km/óra
  2023.01.28., szombat  •  Károly, Karola napja
Jelentős mennyiségű csapadék közelít, elsősorban a Dunántúlra

Jelentős mennyiségű csapadék közelít, elsősorban a Dunántúlra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Facebook-oldalán mutatta meg, hogyan éri el országunkat a csapadék.

 

Ismét igen jelentős csapadék érkezik, ismét elsősorban a Dunántúlra – olvasható az OMSZ bejegyzésében. 


"Pont egy hete hétfőn jeleztük, hogy egészen hasonló időjárási helyzet épülhet ki ennek a hétnek az első napjaiban, mint 10 napja, amikor súlyos áradásokat okozó eső hullott a délnyugati megyékben. A helyzet - részben - megismétlődni látszik, ismét egy nyugat felől lelassuló frontálzóna alkot önálló örvényt térségünkben, és ismét főleg a Dunától nyugatra hoz nagy mennyiségű esőt a következő 2-3 napban. (A hét végéig úgy tűnt, hogy az örvényképződés és így a nagy eső elmarad, az utóbbi modellfutások azonban ismét a rosszabb forgatókönyvet támogatják)" - írják, hozzátéve: vannak azonban különbségek is a múlt alkalomhoz képest, így például a csapadék hosszabb periódus (2-3 nap) alatt, több hullám során fog lehullani, összmennyisége várhatóan elmarad majd a 10 nappal ezelőttitől. Kisebb körzetekben azonban ismét okozhat gondot a csapadék.


Az OMSZ valószínűségi előrejelző rendszere Zala megyére mutatja a legtöbb esőt, szerintük nagy esélye van a megyényi területre átlagosan hulló 50 milliméternek - ez kisebb térségekben bőven jelenthet 80-100 mm összmennyiséget is.

 


"A nagyobb felbontású, így földrajzi sajátosságokat jobban figyelembe vevő ún. determinisztikus modell ugyanakkor a Bakony vidékére mutatja a legnagyobb csapadékot, területi átlagban 60-90 mm-t"- fűzték hozzá. 

 

Térkép: Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldala
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 1.szám - 2023.01.21.
Savaria Fórum 32. évfolyam 1.szám - 2023.01.21.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Mi vagyunk a lámpafény: díjátadó gála és ünnepi műsor a magyar kultúra napján
Január 21-én hagyományosan az Agorában került sor a kultúra napi díjátadó gálára, ahol a városunk kulturális életében kiemelkedő munkát végző szakembereket ismerték el. Köszöntőt mondott Horváth Soma, Szombathely MJV alpolgármestere. A díjátadót ünnepi műsor követte.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Fák közé hajtott egy autó Sitke térségében, a Sárvár felé vezető szakaszon
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Megszakadt a Falco veretlenségi sorozata, megálljt parancsolt a címvédőnek a DEAC
A debreceniek a Szolnok után a címvédő orra alá is borsot törtek és 75-81-re nyertek az Aréna Savariában.
Komáromba utazik az SZKKA
Vasárnap este 6 órától a Komáromban lép pályára a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) NB/I B-s női kézicsapata. Mindkét gárda 21 ponttal várja az összecsapást.
Wagner András Sétány avatóünnepség lesz február 6-án
Az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. tette közzé a Wagner András Sétány avatóünnepség részletes programját.
Egis Körmend: Bravúros győzelem Fehérváron
A férfi kosárbajnokság 18. fordulójában a vasi együttes meglepetésre 73-82-re nyert az Aronic-Alba Fehérvár vendégeként.
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.