km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Januártól bírságot kap, aki meggyújtja az avart vagy a kerti hulladékot

Januártól bírságot kap, aki meggyújtja az avart vagy a kerti hulladékot

Januártól tilos lesz az avar- és kerti hulladék égetése. A levegő minőségének javítása érdekében Magyarország az uniós elvárásnak tesz most eleget. Az országos tiltás felülírja az égetést bizonyos időszakokban és területeken engedő önkormányzati rendeleteket is, így ezek jövő évtől hatályukat vesztik.

 

Pattog a tűz az egyik parkerdei kiskertben. Hordóban égetik el a kerti hulladékot. Ez bevett szokás errefelé, mert jól felügyelhető, a mellé készített vizeskannák is biztonságot szolgálják. Leginkább az ősz a kerti takarítás időszaka. Sokan komposztálják a zöldhulladékot, mert az később tápanyagot adhat a talajnak.


A diófa leveleit viszont nem szívesen komposztálják a kerttulajdonosok. Bár a közhiedelemmel ellentétben azt is lehet, csak jóval tovább tart, míg a többi növény növekedését visszafojtó anyag lebomlik belőle. A diófákat az utóbbi időben számos betegség és rovar károsítja, ezért is égetik el ezek hulladékát előszeretettel a gazdák. 


Molnár Lajos, Parkerdei Kertbarátok Egyesülete elnöke elmondta, ha januártól nem lehet égetni a kertekben, akkor attól tart, hogy a dió, a diófa levelek, vagy amit nem lehet komposztálni, az az erdőben fog landolni, mert a Körmendi útra nem mindenki viszi el a zöldhulladékot, mert csak ott lehet leadni.


A törvényi szabályozásnak eleget téve döntött októberben a szombathelyi közgyűlés is az égetés jövő évi betiltásáról. Az avar- és kerti hulladék lakosságbarát elhelyezésének lehetőségeit a SZOVA Zrt. dolgozza ki. 


Németh Ákos tanácsnok kiemelte, az egyik lehetőség az, hogy különböző begyűjtő pontokat helyeznek ki, de ez még egyelőre a jövő zenéje. Azt gondolja, azon lesznek, hogy megoldást is nyújtsanak, ne csak tiltsanak.


Pécs, Tatabánya és Salgótarján levegője az országos szennyezettségi térkép szerint egészségtelen, Szombathelyé viszont tűrhető besorolású. A fűtési szezonban, valamint az őszi avar- és kerti hulladék égetések idején főként a kertes övezetekben észrevehetően romlik a levegő. 


Bencsics Attila, a Vas Megyei Kormányhivatal osztályvezetője elmondta, nem lesz soha tökéletes égés, ez azt jelenti, hogy a finom részecskéken, szálló poron kívül egyéb szennyezőanyagok is kerülnek a levegőbe. Ennek a megszüntetése kiemelten fontos az ország számára, tekintettel arra, hogy erre az unió is kötelezi hazánkat.


November 30-ig még szabad égetni vasárnap és az ünnepnapok kivételével 9 és 19 óra között. Januártól viszont, aki meggyújtja az avart vagy a kerti hulladékot, százezer forintos bírsággal számolhat.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Több mint 15 ezren látták a Sisi kiállítást
Rendkívüli sikerrel zárult a Sisi - Királyné feketén fehéren című kiállítás a Savaria Múzeumban. Márciusban rendezték be a dísztermet Erzsébet személyes tárgyaival, naplóbejegyzéseivel, ruháinak rekonstrukcióival, több mint 70 eredeti műtárgyat lehetett megtekinteni. A kiállításban pénteken délután tartottak záró tárlatvezetést.
Decembertől zárva lesz a Víztorony
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.