km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Grünwald Stefánia: jó páros a kultúra és a turizmus

Grünwald Stefánia: jó páros a kultúra és a turizmus

Tizenévesen ügyésznek készült, majd televíziósnak, de végül első diplomáját Szombathelyen magyar és közművelődés szakon szerezte filmes szakirányon, a másodikat pedig Pécsett, a Janus Pannonius Tudományegyetem Turizmus Tanszékén. Az akkor induló TV2-nél eltöltött gyakorlata után marasztalták szerkesztőnek, de Budapest helyett Szombathelyt választotta, és az MMIK-ban, az ország egyik legjobb közművelődési intézményében kezdett dolgozni. Vezette a Kulturális és Menedzser Irodát, majd 2007-től öt évig az Agorát, 2015 óta a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője. Interjú Grünwald Stefániával.

 

– Bár pályafutásomat kulturális területen kezdtem, a turizmus elég hamar bekerült az életembe. Még a Kulturális Menedzser Irodában kezdtem el szervezni a turisztikai információs, később Tourinform Irodát, ami az országban ötödik-hatodikként meg is nyílt. Miután Pécsen turizmusszervezőként végeztem, folyamatosan képeztem magamat: kulturális, turisztikai, majd a pályázati, végül pedig stratégiai menedzseri végzettséget szereztem. A kultúra és a turizmus mindig összekapcsolódott eddigi munkám során, a két terület tökéletesen kiegészíti egymást, jó alap egy város marketingje és értékesítése során. Jó példa erre a Savaria Történelmi Karnevál, aminek kezdetek óta szervezője vagyok. 


– Mivel lehet eladni Szombathelyt, mit lehet egy turistának kínálni?


– Szombathely egy jól élhető, kompakt város. Nemzetközileg híres attrakciónk ugyan nincs, de fekvése és adottságai miatt „kicsiben” minden rendelkezésre áll egy széles kínálati palettához. Gyakran mondják, hogy egynapos város a látogatóknak, azonban, ha mindent meg akarnánk nézni Szombathelyen, akkor azzal 2-3 napot el lehet tölteni. A jelző azért ragadt rajtunk, mert a turizmus teljesítményét jelenleg kizárólag vendégéjszakákban mérik, ami nem ad reális képet. Jóval több turista van jelen a városban, mint amennyi a vendégéjszakák számában megjelenik, például a büki, sárvári vendégek rendszeresen bejönnek a városba, de nem itt alszanak, ez látszik a Tourinform Iroda felméréseiből is. 


– A Covid a turizmust és a nagyrendezvényeket vágta haza, hogyan lehetett ezt az időszakot átvészelni?


– A járvány első áldozata a turizmus volt a lezárások miatt, második körben jött a rendezvények tilalma, a korlátozások a leghosszabb ideig erre a területre vonatkoztak. Azzal együtt, hogy nem jöhettek turisták, rengeteget dolgoztunk ebben az időszakban. Megpróbáltunk előre menekülni. Sok hazai és nemzetközi pályázatot írtunk, pályázati forrásból újítottuk meg a Tourinform Irodát, ami európai színvonalú lett. Testvérvárosainkkal közösen a Covid utáni újraindulásra nyertünk támogatást, a Vásárcsarnokkal a helyi termékek népszerűsítését tudtuk elősegíteni. Tanácsadó irodaként a megyében közel 150 vállalkozásnak segítettünk szálláshely-fejlesztési pályázatuk elkészítésében. 


– Közben egyértelművé vált, hogy új szemléletre és platformokra van szükség a turizmusban. A digitalizációval amúgy is változtak az utazási döntések, erre a járvány csak ráerősített, ezért a marketingtevékenységünket is ehhez kellett igazítani. Új termékeket fejlesztettünk, új célcsoportok irányába nyitottunk. Honlapokat, kisfilmeket, applikációkat készítettünk, Szombathely főbb attrakcióiról virtuális túrákat gyártottunk, ezáltal azok a számítógép elől bejárhatók. Újságírókat, utazási bloggereket, influencereket hívtunk, akik népszerűsítették a várost. 


– Az már most látszik, hogy a járvány megváltoztatta az utazási szokásokat is: a turizmus az egyénileg szervezett utazások irányába megy el, a turisták maguk keresnek szállást, repülőjegyet, a programokból is azokat választják, amelyek egyénre szabottak, ahol lehetőség van az aktív részvételre. A kültéri tevékenységek iránt látványosan megnőtt a kereslet, a kerékpáros és a gyalogos turizmus nagyon felértékelődött. Erre mi is próbálunk ráerősíteni, osztrák-magyar kerékpár-turisztikai pályázatunknak épp jövő héten lesz a záró túrája, ahova közel 30 blogger, vlogger, kerékpáros szakember, szakújságíró érkezik. 


– A Savaria Karnevál a város ikonikus rendezvénye, kettő elmaradt a járvány miatt.


– Terveink szerint a 21.-et idén megtartjuk augusztus 25. és 28. között, az előkészítő munkálatok már zajlanak. Vannak sztenderd elemei, amelyeken idén sem változtatunk, ilyenek például a hagyományőrző csapatok táborai a Történelmi Témaparkban, a felvonulás, a kirakodó vásár, a Borok utcája, a gyerekhelyszín. A kísérőrendezvényekben viszont alapos változások várhatók. A szervezés azonban nehezebb, mint a korábbi időszakban. Ha csak az anyagaikat nézzük, hiába áll nagyjából hasonló forrás rendelkezésre, mint három éve, jóval kevesebbet ér. A külföldi fellépőknél az euró magas árfolyama jelent gondot, a szolgáltatási árak 30-40 százalékkal nőttek, az élő munkaerő bérköltsége is magasabb. A fellépőket sem egyszerű megszerezni, most mindenki fesztivált akar szervezni, nagy a harc értük. A sok lezárás után viszont az emberekben óriási az igény, hogy végre eljussanak egy jó rendezvényre.  Az elmúlt két évben az elmaradt Karnevál helyett egész nyáron át tartó programsorozatot hívtunk életre Érzed Szombathelyt! címmel, ami a helyieknek és a turistáknak szólt. A cél az volt, hogy mindenki megtapasztalja, a megyeszékhely élő, pezsgő város, ahol minden hétvégén valamilyen kulturális esemény várja a látogatókat. A sorozat idén is megmarad: május 20-án indul, és egészen szeptember végéig tartanak a programok.

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.