km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Országos könyvtári napok a Berzsenyi Könyvtárban

Országos könyvtári napok a Berzsenyi Könyvtárban

Október 3-a és 9-e között izgalmas programsorozattal kapcsolódik a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár az országos könyvtári napokhoz. Mutatjuk a programokat!

70 éves a megyei könyvtár: Öleljük meg a könyvtárat! | villámcsődület

2022. október 3. 10:00

BDK, szabadtéri program

A szombathelyi Körzeti Könyvtár és Városi Könyvtár összevonásával létrejött Megyei Könyvtárat 1952. augusztus 17-én avatták fel ünnepélyes keretek között. Az esemény évfordulóján – országos megmozdulás keretében – villámcsődületre kerül sor. Közreműködnek a Paragvári Utcai Általános Iskola diákjai.

 

KÖNYVnyERŐ | Szabados Ágival, a rendhagyó olvasónapló megálmodójával és kiadójával a kötet szerkesztője, Kemény Kata beszélget

2022. október 3. 17:00

BDK, 4. emeleti előadóterem

KÖNYVnyERŐ:  A Ragacs-tengertől a grundon át az egri várig és tovább… / Szabados Ágnes (felelős szerkesztő), Kemény Kata (szerk.), Náday-Vadász Dóra (ill.) Budapest. Libertine, 2021. 272 o.

Szereted a rejtvényeket, kreatív feladatokat? Olvass a KÖNYVnyERŐvel! Itt 22 fantasztikus könyvben kalandozhatsz, találsz köztük mesét, krimit, történelmi témájú könyvet, és még számtalan érdekességet!


XXVIII. Vas Megyei Könyvtári Nap | szakmai találkozó

2022. október 4. 8:30 – 15:00

Chernel Kálmán Városi Könyvtár, Kőszeg

A Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár és a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár tisztelettel meghívja Önt MÚLTBA TEKINTÉS ÉS A JÖVŐ KIHÍVÁSAI: 70 ÉVES A MEGYEI KÖNYVTÁRI HÁLÓZAT című XXVIII. VAS MEGYEI KÖNYVTÁRI NAPJÁRA.

 

A mackónadrágos maffiózóktól a fedősztorikig | találkozó Dezső András íróval, újságíróval

2022. október 5. 17:00

BDK, földszinti előadóterem

Beszélgetőtárs az egykori osztálytárs, Várnainé Balogh Beáta.

Dezső András neve ma már fogalommá vált a tényfeltárás területén. A volt indexes, jelenleg HVG-s oknyomozó újságíró neve egyet jelent a hitelességgel, a kérlelhetetlen igazságkereséssel és az izgalmas, szórakoztató, őszinte könyvekkel. Három könyve jelent meg eddig, mindegyik pillanatok alatt a top listák élére került. Oknyomozó újságírói múlttal alapossága, hitelessége sikerének az egyik legfontosabb kulcsa.

BDK, földszinti előadóterem

"Versposzterektől a művészkönyvekig" | kiállításmegnyitó Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikusművész alkotásaiból

2022. október 6. 17:00

BDK, földszinti előadóterem

 

KISS ILONA Munkácsy-díjas grafikusművész, Németh Aladár-díjas könyvművész Versposzterektől a művészkönyvekig című kiállítását megnyitja Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató. A kiállítás megtekinthető 2022. október 27-ig.

Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikusművész, könyvművész, több „szépkönyv” tervezője. Haiman György és Kass János egykori tanítványa, a művészkönyv különös műfajának nemzetközi hírű nagymestere. Számtalan díj és pályázat nyertese. Könyvmunkái sze­repeltek a frankfurti Goethe Múzeum, a bécsi Iparművészeti Múzeum, a stockhol­mi Nobel Múzeum jeles kiállításain. Művei bekerültek hazai és külföldi múzeumok, könyvtárak gyűjteményeibe, magángyűjteményekbe. A Magyar Művészkönyvalko­tók Társaságának alapító elnöke, a ’99-es frankfurti magyar művészkönyvkiállítás kurátora. 2000-ben tagja a világ legszebb könyveit felsorakoztató frankfurti kiál­lítás nemzetközi zsűrijének.

Könyveit egyszerre jellemzi a könyvművészet klasszikus technikáinak tisztelete és a természetes anyagok, kézműves technikák iránti vonzódás, valamint az iparilag előállított anyagok bátor alkalmazása. Munkái összetett esztétikai üzenetek, kultúrtörténeti, történeti utalások hordozói, kifejezői.

 

Jenci néni és az okostelefonok | író-olvasó találkozó Kolozsi Angéla íróval, a Mesebolt Bábszínház művészével

2022. október 7. 10:00

BDK, földszinti előadóterem

 

 

A kávéházi cigányzene története | beszélgetés Nyerges Erika íróval

2022. október 7. 17:00

BDK, Médiatár és nyelvi részleg

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban mintegy tíz éves múltra tekint vissza a Roma Kultúra Napja. A rendezvénysorozat célja a kultúra népszerűsítésén túl, a cigány hagyományok magyar kultúrára gyakorolt hatásának megismertetése. A cigányzene hallatán eszünkbe jutnak a régi szép idők, amikor még élő zene szólt a vendéglátóhelyeken, kockás terítős asztaloknál húzta a prímás a kedvenc nótákat. A több mint kétszáz éve működő kávéházi cigányzene igazi túlélő. Szerepéről, társadalomformáló és polgárosodást elősegítő hatásáról kevesen tudnak. Nyerges Erika pedagógus, író A kávéházi cigányzene története című kötete 2020-ban jelent meg az Ad Librum Kiadó gondozásában.

 

„Pitypalatty, megmaradj” | kézműves foglalkozás Novák Ágota népi játszóházvezetővel

2022. október 9. 15:00

BDK, Gyermekkönyvtár

Novák Ágota népi játszóházvezető segítségével ismerkedünk védett állatokkal és papírmasé technikával elkészítjük másaikat, hogy óvó kezünkben tarthassuk.

 

Amalgám Duó: JELEN | Dévényi Ádám emlékműsor

2022. október 9. 15:00

BDK, 1. emeleti hírlapolvasó

Fodor Levente (gitár, ének) és Varga Tamás (gitár, ének) emlékműsorukban Dévényi Ádám lélek- és korlenyomataiból válogatnak, hiszen szerzeményeit 2016 óta már csak felvételekről hallhatjuk. A két dalost néhány éve ajánlotta egymás figyelmébe közös gitártanáruk. Jó megérzés volt, már az első találkozásból háromórás együttzenélés lett, a másodikon pedig meg is született a Dévényi Ádám koncert ötlete és váza. Ezzel a műsorukkal érkeznek könyvtárunkba, az Országos Könyvtári Napok keretében.

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.