km/óra
  2023.06.04., vasárnap  •  Bulcsú napja
Országos könyvtári napok a Berzsenyi Könyvtárban

Országos könyvtári napok a Berzsenyi Könyvtárban

Október 3-a és 9-e között izgalmas programsorozattal kapcsolódik a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár az országos könyvtári napokhoz. Mutatjuk a programokat!

70 éves a megyei könyvtár: Öleljük meg a könyvtárat! | villámcsődület

2022. október 3. 10:00

BDK, szabadtéri program

A szombathelyi Körzeti Könyvtár és Városi Könyvtár összevonásával létrejött Megyei Könyvtárat 1952. augusztus 17-én avatták fel ünnepélyes keretek között. Az esemény évfordulóján – országos megmozdulás keretében – villámcsődületre kerül sor. Közreműködnek a Paragvári Utcai Általános Iskola diákjai.

 

KÖNYVnyERŐ | Szabados Ágival, a rendhagyó olvasónapló megálmodójával és kiadójával a kötet szerkesztője, Kemény Kata beszélget

2022. október 3. 17:00

BDK, 4. emeleti előadóterem

KÖNYVnyERŐ:  A Ragacs-tengertől a grundon át az egri várig és tovább… / Szabados Ágnes (felelős szerkesztő), Kemény Kata (szerk.), Náday-Vadász Dóra (ill.) Budapest. Libertine, 2021. 272 o.

Szereted a rejtvényeket, kreatív feladatokat? Olvass a KÖNYVnyERŐvel! Itt 22 fantasztikus könyvben kalandozhatsz, találsz köztük mesét, krimit, történelmi témájú könyvet, és még számtalan érdekességet!


XXVIII. Vas Megyei Könyvtári Nap | szakmai találkozó

2022. október 4. 8:30 – 15:00

Chernel Kálmán Városi Könyvtár, Kőszeg

A Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár és a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár tisztelettel meghívja Önt MÚLTBA TEKINTÉS ÉS A JÖVŐ KIHÍVÁSAI: 70 ÉVES A MEGYEI KÖNYVTÁRI HÁLÓZAT című XXVIII. VAS MEGYEI KÖNYVTÁRI NAPJÁRA.

 

A mackónadrágos maffiózóktól a fedősztorikig | találkozó Dezső András íróval, újságíróval

2022. október 5. 17:00

BDK, földszinti előadóterem

Beszélgetőtárs az egykori osztálytárs, Várnainé Balogh Beáta.

Dezső András neve ma már fogalommá vált a tényfeltárás területén. A volt indexes, jelenleg HVG-s oknyomozó újságíró neve egyet jelent a hitelességgel, a kérlelhetetlen igazságkereséssel és az izgalmas, szórakoztató, őszinte könyvekkel. Három könyve jelent meg eddig, mindegyik pillanatok alatt a top listák élére került. Oknyomozó újságírói múlttal alapossága, hitelessége sikerének az egyik legfontosabb kulcsa.

BDK, földszinti előadóterem

"Versposzterektől a művészkönyvekig" | kiállításmegnyitó Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikusművész alkotásaiból

2022. október 6. 17:00

BDK, földszinti előadóterem

 

KISS ILONA Munkácsy-díjas grafikusművész, Németh Aladár-díjas könyvművész Versposzterektől a művészkönyvekig című kiállítását megnyitja Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató. A kiállítás megtekinthető 2022. október 27-ig.

Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikusművész, könyvművész, több „szépkönyv” tervezője. Haiman György és Kass János egykori tanítványa, a művészkönyv különös műfajának nemzetközi hírű nagymestere. Számtalan díj és pályázat nyertese. Könyvmunkái sze­repeltek a frankfurti Goethe Múzeum, a bécsi Iparművészeti Múzeum, a stockhol­mi Nobel Múzeum jeles kiállításain. Művei bekerültek hazai és külföldi múzeumok, könyvtárak gyűjteményeibe, magángyűjteményekbe. A Magyar Művészkönyvalko­tók Társaságának alapító elnöke, a ’99-es frankfurti magyar művészkönyvkiállítás kurátora. 2000-ben tagja a világ legszebb könyveit felsorakoztató frankfurti kiál­lítás nemzetközi zsűrijének.

Könyveit egyszerre jellemzi a könyvművészet klasszikus technikáinak tisztelete és a természetes anyagok, kézműves technikák iránti vonzódás, valamint az iparilag előállított anyagok bátor alkalmazása. Munkái összetett esztétikai üzenetek, kultúrtörténeti, történeti utalások hordozói, kifejezői.

 

Jenci néni és az okostelefonok | író-olvasó találkozó Kolozsi Angéla íróval, a Mesebolt Bábszínház művészével

2022. október 7. 10:00

BDK, földszinti előadóterem

 

 

A kávéházi cigányzene története | beszélgetés Nyerges Erika íróval

2022. október 7. 17:00

BDK, Médiatár és nyelvi részleg

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban mintegy tíz éves múltra tekint vissza a Roma Kultúra Napja. A rendezvénysorozat célja a kultúra népszerűsítésén túl, a cigány hagyományok magyar kultúrára gyakorolt hatásának megismertetése. A cigányzene hallatán eszünkbe jutnak a régi szép idők, amikor még élő zene szólt a vendéglátóhelyeken, kockás terítős asztaloknál húzta a prímás a kedvenc nótákat. A több mint kétszáz éve működő kávéházi cigányzene igazi túlélő. Szerepéről, társadalomformáló és polgárosodást elősegítő hatásáról kevesen tudnak. Nyerges Erika pedagógus, író A kávéházi cigányzene története című kötete 2020-ban jelent meg az Ad Librum Kiadó gondozásában.

 

„Pitypalatty, megmaradj” | kézműves foglalkozás Novák Ágota népi játszóházvezetővel

2022. október 9. 15:00

BDK, Gyermekkönyvtár

Novák Ágota népi játszóházvezető segítségével ismerkedünk védett állatokkal és papírmasé technikával elkészítjük másaikat, hogy óvó kezünkben tarthassuk.

 

Amalgám Duó: JELEN | Dévényi Ádám emlékműsor

2022. október 9. 15:00

BDK, 1. emeleti hírlapolvasó

Fodor Levente (gitár, ének) és Varga Tamás (gitár, ének) emlékműsorukban Dévényi Ádám lélek- és korlenyomataiból válogatnak, hiszen szerzeményeit 2016 óta már csak felvételekről hallhatjuk. A két dalost néhány éve ajánlotta egymás figyelmébe közös gitártanáruk. Jó megérzés volt, már az első találkozásból háromórás együttzenélés lett, a másodikon pedig meg is született a Dévényi Ádám koncert ötlete és váza. Ezzel a műsorukkal érkeznek könyvtárunkba, az Országos Könyvtári Napok keretében.

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
legfrissebbek
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet eljuttattak az MTI-hez.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
Elektromos zárlat okozhatott tüzet egy szombathelyi konyhában
A Március 15. térre riasztották a szombathelyi tűzoltókat és a mentőket, ahol egy második emeleti lakásból dőlt ki a füst. A házigazda nem volt otthon.
„Legyen közös a történelmi Magyarország, mert akkor a miénk is”
Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
Vádat emeltek a lánnyal szemben, aki felgyújtott egy seprűt egy szombathelyi szupermarketben
A Szombathelyi Járási Ügyészség most közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a fiatalkorú lánnyal szemben, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.