km/óra
  2021.05.11., kedd  •  Ferenc napja
Jelentősen csökkent a Tirolból való kiutazás a belső határellenőrzések következtében

Jelentősen csökkent a Tirolból való kiutazás a belső határellenőrzések következtében

Mintegy 80 százalékkal csökkent a Tirolból történő kiutazások száma, miután múlt pénteken érvénybe léptek az Ausztrián belül kizárólag e tartományt érintő szigorú kiutazási feltételek - adta hírül szerdán az ORF közszolgálati televízió online oldala két mobilszolgálató aktuális kimutatására hivatkozva.

 

Mivel Tirol jelenleg a koronavírus dél-afrikai mutációjának legnagyobb gócpontja Európában - 279 esetben mutatták ki eddig a B.1.351 vírusvariánst, és további pozitív eseteket is vizsgálnak -, az osztrák kormány szigorú intézkedéseket hozott múlt pénteken: kizárólag azok léphetnek ki a tartomány területéről, akik 48 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszttel rendelkeznek. Az intézkedés erőteljes hatását messzemenőkig igazolják a mobilkommunikációs adatok - írja a portál.


Sajtójelentések szerint ezért sem értik a tiroliak, miért volt szükség a tartománnyal szemben vasárnap bevezetett német beutazási tilalomra, mely kevés kivételtől eltekintve súlyosan érinti elsősorban a Tirolból Németországba ingázók, másfelől a nemzetközi áruforgalomban részt vevők mindennapi életét. Csak fokozza az osztrák aggodalmakat, hogy Németország március 3-áig meghosszabbította az eredetileg 10 napra tervezett szigorú intézkedést. A Németországba ingázó dolgozóknak péntektől - a negatív koronavírusteszten túlmenően - olyan tanúsítványra is szükségük lesz, melyben a munkáltatójuk igazolja, hogy létfontosságú, úgynevezett "rendszerszintű" munkakörben látnak el nélkülözhetetlen feladatot.


Alexander Schallenberg külügyminiszter szerdán ismét élesen bírálta a német intézkedést az osztrák Kleine Zeitung napilap hasábjain. A tárcavezető hangsúlyozta: "Berlin a határzárral túllő a célon", a Tirollal szembeni intézkedés "életidegen" és elfogadhatatlan. Utalt arra is, hogy nemcsak Ausztria, hanem Luxemburg és Franciaország is aggodalommal figyeli a német eljárásmódot. "Egymásra mutogatni az Európai Unióban értelmetlen. Mi sem tesszük, és kívánatos lenne, ha német szomszédunk is felhagyna ezzel" - tette hozzá a tárcavezető.


Ausztriában az elmúlt 24 órában 1735 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, ez 308-cal több, mint az előző napi adat. A járvány kezdete óta 437 874 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma 1352, az intenzív kezelésre szorulók 264-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 30-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8290-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 415 221. (MTI)

Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Megyei I. osztály: mindhárom dobogós nyerni tudott
A Sárvár a Lukácsháza, a Vép a Celldömölk otthonából vitte el a három pontot. A Király SE kiszakított a gólzsákot és egy híján egy tucat gólt szerezve nyert a Szarvaskend ellen. A Körmend egygólos sikert aratott a Csepreggel szemben a Jánosháza pedig a hét mérkőzés óta veretlen Büköt győzte le.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
Szombathely megint kimarad a kompenzációból
Közben Debrecennek újabb közel 3 milliárd forint jut, Nyugat-Magyarországon Zalaegerszeg és Sopron is plusztámogatásra számíthat.
Gulyás: augusztusig kellenek a védettségi igazolványok
Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Három hónap alatt egymilliárd eurót keresett a Pfizer
Erősen kezdte az évet az egészségipari vállalat.
Csonka Ernő: nem az ember a mérce
A százesztendős Csonka Ernő festőművész számára a csendet, a békét, a nyugalmat, a harmóniát párja, Gyöngyi asszony teremti meg szombathelyi, belvárosi, harmadik emeleti otthonukban.
Lehoczky Zsuzsa lett a Nemzet Színésze Törőcsik Mari után
Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a Nemzet Színészévé a cím jelenlegi birtokosai.
Megyei II. osztály déli csoport: egyetlen idegenbeli siker a 23. fordulóban
A tabella élmezőnyében helyet foglaló csapatok közül a Körmend és a Nádasd gólgazdag mérkőzésen játszott döntetlent egymással, míg a Táplán el tudta hozni a három pontot a Rábatótfalu otthonából. A Szentpéterfa borsot tört a Tanakajd orra alá, de a Viszák, a Bajánsenye, illetve a Csákánydoroszló is magabiztos győzelmet aratott.
Buffon távozik a Juventustól
A világbajnok kapus, Gianluigi Buffon az idény végén elhagyja a Juventus labdarúgócsapatát, de egyelőre nem szeretne visszavonulni.