km/óra
  2021.01.27., szerda  •  Angelika napja
Iratokban megőrzött múlt: a Vas megyei lett Az Év Levéltára

Iratokban megőrzött múlt: a Vas megyei lett Az Év Levéltára

A Vas megyei lett Az Év Levéltára 2019-ben. Az elismerést ma adták át az intézmény munkatársainak a Megyeházán.

Kiállítások, konferenciák szervezésével, kiadványok szerkesztésével is foglalkoznak az intézmény munkatársai. Közel négy évtizede rendezik meg a Levéltári Napokat, ami ízelítőt ad a közgyűjteményben fellelhető iratok sokféleségéből, a szerteágazó levéltári kutatómunkából is.  A levéltárak az iratmegőrzés, feldolgozás és közzététel terén nélkülözhetetlen feladatot látnak el.  Az internetnek és a levéltárosok munkájának köszönhetően a rögzített adatok jó része ma már otthonról is elérhető.  A Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára tízezer iratfolyóméternyi dokumentummal rendelkezik, a legrégebbiek a 12. századból származnak. 


– 2002-től, amióta új helyre költözött a Levéltár, nagyon szisztematikus munka zajlott mind szakmai, mind közösségszolgálati téren, kiállítások, kiadványok tekintetében a Levéltár szépen beágyazódott a város és a megye életébe – méltatta az intézményt Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke.


– Természetesen ezek a régi ritkaságok nagyon izgalmasak a kutatók számára, de ezt igaziból csak a hozzáértő kutatók használják – mondta el Melega Miklós, a Vas Megyei Levéltár igazgatója. – Jelentős részük azonban digitálisan az interneten is hozzáférhető, tehát a levéltárak már nemcsak a megsárgult iratokat őrzik, hanem a digitális világ felé is lépnek, és digitális formában is tárolnak iratokat.


A Magyar Levéltárosok Egyesülete által odaítélt Az Év Levéltára díj a munkahelyi közösség több éves kimagasló szakmai tevékenységének megbecsülését fejezi ki.
 

Borítókép: Melega Miklós, a Vas megyei Levéltár igazgatója

 

Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
Botrány robbant ki Ausztiában a koronavírus elleni oltások beadása körül, Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.
legfrissebbek
Bezárták az ausztriai edzőtábort, hazatért a magyar cselgáncsválogatott
Idő előtt hazakényszerült az ausztriai nemzetközi edzőtáborból a magyar cselgáncsválogatott.
Magabiztos Falco-győzelem az Alba elleni rangadón
A rendkívül hullámzó találkozón a Falco bizonyult kiegyensúlyozottabbnak és stabilabbnak, ez pedig győzelmet ért Forray Gábor együttese ellen.
Kaliforniában felfüggesztették a karantént
Kalifornia államban felfüggesztették a koronavírus-járvány miatt december elején bevezetett karantént - közölte Gavin Newsom kormányzó.
Kásler: az angliai mutáció ellen is hatékony készítményt engedélyeztek Magyarországon
Engedélyeztek Magyarországon egy, a koronavírus új típusú, angliai mutációja ellen is hatékony készítményt - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden a Facebook-oldalán. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel azt közölte: az egyik leghatékonyabb Covid-ellenes hatóanyag első szállítmánya szerdán érkezik.
Továbbra is az FC Barcelona a leggazdagabb futballklub
A koronavírus-járvány miatti bevételkiesések ellenére továbbra is az FC Barcelona vezeti a leggazdagabb futballklubok listáját a Real Madrid és a Bayern München előtt.