km/óra
  2022.08.13., szombat  •  Ipoly napja
Jó csapat formálódik Balogunyomban 

Jó csapat formálódik Balogunyomban 

A 2010-es években még meghatározó tagja volt a Vas megyei II. osztályú focibajnokságnak a Balogunyom SE, amely jelenleg csak a III. ligában szerepel. Az elmúlt évtized történetét Kiss István elnökkel idéztük fel. 

 

Sok néző, remek hangulatú párharcok, stabil, olykor kiemelkedően remek szereplés jellemezte a 2010-es években a balogunyomi focicsapatatot a Vas megyei II. osztályban. Kiss István, az egyesület lemondott elnöke szívesen emlékszik vissza erre az időszakra – az új elnökséget majd a télen választják meg.    

 

– 2012-től vettük át Simon Jánossal az egyesület vezetését, és bizony nagyszerű éveket éltünk meg anno. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy meghatározó tagja voltunk a másodosztálynak, szereztünk egyszer ezüstérmet is, de volt, hogy a dobogó harmadik fokán zártunk. Emellett a 2015/2016-os kupakiírásban is maradandót alkottunk: városok csapatai (Körmend, Répcelak Szentgotthárd) hagyták el vesztesen az unyomi pályát. Az infrastruktúra fejlesztése ezekben az években történt meg: kívül-belül megújult az öltöző, bővítettük az épületet traktortárolóval, játékvezetői öltözővel, a pálya köré új korlát és nézőtéri padok kerültek. Mondhatjuk, hogy ekkor tényleg a fénykorát élte a csapatunk – idézte fel a történéseket az elnök, aki később a kevésbé sikeres időszakról is mesélt. 

 

– Sajnos, az egyesület támogatására a nehéz gazdasági körülmények miatt egyre kevesebb pénze jutott az önkormányzatnak, és más, korábbi szponzorok sem tudták a korábbi mértékben támogatni a csapatot.  A megyei II. osztályhoz mintegy 1,8 millió forintos büdzsére lenne szükség, ez az összeg aztán az évek során folyamatosan csökkent. Ugyanakkor nem csak a pénzügyi nehézség vezetett a III. osztályú tagsághoz. Sajnos, „elfogyott” a csapat a 2020 téli átigazoláskor: 24-25 játékos maradt az utánpótlásunk, UP-csapatok kiállítása nélkül pedig nem lehet a második vonalban szerepelni. A mélypont 2020 januárjában érte el az egyesületet – ekkor még nem volt kézzelfogható jele Magyarországon a koronavírus-járványnak. Viszont láttam, hogy a másodosztályú szerepléshez nem adottak a feltételek, így jeleztem a szövetségnek, hogy visszalépünk a bajnokságtól. Sokan eligazoltak tőlünk, azt gondoltam, korrekt módon járok el, hiszen annyira kevesen maradtunk, hogy sok meccsen ki sem tudtunk volna állni. Más kérdés, hogy néhány héttel később a COVID miatt lezárták a pontvadászatokat. Maradhattunk volna ugyan a második ligában, de mivel visszaléptünk, a következő kiírást a megyei III-ban kezdhettük meg. Nem volt könnyű időszak, de talpra álltunk, az idén pedig már sokkal jobban megy a gárdának – mesélte az elnök. 

 

Kimondottan jól ment az őszi szezon hajrájában a társulatnak: sorozatban több meccset is megnyertek Németh Balázsék, akik fel is jöttek a tabellán a 6. helyre. Kiss István szerint most valóban jó közösség alakult ki az egyesületnél.  

 

– A gárda gerincét a 2017/2018-as U19-es csapatunk alkotja, amely akkor pontveszteség nélkül nyerte meg az UP-bajnokságot. Persze, Sorokpolányból, Kisunyomból és Sorkifaludból is vannak többen a keretben, a srácok járnak edzésre is, igaz, az tagadhatatlan, hogy a nézőszámunk csökkent. Míg a megyei II. osztályban 35-40 bérletet is eladtunk, addig ez a szám mára megfeleződött. Sőt, sokan idegenbe is elkísérték együttesünket a szurkolóink, ma már ez sem feltétlenül jellemző. Mindenesetre az elmúlt tíz esztendőben sok örömet szereztünk a balogunyomiaknak, és reméljük, hogy hamarosan ismét magasabb szinten tudunk majd focizni. Vannak biztató jelek, most például a Magyar Falu program keretében tudtunk pénzt szerezni buszvásárlásra. Kimondott célkitűzések nem voltak az idei esztendőre, azt szeretnénk, hogy együtt maradjon ez a társaság, amely nemcsak a pályán, hanem a civil életben is remek közösséget alkot – zárta szavait az elnök.     

 

Krilov István

Fotó: Balogunyom SE

kapcsolódó cikkek
Balogunyom: koszorúkészítés és bütykölde
Balogunyom: koszorúkészítés és bütykölde
Hiába a kimondottan barátságtalan idő, két hete szombaton Balogunyom apraja-nagyja nekilátott az adventi előkészületeknek. A férfiak ezúttal egy fedett pajtában állították össze a település adventi koszorúját, míg a kicsik a kultúrházban foglalták el magukat, és készítettek díszeket. 
címkék
kapcsolódó cikkek
Balogunyom: koszorúkészítés és bütykölde
Balogunyom: koszorúkészítés és bütykölde
Hiába a kimondottan barátságtalan idő, két hete szombaton Balogunyom apraja-nagyja nekilátott az adventi előkészületeknek. A férfiak ezúttal egy fedett pajtában állították össze a település adventi koszorúját, míg a kicsik a kultúrházban foglalták el magukat, és készítettek díszeket. 
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Joskar-Ola Napok 2022: koncertek, gyermekprogramok, bemutatók a hétvégén
Pénteken kezdődött a Joskar-Ola Napok programsorozata koncertekkel, bemutatókkal, vidámparkkal és gasztrotérrel. 
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet
Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.
Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén
Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
Kiadták a figyelmeztetést: zápor, zivatar, jégeső is lehet
Szombaton Magyarország egész területén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Szünetel hétfőn a melegvíz-szolgáltatás a Váci Mihály utcában és környékén