km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Iskolakezdés biztonságban

Iskolakezdés biztonságban

Rendőrök, közterület-felügyelők és polgárőrök is segítik az iskolák környékén a közlekedést szeptember 1-től. Főleg a reggeli csúcsidőben találkozhatunk velük azokon a helyeken, ahol a legnagyobb a forgalom. Fontos, hogy az autósok figyeljenek a gyalogosokra, kerékpárosokra, a gyermekeiket iskolába kísérő szülők pedig a biztonság érdekében inkább korábban induljanak el otthonról.

 

Már csak néhány nap, és becsengetnek. Valószínűleg sok diák és szülő is nagyon várja már, hogy megkezdődjön az iskola, de ezzel együtt indul a reggeli ramazuri is. Hiszen – főként az első napokban – bármennyire is igyekszünk mindenre alaposan felkészülni, van, ami az utolsó pillanatban jut eszünkbe, és az ajtóból fordulunk vissza érte. Akkor viszont már sietni kell, hogy gyermekünk időben beérjen az iskolába, hiszen nem illik elkésni.


Tanévkezdéskor többszörösére nő a városban a forgalom, hiszen idén is közel 15 ezer diák ül be a megyeszékhelyen az iskolapadba. Ki egyedül, ki szüleivel együtt érkezik majd az iskolába, és bizony alakulhatnak ki dugók, kaotikus jelenetek az intézmények körül. De bármennyire is sietünk, a legfontosabb a gyermekeink biztonsága. Ennek érdekében azonban nem kell pont az iskola kapujában leparkolnunk feltartva a többieket, amíg gyermekünknek lenyomjuk a napkezdő szeretet- és szerencsepuszit.


Szeptemberben az elmúlt évekhez hasonlóan idén is egyenruhások (rendőrök, polgárőrök és közterület-felügyelők) segítik Szombathelyen a biztonságos közlekedést. Azokon a helyeken teljesítenek szolgálatot főleg reggelente 7 és 8 óra között, de a délutáni órákban is, ahol a legnagyobb a forgalom. A szervezetek között megtörtént az egyeztetés és a rendőrség koordinálásával pontos terv készült arról, hogy ki mikor, hol vigyáz szemünk fényeire – tájékoztatta lapunkat Kelemen Krisztián, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke. „Gyakorló apaként is mondhatom, Szombathelyen az ilyenkor jelentősen megnövekvő forgalom ellenére is biztonságban tudhatjuk gyermekeinket. A rendőrség, polgárőrség és a közterület-felügyelet munkatársai között kiváló az együttműködés. Évek óta segítik ilyenkor a közlekedést, tudják a dolgukat. Jó munkát végeznek, ezt mutatja az is, hogy szerencsére jellemzően nem történnek balesetek az oktatási intézmények környékén. Persze ehhez az is kell, hogy a közlekedők figyeljenek egymásra, kiemelten a gyermekekre. Kérem, hogy óvatosan és türelmesen haladjanak az iskolák, óvodák közelében.”

 

Szombathelyen tavaly a Váci, a Neumann, a Reguly és a Paragvári iskoláknál, valamint a Sörház utcában segítették a közlekedést egyenruhások. Az idei helyszíneket a korábbi évek tapasztalatai alapján jelölték ki, ott lesznek rendőrök, polgárőrök és közterület-felügyelők, ahol a leginkább szükség van rájuk, mégpedig az aktuális helyzetnek megfelelően. Veszélyes az autók mögül kilépő gyalogos, illetve a zebrákon leszállás nélkül áthajtó kerékpáros. A gyerekeknek és a felnőtteknek, gyalogosnak, biciklisnek és autóval közlekedőnek egyaránt újra hozzá kell szokni a megnövekedett forgalomhoz és az ősszel megváltozó látási és útviszonyokhoz is. A biztonságot segítik a rendőrök, polgárőrök, közterület-felügyelők a gyalogátkelőhelyeknél. Ágoston Sándor, a szombathelyi közterület-felügyelet irodavezetője ennek részleteit is elmondta: „A Szombathelyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya kért fel minket hivatalos formában, hogy szeptember 1–30. között segítsük a biztonságot. Munkatársaink láthatósági mellényben lassítják, megállítják az autóforgalmat, hogy a zebrán átkelhessenek az intézményekbe igyekvő gyermekek, családok. Legfontosabb feladatunk, hogy a balesetmentes szeptembert biztosítsuk, hiszen az iskolakezdés hónapja a legnehezebb a város útjain. Amennyiben szabálytalan parkolást látunk, figyelmeztetünk, nem célunk a büntetés, a biztonság viszont annál inkább.”


Nézz körül, vedd le a fejhallgatót, és ne nyomkodd a telefonod átkelés közben! Nem véletlen, hogy ilyen piktogrammok kerültek több szombathelyi gyalogátkelőhelyhez, ugyanis komoly veszélyt jelent, ha valaki a közlekedés helyett másra figyel. A balesetek elkerülése érdekében festette fel tavaly az önkormányzat a zebrák elé a figyelemfelhívó. Az óvatosság és a piktogramok nem fakulhatnak, éppen ezért a város azt kérte a Szova Nonprofit Zrt.-től, hogy az iskolakezdés előtt fesse újra a biztonságot erősítő jeleket ott, ahol szükséges. Potyondi Nikolett, a társaság kommunikációs és HR munkatársa elmondta azt is, hogy kollégái tavasz óta folyamatosan fújják újra a gyalogátkelőhelyek csíkjait is.


Az iskolába vezető út sok veszélyt rejthet. Legyünk nagyon elővigyázatosak és körültekintőek. Mutassunk példát gyerekeinknek és tartsuk be a közlekedési szabályokat, még akkor is, ha sietünk.

 

Fotó: Nagy Jácint

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
A kormány bulvárlapjai Pataky Attilával és Nagy Feróval fejtették meg a benzinárhelyzetet
A benzinárstop megszünetétéséről kérdezte a Ripost Nagy Ferót, a Bors pedig Pataky Attilát, de hogy miért pont őket, az nem derül ki - írja a Telex.
Decemberi közgyűlés: változó menetrend, pluszkiadások a nehéz gazdasági helyzetben
Elkezdődhet a szentkirályi bölcsőde tervezése, változik a Blaguss menetrendje Herényben, tovább működik az elekromos rollerkölcsönző-hálózat. Többek között ezek a témák szerepelnek a decemberi közgyűlés napirendjén. Novemberben nem tartott rendes ülést a szombathelyi képviselő-testület, ma két hónap aktuális ügyeit vitatják meg. 19 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyal a közgyűlés. A közgyűlést ezúttal is élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint honlapunkon is.
A Thököly utcai aluljárót és környékét takarították
A Thököly Imre utcai gyalogos aluljárót és annak környékét takarította ma a Szova NZrt., számolt be Horváth Soma alpolgármester Facebook-posztjában.
Zelenszkij lett az év embere a Time-nál
15 évvel azután, hogy a Time magazin Vlagyimir Putyint választotta meg az Év emberének, 2022-ben Volodmir Zelenszkijt és Ukrajna lelkét nevezte meg az év emberének - írja a Nyugat.
Rosszul lett és fának ütközött a sofőr Gencsapátiban
A Gyöngyösfalu felé tartó gépkocsi vezetője haladás közben rosszul lett és hozzátartozója elmondása alapján az eszméletét is elvesztette. A kocsiban két gyerek is ült, szabályosan bekötve, ők sérülés nélkül megúszták a balesetet.