km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Januártól bírságot kap, aki meggyújtja az avart vagy a kerti hulladékot

Januártól bírságot kap, aki meggyújtja az avart vagy a kerti hulladékot

Januártól tilos lesz az avar- és kerti hulladék égetése. A levegő minőségének javítása érdekében Magyarország az uniós elvárásnak tesz most eleget. Az országos tiltás felülírja az égetést bizonyos időszakokban és területeken engedő önkormányzati rendeleteket is, így ezek jövő évtől hatályukat vesztik.

 

Pattog a tűz az egyik parkerdei kiskertben. Hordóban égetik el a kerti hulladékot. Ez bevett szokás errefelé, mert jól felügyelhető, a mellé készített vizeskannák is biztonságot szolgálják. Leginkább az ősz a kerti takarítás időszaka. Sokan komposztálják a zöldhulladékot, mert az később tápanyagot adhat a talajnak.


A diófa leveleit viszont nem szívesen komposztálják a kerttulajdonosok. Bár a közhiedelemmel ellentétben azt is lehet, csak jóval tovább tart, míg a többi növény növekedését visszafojtó anyag lebomlik belőle. A diófákat az utóbbi időben számos betegség és rovar károsítja, ezért is égetik el ezek hulladékát előszeretettel a gazdák. 


Molnár Lajos, Parkerdei Kertbarátok Egyesülete elnöke elmondta, ha januártól nem lehet égetni a kertekben, akkor attól tart, hogy a dió, a diófa levelek, vagy amit nem lehet komposztálni, az az erdőben fog landolni, mert a Körmendi útra nem mindenki viszi el a zöldhulladékot, mert csak ott lehet leadni.


A törvényi szabályozásnak eleget téve döntött októberben a szombathelyi közgyűlés is az égetés jövő évi betiltásáról. Az avar- és kerti hulladék lakosságbarát elhelyezésének lehetőségeit a SZOVA Zrt. dolgozza ki. 


Németh Ákos tanácsnok kiemelte, az egyik lehetőség az, hogy különböző begyűjtő pontokat helyeznek ki, de ez még egyelőre a jövő zenéje. Azt gondolja, azon lesznek, hogy megoldást is nyújtsanak, ne csak tiltsanak.


Pécs, Tatabánya és Salgótarján levegője az országos szennyezettségi térkép szerint egészségtelen, Szombathelyé viszont tűrhető besorolású. A fűtési szezonban, valamint az őszi avar- és kerti hulladék égetések idején főként a kertes övezetekben észrevehetően romlik a levegő. 


Bencsics Attila, a Vas Megyei Kormányhivatal osztályvezetője elmondta, nem lesz soha tökéletes égés, ez azt jelenti, hogy a finom részecskéken, szálló poron kívül egyéb szennyezőanyagok is kerülnek a levegőbe. Ennek a megszüntetése kiemelten fontos az ország számára, tekintettel arra, hogy erre az unió is kötelezi hazánkat.


November 30-ig még szabad égetni vasárnap és az ünnepnapok kivételével 9 és 19 óra között. Januártól viszont, aki meggyújtja az avart vagy a kerti hulladékot, százezer forintos bírsággal számolhat.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.