km/óra
  2024.07.21., vasárnap  •  Dániel, Daniella napja
Iskolakezdés biztonságban

Iskolakezdés biztonságban

Rendőrök, közterület-felügyelők és polgárőrök is segítik az iskolák környékén a közlekedést szeptember 1-től. Főleg a reggeli csúcsidőben találkozhatunk velük azokon a helyeken, ahol a legnagyobb a forgalom. Fontos, hogy az autósok figyeljenek a gyalogosokra, kerékpárosokra, a gyermekeiket iskolába kísérő szülők pedig a biztonság érdekében inkább korábban induljanak el otthonról.

 

Már csak néhány nap, és becsengetnek. Valószínűleg sok diák és szülő is nagyon várja már, hogy megkezdődjön az iskola, de ezzel együtt indul a reggeli ramazuri is. Hiszen – főként az első napokban – bármennyire is igyekszünk mindenre alaposan felkészülni, van, ami az utolsó pillanatban jut eszünkbe, és az ajtóból fordulunk vissza érte. Akkor viszont már sietni kell, hogy gyermekünk időben beérjen az iskolába, hiszen nem illik elkésni.


Tanévkezdéskor többszörösére nő a városban a forgalom, hiszen idén is közel 15 ezer diák ül be a megyeszékhelyen az iskolapadba. Ki egyedül, ki szüleivel együtt érkezik majd az iskolába, és bizony alakulhatnak ki dugók, kaotikus jelenetek az intézmények körül. De bármennyire is sietünk, a legfontosabb a gyermekeink biztonsága. Ennek érdekében azonban nem kell pont az iskola kapujában leparkolnunk feltartva a többieket, amíg gyermekünknek lenyomjuk a napkezdő szeretet- és szerencsepuszit.


Szeptemberben az elmúlt évekhez hasonlóan idén is egyenruhások (rendőrök, polgárőrök és közterület-felügyelők) segítik Szombathelyen a biztonságos közlekedést. Azokon a helyeken teljesítenek szolgálatot főleg reggelente 7 és 8 óra között, de a délutáni órákban is, ahol a legnagyobb a forgalom. A szervezetek között megtörtént az egyeztetés és a rendőrség koordinálásával pontos terv készült arról, hogy ki mikor, hol vigyáz szemünk fényeire – tájékoztatta lapunkat Kelemen Krisztián, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke. „Gyakorló apaként is mondhatom, Szombathelyen az ilyenkor jelentősen megnövekvő forgalom ellenére is biztonságban tudhatjuk gyermekeinket. A rendőrség, polgárőrség és a közterület-felügyelet munkatársai között kiváló az együttműködés. Évek óta segítik ilyenkor a közlekedést, tudják a dolgukat. Jó munkát végeznek, ezt mutatja az is, hogy szerencsére jellemzően nem történnek balesetek az oktatási intézmények környékén. Persze ehhez az is kell, hogy a közlekedők figyeljenek egymásra, kiemelten a gyermekekre. Kérem, hogy óvatosan és türelmesen haladjanak az iskolák, óvodák közelében.”

 

Szombathelyen tavaly a Váci, a Neumann, a Reguly és a Paragvári iskoláknál, valamint a Sörház utcában segítették a közlekedést egyenruhások. Az idei helyszíneket a korábbi évek tapasztalatai alapján jelölték ki, ott lesznek rendőrök, polgárőrök és közterület-felügyelők, ahol a leginkább szükség van rájuk, mégpedig az aktuális helyzetnek megfelelően. Veszélyes az autók mögül kilépő gyalogos, illetve a zebrákon leszállás nélkül áthajtó kerékpáros. A gyerekeknek és a felnőtteknek, gyalogosnak, biciklisnek és autóval közlekedőnek egyaránt újra hozzá kell szokni a megnövekedett forgalomhoz és az ősszel megváltozó látási és útviszonyokhoz is. A biztonságot segítik a rendőrök, polgárőrök, közterület-felügyelők a gyalogátkelőhelyeknél. Ágoston Sándor, a szombathelyi közterület-felügyelet irodavezetője ennek részleteit is elmondta: „A Szombathelyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya kért fel minket hivatalos formában, hogy szeptember 1–30. között segítsük a biztonságot. Munkatársaink láthatósági mellényben lassítják, megállítják az autóforgalmat, hogy a zebrán átkelhessenek az intézményekbe igyekvő gyermekek, családok. Legfontosabb feladatunk, hogy a balesetmentes szeptembert biztosítsuk, hiszen az iskolakezdés hónapja a legnehezebb a város útjain. Amennyiben szabálytalan parkolást látunk, figyelmeztetünk, nem célunk a büntetés, a biztonság viszont annál inkább.”


Nézz körül, vedd le a fejhallgatót, és ne nyomkodd a telefonod átkelés közben! Nem véletlen, hogy ilyen piktogrammok kerültek több szombathelyi gyalogátkelőhelyhez, ugyanis komoly veszélyt jelent, ha valaki a közlekedés helyett másra figyel. A balesetek elkerülése érdekében festette fel tavaly az önkormányzat a zebrák elé a figyelemfelhívó. Az óvatosság és a piktogramok nem fakulhatnak, éppen ezért a város azt kérte a Szova Nonprofit Zrt.-től, hogy az iskolakezdés előtt fesse újra a biztonságot erősítő jeleket ott, ahol szükséges. Potyondi Nikolett, a társaság kommunikációs és HR munkatársa elmondta azt is, hogy kollégái tavasz óta folyamatosan fújják újra a gyalogátkelőhelyek csíkjait is.


Az iskolába vezető út sok veszélyt rejthet. Legyünk nagyon elővigyázatosak és körültekintőek. Mutassunk példát gyerekeinknek és tartsuk be a közlekedési szabályokat, még akkor is, ha sietünk.

 

Fotó: Nagy Jácint

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
legfrissebbek
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.
Magyar Nagydíj: Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.
A nyári betegségek egy része megelőzhető
Napszúrással, felfázással és a kánikula idején nem megfelelően használt légkondicionáló készülékek okozta megbetegedéssel keresik fel leginkább a betegek az orvosi rendelőket a napokban. A legtöbb bajt ugyanakkor a szakértők szerint meg lehet előzni kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel.
Lovaglás, népzene és tánc a Vasi Skanzenben
Játékos természetismereti programok, nemezelés, agyagformázás, csuhézás, fafaragás, íjászkodás, lovaglás, népzene és tánc várta a gyerekeket a 27. alkalommal szervezett Pajta Táborban. Szabad levegőn, a Vasi Skanzen területén tartják a foglalkozásokat.
Újabb fejlesztés indult el a Gondosóra programban
Ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre a kormány azok számára, akik még nem regisztráltak a Gondosórára, és az internet helyett inkább telefonon intéznék a regisztrációt - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebookon.