km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
Folytatódnak a járdafelújítások Szombathelyen

Folytatódnak a járdafelújítások Szombathelyen

Év végéig csaknem 200 millió forintot költhet a város járdák felújítására. A kezdő keretösszeg 55 millió forint, ebből több utcában már el is végezte a munkát a SZOVA, jelenleg a Váci Mihály utcában dolgoznak. Költségvetés-módosításokkal tovább bővítik majd a járdafenntartási alapot, így Szombathely számos pontján elindulhatnak a munkák.

 

A SZOVA munkatársai hetek óta a Váci Mihály utcában dolgoznak. Itt annyira rossz állapotban volt a járda, hogy az aljzatbetont is fel kellett törni. A páratlan oldalon a Paragvári utcától a zöldséges után lévő buszmegállóig csaknem 500 méteren újul meg teljes egészében a szerkezet és burkolat. A lakók örülnek a változásnak, mert az utóbbi időben – főleg az idősek számára és babakocsival - már nehézkes volt a közlekedés a töredezett járdán.


Ilyen horderejű járdafelújítási program még nem volt a városban, és a Váciban is az elmúlt évtized legnagyobb ilyen jellegű beruházása folyik, mondta el a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón a körzet képviselője. Horváth Soma megköszönte a munkát a SZOVA-nak.


- Kompletten újítjuk fel a járdát, ez több mint fél kilométert jelent. A lépcsőházak előtti lejárók is megújulnak. Mivel 2018-ban a kezdeményezésemre már egy-egy kritikusabb szakaszt átépítettünk, így összességében 1 kilométer új járda szolgálja az itt lakók jobb közlekedését – fogalmazott Horváth Soma.


A városvezetésnek fontos az évtizedek óta rossz állapotú utak és a járdák megújítása, a lehetőségekhez képest el is végzik, ahol csak tudják, erről beszélt dr. Nemény András. Létrehoztak egy járdafenntartási alapot, amit év végéig tovább bővítenek.


- Komplex járdafelújítási programmal készülünk. 55 millió forinttal indulunk, de reményeim szerint a 200 millió forintot is meg fogjuk közelíteni az év végére, több költségvetés-módosítással biztosítjuk ezt a pénzt. Három utcának a járdáját már megújítottuk, most van folyamatban a Vácin a negyedik, nemsokára pedig indul a Csónakázótónál a következő – foglalta össze a polgármester.


A SZOVA március óta dolgozik a város járdáin, a helyszínek kiválasztásánál az adott szakasz állapota és a gyalogosforgalom mértéke volt a fő szempont. A Kassák Lajos utcában 200, a Bolyaiban több mint 100, a Szűrcsapó utca 20. mögött 70 méter újult meg. Utóbbi helyszínen egy kerékpárút is van, amit ősszel terveznek rendbe hozni. A Csónakázótónál egy hosszabb járdaszakaszon dolgoznak majd, a Vasi Vasember triatlonversenyre és a Szentivánéji Vigasságokra el is készülnek vele.


A polgármester elmondta azt is, hogy a Belügyminisztérium támogatásával májusban elkezdődhet három gyűjtőút - a Nádasdy, a Paragvári és a Magyar László utcák - felújítása, továbbá a Dozmat utcában eltüntetik a korábbi csapadékvíz-elvezetési beruházásból hátramaradt úthibákat. Már folyamatban van a közbeszerzési eljárás és a kiviteli tervek leadása. A kiválasztott vállalkozónak 6 hónapja lesz elvégezni a munkát.


Dr. Nemény András hozzátette, ha a lehetőségeik engedik, további útszakaszok felújítását is tervezik. Elhangzott az is, hogy szeretnék rendezni az Emlékmű környékét: várják cégek, vállalkozások ez irányú felajánlásait. Most is folynak ezzel kapcsolatos tárgyalások.

 

kzs
Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Ennyibe kerülnek idén a jegyek a karneválra
Nem vitte el a részeg lányt a taxis, ököllel esett az autónak a barátnője
Egy szórakozóhelyhez kértek taxit vasárnap hajnalban a szombathelyi Szinyei Merse Pál utcába. A kiérkező autónak egy szinte önkívületi állapotban földön fekvő nőt kellett volna elszállítania.
Embert gázolt a vonat Táplánszentkeresztnél
A Szombathelyről 6:17-kor Zalaszentivánba elindult 9812 sz. személyvonat Hatmajor forgalmi kitérőnél ismeretlen személyt gázolt, közölte a GYSEV.
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!