km/óra
  2024.02.21., szerda  •  Eleonóra napja
Januárban kezdődhet az oltási kampány Ausztriában

Januárban kezdődhet az oltási kampány Ausztriában

Ausztriában januárban először az idősotthonok lakóit és ápolószemélyzetét, valamint a veszélyezetteteket oltanák az egészségügyben dolgozókkal együtt. A lakosság átfogó oltása 2021 második felében lehetséges, olvasható az orf.at-n.

 

Mint írják, a koronavírus-járvány elleni oltási kampány a tervek szerint januárban kezdődik. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter ezt sajtótájékoztatón jelentette be. A védőoltásokat az idős és ápolási otthonokban kell elkezdeni, 65 év feletti személyek és a személyzet számára. Ugyancsak kiemelt prioritás lenne a magas kockázatú csoportok, akiknek már meghatározott betegségei vannak, valamint az ápoló és egészségügyi személyzet a kórházakban, a rendelőkben, a mentőszervezeteknél és a szociális szolgálatoknál.


Anschober szerint 200 millió euró áll rendelkezésre 16,5 millió doboz vásárlásához több gyártótól. A cél a magas oltási arány elérése: „Minél többen vesznek részt, annál jobb." – mondta az egészségügyi miniszter, aki jóval 50 százalék feletti oltási lefedettségi arányt akar elérni, de azt is elmondta, hogy az oltás mindig önkéntes lesz.


Enyhe visszaesést mutatnak a számok


Mint mindig, Anschober bemutatta a jelenlegi számokat: „Enyhe csökkenést tapasztalunk“ – mondta az egészségügyi miniszter. Hétfőről keddre 4377 új fertőzést mutattak 28 070 regisztrált PCR-teszttel. Ez „egyértelműen vagy világosan látható“ az előző heti keddi értékek alatt van. Körülbelül 7000 gyógyultról számoltak be 24 óra alatt. Anschober a számok javulását a részleges lezárás eredményeként látta.


Rossz hírek érkeztek azonban a kórházakból. 24 óra alatt több mint 100 olyan betegről számoltak be, akik Covid-19-ben haltak meg. Először történt meg, hogy több mint 700 koronavírusos beteg volt az intenzív osztályon. Az intenzív osztályok telítettségének növekedése azonban lassul, a növekedési ráta most hét százalékos, de volt már 30 százalék körüli is.

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
„Ami szép, ami jó, és amit el kell viselni” – interjú Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógussal
Múlt hónapban töltötte be 90. életévét Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógus. A legendás Savaria Táncegyüttes alapítójával, aki sosem bánta meg, hogy a színpad helyett a tanítást választotta, otthonában beszélgettünk.
Lemondott Novák Katalin, utoljára szólt államfőként
Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.
Elhunyt a Virológiai Nemzeti Laboratórium fiatal vezetője
Tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.