km/óra
  2024.07.21., vasárnap  •  Dániel, Daniella napja
Szijjártó: Magyarország határozottan elítéli az Izraelt ért támadást (Frissítve)

Szijjártó: Magyarország határozottan elítéli az Izraelt ért támadást (Frissítve)

Irán vasárnapra virradóra rakéta- és dróntámadást indított Izrael ellen, válaszul arra, hogy izraeli repülőgépek április elején lerombolták az iráni konzulátust Szíriában. A brit légierő számos iráni drónt lelőtt, az ukrán elnök elítélte a támadást, Moszkva önmérsékletre szólította fel a feleket, az EU és a NATO is elítélte Iránt, Ferenc pápa az erőszakhullám leállítását sürgette.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Iránból tucat drónt indított Izrael irányába szombat éjszaka. Nem sokkal később Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök rövid nyilatkozatban bejelentette, hogy Izrael készen áll az iráni légitámadásra, minden forgatókönyvre felkészültek védekezésben és támadásban egyaránt.

Irán több tucat ballisztikus rakétát is indított Izrael ellen, melyek tizenkét perc alatt érnek el célpontjaikhoz. Ezeket a légvédelem ellenrakétái elfogták földet érésük előtt, két faluban azonban sérülést okoztak lezuhanó rakétatöredékek. Az Egyesült Államok hadserege Izrael határain kívül elfogott több tucat kamikaze drónt és robotrepülőgépet, s Jordánia katonai repülőgépei is részt vettek a drónok elcsípésében.

Az akció válaszlépés volt Irán damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott – Izraelnek tulajdonított – légicsapásra, amelyben 12-en vesztették életüket. Egy meg nem nevezett vezető tisztviselő azt nyilatkozta, hogy Izrael jelentős választ ad majd az iráni támadásra.

Szijjártó Péter: Magyarország határozottan elítéli az Izraelt ért támadást

Magyarország határozottan elítéli az Izraelt ért drón- és rakétatámadást, kiállunk Izrael mellett ebben az esetben is – mondta a Facebookon élőben közvetített videóüzenetében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap. Hozzátette: a jelenlegi információk szerint az Izraelben élő, kettős állampolgársággal is rendelkezők és az ideiglenesen ott tartózkodó magyar állampolgárok közül senki sem volt érintettje az éjszakai támadásnak.

A tárcavezető felidézte: Irán drónokkal és rakétákkal egy súlyos támadást intézett Izraellel szemben. Ez egy olyan támadás, amely minden eddiginél nagyobb eszkalációs kockázattal jár a Közel-Keleten és adott esetben a globális biztonságot is veszélyeztetheti.

Hozzátette: nem véletlen, hogy a közel-keleti konfliktus elmúlt hónapjai során a nemzetközi közösség Magyarországgal a soraiban folyamatosan az eszkaláció elkerülésére és a felelősségteljes viselkedés fontosságára hívta fel a figyelmet. Sajnos az éjszaka folyamán egy olyan rakéta- és dróntámadásra került sor Izraellel szemben, amely minden eddiginél súlyosabb eszkalációs kockázatot hozott a közel-keleti konfliktus során.

Magyarország határozottan elítéli az Izrael ellen indított támadást. Kiállunk Izrael mellett ebben az esetben is – jelentette ki a videóban a miniszter.

„Nekünk ebben a konfliktusban természetesen a legfontosabb feladatunk az, hogy a magyar emberek biztonságáról gondoskodjunk. Éppen ezért a nagykövetségeink a térségben természetesen 24 órás szolgálatot teljesítenek. Az izraeli, az iráni, a szíriai, a jordániai, a libanoni képviseleteink is érintettek ebben a munkában” – mondta a Szijjártó Péter. Megjegyezte: sajnos a kollégáink ezen képviseletek egy részén már hozzászokhattak ahhoz, hogy a munkájukat úgy végzik, hogy a légiriadók esetében az iroda és az óvóhelyek között ingáznak.

Az adatokat ismertetve közölte: Izraelben 24 magyar állampolgár lépett közvetlenül kapcsolatba a nagykövetségünkkel az éjszaka folyamán. Szerencsére valamennyien jól vannak, sőt a jelenlegi információink szerint az Izraelben élő kettős – magyar állampolgársággal is rendelkezők – és az ideiglenesen ott tartózkodók, turisták vagy üzleti, oktatási céllal kiutazott magyar állampolgárok közül senki sem volt érintettje az éjszakai támadásnak.

„Ha valaki mégis bajba kerül, akkor tőle azt szeretném kérni, hogy a nagykövetségünk ügyeleti számán, illetve a konzuli szolgálatnál azonnal jelentkezzen” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: a legfrissebb hírek szerint a Ben Gurion repülőteret újra megnyitották, ugyanakkor járatmódosításokra kell számítani, ezért arra kérnek mindenkit, aki Izraelbe vagy Izraelből szeretne repülni, mindenképpen az adott légitársaságnál, ahol a jegyét megváltotta, alaposan informálódjon.

Szijjártó Péter elmondta, hogy Iránban jelenleg 74 magyar állampolgárról tudnak, velük a lehetőségekhez képest folyamatosan veszik fel a kapcsolatot telefonon. Egy magyar család jelezte, hogy el kívánják hagyni az országot, számukra a nagykövetség, illetve a konzuljaink a lehetséges segítséget természetesen mindehhez megadják.

Jordániában két magyar állampolgár jelentkezett az ügyeleti telefonszámon, ők is biztonságban vannak. A miniszter megjegyezte: itt még fontos elmondani, hogy Jordánia légterét is lezárták. Ez most Magyarországra tartó vagy Magyarországról oda repülő járatot nem érintett. Legközelebb majd kedden hajnalban érkezne Ammánba a WizzAir járata, majd indulna is vissza Budapestre.

„Egyelőre nem biztos még, hogy ez a járat közlekedni tud, ezért a kollégák ott helyben felkészülnek arra, hogy ha magyar állampolgárok ragadnak esetleg az ammáni repülőtéren vagy Jordániában”, akkor segítsünk nekik – mondta, hozzátéve: minden olyan magyar állampolgárral kapcsolatban vannak, akikről tudják, hogy a térségben tartózkodnak.

Szijjártó Péter arra kér mindenkit, aki a térségben tartózkodik és még nem tette meg, regisztráljon konzuli védelemre. Hozzátette: ha valaki bajba kerül, akkor a nagykövetségeinken vagy a konzuli szolgálat ügyeleteinek telefonszámán azonnal jelentkezhet és kérhet segítséget.

„Természetesen itt Budapesten, a minisztériumban, a konzuli szolgálat call centerében is a kollégáim 24 órás szolgálatot teljesítenek” – közölte a miniszter.

Videóüzenete végén újra kijelentette: Magyarország határozottan elítéli az Izraelt ért drón- és rakétatámadást. „Kiállunk Izrael mellett és azt gondolom, hogy a nemzetközi közösség felhívása a felelősségteljes viselkedésre és az eszkaláció elkerülésére még soha nem volt annyira fontos, és soha nem volt annyira érvényes, mint éppen most” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

 

Rishi Sunak: a brit légierő számos iráni drónt lelőtt

A brit királyi légierő (RAF) is részt vett az Izrael ellen végrehajtott iráni támadás elhárításában, és számos iráni drónt lelőtt – közölte vasárnap Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Sajtónyilatkozatában Sunak kijelentette: az összehangolt nemzetközi akcióban, amelynek Nagy-Britannia is részese volt, az Irán által Izrael felé indított csaknem összes légi támadóeszközt sikerült megsemmisíteni, és Izrael mellett a szomszédos országokban, köztük Jordániában is emberéleteket mentett meg.

A konzervatív párti brit miniszterelnök elmondta: az RAF harci repülőgépei is számos iráni támadó drónt lelőttek. Hozzátette: az iráni támadás esetére kidolgozott cselekvési tervről már pénteken döntött a brit kormány különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testülete (COBRA).

A brit védelmi minisztérium vasárnap hajnali tájékoztatásában beszámolt arról, hogy az Izrael elleni iráni támadások nyomán London megerősítette a brit királyi légierő jelenlétét a Közel-Keleten, több harci, illetve légi üzemanyag-utántöltő repülőgéppel kiegészítve a térségben tevékenykedő RAF-kontingenst.

A tárca úgy fogalmazott, hogy ezek a gépek az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen Irakban és Szíriában zajló, Operation Shader nevű brit hadművelethez nyújtanak segítséget, emellett azonban kérés esetén, jelenlegi műveleti hatósugarukon belül részt vesznek légi támadóeszközök elfogásában is.

A minisztériumi közleményben ugyanakkor még nem esett szó arról, hogy a brit harci gépek is megsemmisítettek iráni támadóeszközöket, ezt Rishi Sunak miniszterelnök fedte fel először vasárnapi nyilatkozatában.

Sunak veszélyes és felesleges eszkalációnak nevezte az Izrael elleni iráni támadást. Úgy fogalmazott: „nehéz lenne túlbecsülni”, hogy milyen hatást gyakorolt volna a térség stabilitására, ha az iráni támadás sikerrel jár.

A brit kormányfő szerint Irán saját szomszédságának destabilizálására törekszik, és ez mostani akciójából is egyértelműen látszik. Sunak szerint a történtek után a helyzet nyugodt megfontolására van szükség.

Avi Haiman izraeli kormányszóvivő ugyanakkor a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: Izrael az ellene intézett iráni támadás után minden lehetséges forgatókönyvre felkészült, beleértve védelmi és támadó jellegű lépéseket egyaránt.

Haiman hangsúlyozta, hogy a további izraeli intézkedésekről jelenleg tárgyalások folynak, de a lehetséges tervekről Izrael „nem fog egyenes adásban beszámolni”.

Arra a kérdésre, hogy elismeri-e Izrael szerepét az Irán damaszkuszi konzulátusa elleni támadásban, a szóvivő megerősítette azt a többször hangoztatott álláspontot, hogy Izrael nem reagál közvetlenül az e támadásról szóló hírekre.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a damaszkuszi épület nem diplomáciai képviselet volt, hanem az iráni Forradalmi Gárda külföldi különleges műveletekkel megbízott Kudsz alakulatának katonai létesítménye, ahol a Kudsz aktív tagjai tartózkodtak, és Izrael elleni terveket szőttek.

 

Az ukrán elnök elítélte a támadást

Elítélte az Izrael elleni iráni rakéta- és dróntámadásokat vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki párhuzamba helyezte azokat az Ukrajnát érő orosz csapásokkal.

„Mi Ukrajnában nagyon jól ismerjük az Oroszországból érkező hasonló támadások szörnyűségét, ugyanazokat a Sahid drónokat és orosz rakétákat, ugyanazt a taktikát, amely nagyszabású légicsapásokból áll” – írta az államfő az X portálon.

Véleménye szerint mindent meg kell tenni a feszültség további növekedésének megelőzése érdekében a Közel-Keleten. „Irán lépései az egész régiót és a világot fenyegetik, ahogy Oroszország cselekedetei magukban hordozzák a háború kiszélesedésének kockázatát. A két rezsim nyilvánvaló együttműködésére a terror terjesztésében határozott és egységes választ kell adnia a világnak. A Sahid drónok a terror eszközei ugyanúgy a Közel-Kelet, mint Európa egén” – hangsúlyozta. Hozzátette: „ezeknek a drónoknak a hangja ébresztő kell legyen a szabad világ számára, hogy csakis az egység és az elszántság menthet életeket és akadályozhatja meg a terror terjedését”.

Zelenszkij cselekvést sürgetett, és arra figyelmeztetett, hogy „a szavak nem állítják meg a drónokat és nem lőnek le rakétákat”. „Meg kell erősíteni a biztonságot, és határozottan szembe kell szállnunk mindazokkal, akik a terrort akarják új normává tenni. Elengedhetetlen, hogy az Egyesült Államok kongresszusa megtegye a szükséges lépéseket Amerika szövetségeseinek megerősítésére ebben a kritikus időszakban” – sürgette az ukrán elnök.

Az ukrán külügyminisztérium honlapján kiadott közleményében ítélte el a támadást, kiemelve, hogy ez példátlan mértékben növelheti a feszültséget a régióban. „Az ilyen cselekedetek teljesen elfogadhatatlanok, felelőtlenek, és a közel-keleti feszültség példátlan növekedésének kockázatát hordozzák magukban. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a konfrontáció ne fajuljon nagyobb regionális konfliktussá! Ez a támadás ismét bizonyítja annak fontosságát, hogy a szabad világ összes erejét mozgósítani kell a demokrácia globális határainak védelmében” – írta a külügyi tárca.

 

Moszkva önmérsékletre szólította fel a feleket

Önmérsékletre szólítja fel Moszkva a közel-keleti konfliktusban részes feleket és aggodalmát fejezi ki a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt – közölte az orosz külügyminisztérium az Izraeli elleni iráni rakéta- és dróntámadással kapcsolatban.

„Kifejezzük rendkívüli aggodalmunkat a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt. Többször figyelmeztettünk arra, hogy a Közel-Keleten, elsősorban a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kialakult számos válság megoldatlansága, amelyeket gyakran felelőtlen provokatív akciók szítanak, a feszültség fokozódásához vezet. Minden érintett felet önmérsékletre szólítunk fel. Bízunk benne, hogy a régió államai politikai és diplomáciai eszközökkel oldják meg a fennálló problémákat. Fontosnak tartjuk, hogy ehhez a konstruktívan gondolkodó nemzetközi szereplők is hozzájáruljanak” – olvasható az orosz diplomáciai tárca honlapján közzétett állásfoglalásban.

Simona Halperin moszkvai izraeli nagykövet vasárnap kijelentette: hazája elvárja, hogy Oroszország elítélje az iráni támadást. Reagálásában Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte: nem emlékezik olyan esetre, amikor az izraeli vezetés így tett volna az orosz területet ért ukrán csapások esetében.

„Simona, emlékezhetne arra, hogy Izrael mikor ítélt el akár egyetlen csapást is, amelyet a kijevi rezsim mért orosz területekre. Nem emlékszik ilyenre? Én sem. De arra emlékszem, hogy izraeli tisztviselők rendszeresen nyilatkoztak (Volodimir) Zelenszkij (ukrán elnök) lépéseinek támogatásáról” – írta Zaharova a Telegram-csatornáján.

Az orosz szóvivő arra emlékeztetett, hogy Kijev „bűnös, terrorista akciói” következményeként évek óta civilek halnak meg és pusztul a polgári infrastruktúra.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter telefonon tájékoztatta orosz hivatali partnerét, Szergej Lavrovot „azokról az intézkedésekről, amelyeket Teherán hozott válaszul az iráni nagykövetség damaszkuszi konzuli részlege ellen április 1-jén végrehajtott – iráni tisztviselők halálát okozó – izraeli légicsapásra”. A moszkvai közlemény szerint a felek rámutattak, hogy a további eszkaláció és az újabb veszélyes provokatív lépések a feszültségek növekedéséhez vezethetnek a térségben, valamint hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának kiemelt figyelmet kell fordítania arra, hogy elejét vegye az ilyen forgatókönyveknek és megszüntesse a kiváltó okokat.

A két tárcavezető megismételte, hogy a Gázai övezetben Moszkva és Teherán egyaránt elvárja az azonnali tűzszünet bejelentését, az égető humanitárius problémák megoldását és a tárgyalások tartós feltételeinek megteremtését, az ENSZ határozataival összhangban.

 

Az EU és a NATO is elítélte az Izraelt ért iráni támadást

Az európai uniós intézmények vezetői és a NATO is elítélte az Izraelt ért iráni támadást, és önmérsékletre, valamint a helyzet elmérgesedésének megelőzésére szólítottak fel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közösségi oldalán közzétett üzenetében indokolatlannak és példa nélkülinek nevezte Irán támadását Izrael ellen, és arra szólította fel az iráni vezetést, hogy „haladéktalanul hagyjon fel az ellenségeskedéssel”.

„Minden szereplőnek tartózkodnia kell a további eszkalációtól, és a régió stabilitásának helyreállításán kell dolgoznia” – fogalmazott az uniós bizottság elnöke.

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke üzenetében azt írta: mindent meg kell tenni a regionális helyzet elmérgesedésének megelőzésére. „A további vérontást el kell kerülni” – jelentette ki.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke üzenetében arra figyelmeztetett, hogy Irán „példátlan drón- és rakétacsapása” Izrael ellen komoly eszkalációt jelent. Ez – mint kiemelte – újabb ellenségeskedést robbanthat ki a Közel-Keleten.

„Az EU a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, és továbbra is azon fog dolgozni, hogy enyhítse és megállítsa a további vérontást” – fogalmazott Metsola.

Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elfogadhatatlannak nevezte az Izrael elleni iráni támadást, ami – mint kiemelte – a helyzet példátlan eszkalációját jelenti, és súlyos fenyegetést hordoz a regionális biztonságra nézve.

Az uniós főképviselő az Európai Unió nevében közzétett nyilatkozatban kijelentette: az EU újólag megerősíti elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett. „Ebben a rendkívül feszült regionális helyzetben a további eszkaláció senkinek sem lehet érdeke. Mindenek előtt a lehető legnagyobb önmérsékletre szólítunk fel” – fogalmazott.

Az Európai Unió továbbra is teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy hozzájáruljon a helyzet enyhítéséhez és a régió biztonságához, és e célból szoros kapcsolatot tart fenn valamennyi féllel - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A NATO önmérsékletre szólított fel annak érdekében, hogy a közel-keleti konfliktus ne váljon ellenőrizhetetlenné. Farah Dakhlallah, a NATO illetékes szóvivője közleményében azt írta, a szövetség elítéli Irán éjszakai támadását Izrael ellen, és szorosan figyelemmel kíséri a fejleményeket. „Létfontosságú, hogy a közel-keleti konfliktus ne fajuljon el, és ne kerüljön ki az irányítás alól” – fogalmazott a NATO szóvivője.

 

Ferenc pápa az erőszakhullám leállítását sürgette

Álljon le minden olyan cselekvés, amely az erőszakhullámot táplálja, és ami azzal a veszéllyel jár, hogy a Közel-Keletet még nagyobb háborús konfliktus felé sodorja – hangsúlyozta Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében.

Ferenc pápa kijelentette, hogy imával, aggodalommal és fájdalommal követi az utóbbi órákban érkező híreket az izraeli helyzet súlyosbodásáról az Irán részéről indított beavatkozást követően. Mint mondta: a szívekhez szóló felhívást tesz az erőszak leállításáért.

„Senkinek sem szabad mások létezését fenyegetnie. Az összes nemzet inkább a béke oldalán sorakozzon fel, és segítsenek izraelieknek és palesztinoknak, hogy két államban éljenek, egymás mellett, biztonságban. Ez a mély és törvényes vágyuk, és joguk! Két szomszédos állam” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Minél előbbi tűzszünetet szorgalmazott a Gázai övezetben, valamint határozottságot a tárgyalások megkezdéséhez. A pápa a „humanitárius katasztrófahelyzetbe zuhant” lakosság megsegítését, és a hónapokkal ezelőtt elrabolt túszok szabadon bocsátását sürgette.

„Mennyi szenvedés! Imádkozzunk a békéért. Elég a háborúból, elég a támadásokból, elég az erőszakból! Mondjunk igent a párbeszédre és a békére!” – mondta Ferenc pápa szokásos vasárnap déli beszédében.

Emlékeztetett, hogy május 25-én és 26-án a Vatikánban megtartják a gyermekek világnapját. Megjegyezte, imádkozni kell a háborúk miatt szenvedő oly sok gyermekért Ukrajnában, a palesztin területeken, Izraelben, Mianmarban és a világ más részein.

 

Szijjártó Péter telefonon egyeztetett az izraeli külügyminiszterrel

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közölte, hogy Jiszráel Kac miniszterrel áttekintették az éjszakai támadás alapján kialakult helyzetet.

„Biztosítottam kollégámat, hogy Magyarország szolidáris Izraellel és az izraeli emberekkel, egyúttal egyértelművé tettem, hogy határozottan elítéljük az országot ért támadást” – írta bejegyzésében a tárcavezető.

Szijjártó Péter hozzátette: „hangsúlyoztam, hogy Magyarország a nemzetközi közösség tagjaként az elmúlt időszakban folyamatosan az eszkaláció elkerülése érdekében érvelt és kifejeztem a reményemet miszerint, egy nagy, a globális biztonságot veszélyeztető eszkaláció még mindig megelőzhető.”

„Magyarország Izrael mellett áll ezekben a nehéz napokban!” – zárta posztját Szijjártó Péter.

 

Olaszországban tovább emelték a nemzetbiztonsági készültséget

Olaszországban a legmagasabb fokozatra emelték a nemzetbiztonsági készültséget az Izrael elleni iráni rakéta- és dróntámadást követően vasárnap. Giorgia Meloni rendkívüli egyeztetést hívott össze a G7-csoport államaival.

A világ legfejlettebb országainak vezetői vasárnap délután egyeztettek internetes összeköttetésben. Giorgia Meloni korábban közösségi oldalán hangsúlyozta „erős aggodalmát a közel-keleti térség további destabilizációja miatt (..) azon dolgozunk, hogy ezt elkerüljük” – írta a római kormányfő, aki a G7-ek soros elnöke.

Matteo Piantedosi belügyminiszter közölte, hogy közvetlen és folyamatos kapcsolatban áll a városok biztonságáért felelős prefektusokkal.

Maximálisra emelték a kiemelt helyszínek, épületek, intézmények védelmét. Az országban közel 30 ezer ilyen helyszín van, közülük 250-et övez úgynevezett terrorizmus ellenes biztonsági gyűrű. Figyelem kíséri az oktatási intézmények, kiemelten az egyetemek biztonságát, miután az utóbbi hónapokban több alkalommal palesztinbarát tüntetések helyszínei voltak, illetve hallgatói csoportok foglalták el az egyetemi épületeket.

A belügyi tárcavezető hétfőre nemzetbiztonsági egyeztetést hívott össze az érdekelt minisztériumok és hatósági szervek részvételével.

„Olaszország mindent megtesz lakosai védelme érdekében” – hangoztatta Antonio Tajani külügyminiszter.

A védelmi miniszter Guido Crosetto elítélte Irán támadását, amelyet precedens nélkülinek nevezett, hangoztatva, hogy a konfliktushelyzet „drámai elmérgesedéséhez” vezethet. A miniszter arról biztosított, hogy a térségben szolgáló több mint ezer olasz katonát biztonságba helyezték.

 

A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról; az Egyesült Államok az eszkalációtól óvott

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

A Biztonsági Tanács New York-i idő szerint a délutáni órákban ül össze, amit Izrael ENSZ-nagykövete kezdeményezett szombat éjszaka. Gilad Erdan a testületnek küldött levelében az események példátlan voltával indokolta a tanácskozás szükségességét.

A videótanácskozással kapcsolatban Joe Biden amerikai elnök jelezte, hogy egy összehangolt diplomáciai válaszról tárgyalnak majd Irán felé az „arcátlan támadás” nyomán. Fehér házi tisztségviselők közölték azt is, hogy Joe Biden elnök a szombat éjszaka Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésén világossá tette, hogy az Egyesült Államok nem vesz részt támadó jellegű katonai akcióban Iránnal szemben, ugyanakkor megerősítette, hogy az Egyesült Államok elkötelezettsége Izrael védelme iránt megingathatatlan az Irán által jelentett fenyegetéssel szemben.

Az Iránból szombat éjszaka Izrael ellen indított mintegy 300 drón és rakéta elfogásában a térségben állomásozó amerikai erők, mind a haditengerészet, mind a légierő egységei aktívan részt vettek. Amerikai katonai illetékesek szerint mintegy 70 drónt, és legkevesebb 3 ballisztikus rakétát semmisítettek meg. A Közel-Keleten több ezer amerikai katona szolgál, és a haditengerészet több hajója is a térségben állomásozik, köztük a Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó vezette harci kötelék. Pénteken a Pentagon és a Fehér Ház is megerősítette, hogy a kialakult feszültség miatt további amerikai katonai eszközöket irányítanak a térségbe.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap közölte, hogy az Egyesült Államok nem akar eszkalációt, de folytatja Izrael védelmének támogatását, és megvédi a térségben tartózkodó amerikai személyzetet. A külügyminiszter emellett közölte, hogy a következő órákban és napokban határoznak arról Izrael és a nyugati szövetségesek, hogy miként lépjenek tovább, valamint hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a lehető legerőteljesebb módon elítéli Irán támadását Izrael ellen.

Irán állandó ENSZ-képviselete szombaton éjszaka közleményben indokolta a támadást, ami szerint a nemzetközi szervezet alapokmányának 51. cikkelye alapján, az önvédelemhez való legitim jogát gyakorolva hajtott végre katonai akciót Izraellel szemben, válaszként az izraeli légicsapásra Irán szíriai konzulátusa ellen. A közlemény figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy maradjon távol a konfliktustól, és azt hangoztatta, hogy iráni részről lezártnak tekintik a katonai akciót, valamint hozzátette, hogy amennyiben az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte volna Izrael szíriai légitámadását, akkor „esetlegesen nem vált volna szükségessé Izrael megbüntetése”.

 

Izraelben az iráni támadásra adható válaszról tárgyal a szűk hadikabinet

Vasárnap délután összeült a szűk hadikabinet Tel-Avivban az IDF főhadiszállásán, hogy megvitassák Izrael válaszát, amelyet a szombat éjszakai iráni drón- és rakétatámadásra adhat.

„Izrael valaha is megtapasztalt egyik legdrámaibb éjszakáját élte át. Iránból több száz, különféle típusú rakétát lőttek ki Izraelre, köztük több mint száz ballisztikus rakétát, egyenként több száz kilogramm robbanóanyaggal” – nyilatkozta Joáv Galant védelmi miniszter korábban vasárnap.

Galant a Nyíl 3 légvédelmi rendszer ütegénél tett látogatásán beszélt, amely egység részt vett az iráni támadás megfékezésében. „Az Egyesült Államokkal és más országokkal együtt erős és erőteljes szövetséget hoztunk létre, amelyben koordinációban és szinkronban működnek Izrael, az Egyesült Államok és partnereink biztonsági rendszerei. Az eredmény nagyon-nagyon csekély mozgástértől eltekintve a fenyegetések teljes visszaszorítása volt” – tette hozzá a védelmi miniszter.

„Lehetőségünk van stratégiai szövetség létrehozására a súlyos teheráni fenyegetés ellen” – visszhangozta Galant Beni Ganz miniszter szintén vasárnap elhangzott szavait.

„Teherán találkozott az izraeli biztonsági rendszer erejével” - mondta Beni Ganz miniszter, a Nemzeti tábor nevű centrista párt elnöke az éjszakai támadásról. „Irán globális gond, regionális kihívást és veszélyt jelent Izraelre, és tegnap a világ egyértelműen kiállt Izrael mellett a veszély ellen” – tette hozzá Ganz, és hangsúlyozta, hogy ez az együttműködés olyan stratégiai vívmány, amelyet Izrael biztonsága érdekében kamatoztatni kell.

„Ennek az eseménynek még nincs vége, épp most kell megerősíteni a létrehozott stratégiai szövetséget és regionális együttműködési rendszert, amely jelentős próbát állt ki az iráni fenyegetéssel szemben” – hangsúlyozta a miniszter, a szűk hadikabinet tagja.

„Regionális koalíciót építünk, és Irántól úgy és abban az időben szedjük be az árat (támadásáért), ahogyan jónak látjuk” - vélekedett. „Emlékeznünk kell arra, hogy még nem végeztük el feladatainkat: mindenekelőtt az elraboltak visszahozását, és az északi és déli lakosok elleni fenyegetés megszüntetését” – hangsúlyozta Beni Ganz.

Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter, a szélsőségesen nacionalista Zsidó Erő párt elnöke ugyanakkor súlyos válaszlépéseket követelt az iráni légitámadásra. „Az elrettentés megteremtéséhez a Közel-Keleten a háziúrnak őrült módján kell viselkednie” – vélekedett.

Bengvír kifejtette, hogy szerinte az önmérséklet és az arányosság fogalma október 7-én lekerült a napirendről. „Izrael válasza nem lehet olyan, amilyen egy madárijesztőé, a korábbi években Gázában tapasztalt homokdűnék lerombolásának stílusában” – mondta.

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter, a szélsőségesen jobboldali Vallásos cionisták párt elnöke is kemény izraeli választ sürgetett. „Az egész Közel-Kelet és az egész világ szeme Izraelen van” – mondta. „Ha az elkövetkező nemzedékekig visszhangzik válaszunk a Közel-Keleten, akkor győzni fogunk. Ha ne adj isten megfékezzük magunkat, akkor közvetlen egzisztenciális veszélynek tesszük ki magunkat és gyermekeinket” – vélekedett Szmotrics.

 

(MTI)

kapcsolódó cikkek
Irán több tucat drónt indított Izrael ellen szombat éjszaka (Frissítve)
Irán több tucat drónt indított Izrael ellen szombat éjszaka (Frissítve)
Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka – jelentette be az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, Daniel Hagari televíziós sajtótájékoztatóján, megerősítve az izraeli média értesüléseit. Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot, a brit légierő megerősítette közel-keleti jelenlétét.
kapcsolódó cikkek
Irán több tucat drónt indított Izrael ellen szombat éjszaka (Frissítve)
Irán több tucat drónt indított Izrael ellen szombat éjszaka (Frissítve)
Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka – jelentette be az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, Daniel Hagari televíziós sajtótájékoztatóján, megerősítve az izraeli média értesüléseit. Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot, a brit légierő megerősítette közel-keleti jelenlétét.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
legfrissebbek
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.
Magyar Nagydíj: Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.
A nyári betegségek egy része megelőzhető
Napszúrással, felfázással és a kánikula idején nem megfelelően használt légkondicionáló készülékek okozta megbetegedéssel keresik fel leginkább a betegek az orvosi rendelőket a napokban. A legtöbb bajt ugyanakkor a szakértők szerint meg lehet előzni kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel.
Lovaglás, népzene és tánc a Vasi Skanzenben
Játékos természetismereti programok, nemezelés, agyagformázás, csuhézás, fafaragás, íjászkodás, lovaglás, népzene és tánc várta a gyerekeket a 27. alkalommal szervezett Pajta Táborban. Szabad levegőn, a Vasi Skanzen területén tartják a foglalkozásokat.
Újabb fejlesztés indult el a Gondosóra programban
Ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre a kormány azok számára, akik még nem regisztráltak a Gondosórára, és az internet helyett inkább telefonon intéznék a regisztrációt - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebookon.