely-fejlesztési pályázatuk elkészítésében. 


– Közben egyértelművé vált, hogy új szemléletre és platformokra van szükség a turizmusban. A digitalizációval amúgy is változtak az utazási döntések, erre a járvány csak ráerősített, ezért a marketingtevékenységünket is ehhez kellett igazítani. Új termékeket fejlesztettünk, új célcsoportok irányába nyitottunk. Honlapokat, kisfilmeket, applikációkat készítettünk, Szombathely főbb attrakcióiról virtuális túrákat gyártottunk, ezáltal azok a számítógép elől bejárhatók. Újságírókat, utazási bloggereket, influencereket hívtunk, akik népszerűsítették a várost. 


– Az már most látszik, hogy a járvány megváltoztatta az utazási szokásokat is: a turizmus az egyénileg szervezett utazások irányába megy el, a turisták maguk keresnek szállást, repülőjegyet, a programokból is azokat választják, amelyek egyénre szabottak, ahol lehetőség van az aktív részvételre. A kültéri tevékenységek iránt látványosan megnőtt a kereslet, a kerékpáros és a gyalogos turizmus nagyon felértékelődött. Erre mi is próbálunk ráerősíteni, osztrák-magyar kerékpár-turisztikai pályázatunknak épp jövő héten lesz a záró túrája, ahova közel 30 blogger, vlogger, kerékpáros szakember, szakújságíró érkezik. 


– A Savaria Karnevál a város ikonikus rendezvénye, kettő elmaradt a járvány miatt.


– Terveink szerint a 21.-et idén megtartjuk augusztus 25. és 28. között, az előkészítő munkálatok már zajlanak. Vannak sztenderd elemei, amelyeken idén sem változtatunk, ilyenek például a hagyományőrző csapatok táborai a Történelmi Témaparkban, a felvonulás, a kirakodó vásár, a Borok utcája, a gyerekhelyszín. A kísérőrendezvényekben viszont alapos változások várhatók. A szervezés azonban nehezebb, mint a korábbi időszakban. Ha csak az anyagaikat nézzük, hiába áll nagyjából hasonló forrás rendelkezésre, mint három éve, jóval kevesebbet ér. A külföldi fellépőknél az euró magas árfolyama jelent gondot, a szolgáltatási árak 30-40 százalékkal nőttek, az élő munkaerő bérköltsége is magasabb. A fellépőket sem egyszerű megszerezni, most mindenki fesztivált akar szervezni, nagy a harc értük. A sok lezárás után viszont az emberekben óriási az igény, hogy végre eljussanak egy jó rendezvényre.  Az elmúlt két évben az elmaradt Karnevál helyett egész nyáron át tartó programsorozatot hívtunk életre Érzed Szombathelyt! címmel, ami a helyieknek és a turistáknak szólt. A cél az volt, hogy mindenki megtapasztalja, a megyeszékhely élő, pezsgő város, ahol minden hétvégén valamilyen kulturális esemény várja a látogatókat. A sorozat idén is megmarad: május 20-án indul, és egészen szeptember végéig tartanak a programok.

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Balhé a meccs előtt - Fellöktek egy rendőrt, erősítés érkezett
A hazai másodosztályú labdarúgó mérkőzés előtt támadt rendőrökre egy maréknyi pécsi szurkoló Szombathelyen. Olvasónk szerint egy rendőr földre került, ezután már a rendőrök is rendezték a soraikat, írja a 112press.hu.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: a Rábapaty és a Répcelak örülhetett a két vasárnapi mérkőzésen
Előbbi a Vépet, utóbbi a Csepreget győzte le a bajnokság 19. játéknapján.
legfrissebbek
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.
Vemhes kocát ütött el egy Toyota Rábahídvég közelében
A sofőr egy szemből reflektorral érkező autó miatt lassított, majd nem sokkal ezután egy vaddisznó ugrott az autója elé, amit elütött.
Pár hónapja pótolt betonoszlopot tört egy Seat Balogunyomban, a 86-os főúton
A jármű vezetője későn észlelte, hogy az előtte haladó Ford furgon forgalmi okból lassít. A sofőr jobbra húzta a kormányt, de ütközött a Ford sarkával, majd egy betonoszlopnak ütközött, ami a műszaki mentés ideje alatt eldőlt.
Porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
A két héttel ezelőtti tömegbalesetet is porvihar okozta.