km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Országos könyvtári napok a Berzsenyi Könyvtárban

Országos könyvtári napok a Berzsenyi Könyvtárban

Október 3-a és 9-e között izgalmas programsorozattal kapcsolódik a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár az országos könyvtári napokhoz. Mutatjuk a programokat!

70 éves a megyei könyvtár: Öleljük meg a könyvtárat! | villámcsődület

2022. október 3. 10:00

BDK, szabadtéri program

A szombathelyi Körzeti Könyvtár és Városi Könyvtár összevonásával létrejött Megyei Könyvtárat 1952. augusztus 17-én avatták fel ünnepélyes keretek között. Az esemény évfordulóján – országos megmozdulás keretében – villámcsődületre kerül sor. Közreműködnek a Paragvári Utcai Általános Iskola diákjai.

 

KÖNYVnyERŐ | Szabados Ágival, a rendhagyó olvasónapló megálmodójával és kiadójával a kötet szerkesztője, Kemény Kata beszélget

2022. október 3. 17:00

BDK, 4. emeleti előadóterem

KÖNYVnyERŐ:  A Ragacs-tengertől a grundon át az egri várig és tovább… / Szabados Ágnes (felelős szerkesztő), Kemény Kata (szerk.), Náday-Vadász Dóra (ill.) Budapest. Libertine, 2021. 272 o.

Szereted a rejtvényeket, kreatív feladatokat? Olvass a KÖNYVnyERŐvel! Itt 22 fantasztikus könyvben kalandozhatsz, találsz köztük mesét, krimit, történelmi témájú könyvet, és még számtalan érdekességet!


XXVIII. Vas Megyei Könyvtári Nap | szakmai találkozó

2022. október 4. 8:30 – 15:00

Chernel Kálmán Városi Könyvtár, Kőszeg

A Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár és a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár tisztelettel meghívja Önt MÚLTBA TEKINTÉS ÉS A JÖVŐ KIHÍVÁSAI: 70 ÉVES A MEGYEI KÖNYVTÁRI HÁLÓZAT című XXVIII. VAS MEGYEI KÖNYVTÁRI NAPJÁRA.

 

A mackónadrágos maffiózóktól a fedősztorikig | találkozó Dezső András íróval, újságíróval

2022. október 5. 17:00

BDK, földszinti előadóterem

Beszélgetőtárs az egykori osztálytárs, Várnainé Balogh Beáta.

Dezső András neve ma már fogalommá vált a tényfeltárás területén. A volt indexes, jelenleg HVG-s oknyomozó újságíró neve egyet jelent a hitelességgel, a kérlelhetetlen igazságkereséssel és az izgalmas, szórakoztató, őszinte könyvekkel. Három könyve jelent meg eddig, mindegyik pillanatok alatt a top listák élére került. Oknyomozó újságírói múlttal alapossága, hitelessége sikerének az egyik legfontosabb kulcsa.

BDK, földszinti előadóterem

"Versposzterektől a művészkönyvekig" | kiállításmegnyitó Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikusművész alkotásaiból

2022. október 6. 17:00

BDK, földszinti előadóterem

 

KISS ILONA Munkácsy-díjas grafikusművész, Németh Aladár-díjas könyvművész Versposzterektől a művészkönyvekig című kiállítását megnyitja Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató. A kiállítás megtekinthető 2022. október 27-ig.

Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikusművész, könyvművész, több „szépkönyv” tervezője. Haiman György és Kass János egykori tanítványa, a művészkönyv különös műfajának nemzetközi hírű nagymestere. Számtalan díj és pályázat nyertese. Könyvmunkái sze­repeltek a frankfurti Goethe Múzeum, a bécsi Iparművészeti Múzeum, a stockhol­mi Nobel Múzeum jeles kiállításain. Művei bekerültek hazai és külföldi múzeumok, könyvtárak gyűjteményeibe, magángyűjteményekbe. A Magyar Művészkönyvalko­tók Társaságának alapító elnöke, a ’99-es frankfurti magyar művészkönyvkiállítás kurátora. 2000-ben tagja a világ legszebb könyveit felsorakoztató frankfurti kiál­lítás nemzetközi zsűrijének.

Könyveit egyszerre jellemzi a könyvművészet klasszikus technikáinak tisztelete és a természetes anyagok, kézműves technikák iránti vonzódás, valamint az iparilag előállított anyagok bátor alkalmazása. Munkái összetett esztétikai üzenetek, kultúrtörténeti, történeti utalások hordozói, kifejezői.

 

Jenci néni és az okostelefonok | író-olvasó találkozó Kolozsi Angéla íróval, a Mesebolt Bábszínház művészével

2022. október 7. 10:00

BDK, földszinti előadóterem

 

 

A kávéházi cigányzene története | beszélgetés Nyerges Erika íróval

2022. október 7. 17:00

BDK, Médiatár és nyelvi részleg

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban mintegy tíz éves múltra tekint vissza a Roma Kultúra Napja. A rendezvénysorozat célja a kultúra népszerűsítésén túl, a cigány hagyományok magyar kultúrára gyakorolt hatásának megismertetése. A cigányzene hallatán eszünkbe jutnak a régi szép idők, amikor még élő zene szólt a vendéglátóhelyeken, kockás terítős asztaloknál húzta a prímás a kedvenc nótákat. A több mint kétszáz éve működő kávéházi cigányzene igazi túlélő. Szerepéről, társadalomformáló és polgárosodást elősegítő hatásáról kevesen tudnak. Nyerges Erika pedagógus, író A kávéházi cigányzene története című kötete 2020-ban jelent meg az Ad Librum Kiadó gondozásában.

 

„Pitypalatty, megmaradj” | kézműves foglalkozás Novák Ágota népi játszóházvezetővel

2022. október 9. 15:00

BDK, Gyermekkönyvtár

Novák Ágota népi játszóházvezető segítségével ismerkedünk védett állatokkal és papírmasé technikával elkészítjük másaikat, hogy óvó kezünkben tarthassuk.

 

Amalgám Duó: JELEN | Dévényi Ádám emlékműsor

2022. október 9. 15:00

BDK, 1. emeleti hírlapolvasó

Fodor Levente (gitár, ének) és Varga Tamás (gitár, ének) emlékműsorukban Dévényi Ádám lélek- és korlenyomataiból válogatnak, hiszen szerzeményeit 2016 óta már csak felvételekről hallhatjuk. A két dalost néhány éve ajánlotta egymás figyelmébe közös gitártanáruk. Jó megérzés volt, már az első találkozásból háromórás együttzenélés lett, a másodikon pedig meg is született a Dévényi Ádám koncert ötlete és váza. Ezzel a műsorukkal érkeznek könyvtárunkba, az Országos Könyvtári Napok keretében.

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.